Από την έντυπη έκδοση
Στον Λάμπρο Καραγεώργο
[email protected]
Με σκληρή γλώσσα η συντονίστρια Παραγωγής και Εμπορίου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών και πρώην υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη απευθύνεται στην κυβέρνηση ζητώντας να αλλάξει ρότα γιατί, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή της στη «Ν», έχει καταφέρει να στραγγαλίσει την πραγματική οικονομία.
Παράλληλα, αναφερόμενη στους επιμέρους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής, καλεί όσους υπουργούς αντιτίθενται στις ιδιωτικοποιήσεις να παραιτηθούν, ενώ αναφερόμενη ειδικότερα στο υπουργείο Τουρισμού εκτιμά ότι δεν έχει τα απαιτούμενα αντανακλαστικά σε μία πολύ δύσκολη και σύνθετη περίοδο, στη διάρκεια της οποίας η χώρα μας πρέπει με τις κατάλληλες κινήσεις να προστατεύσει το τουριστικό προϊόν.
Σκιώδης «υπερυπουργός», κυρία Κεφαλογιάννη. Μήπως η υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων είναι σε βάρος της ουσιαστικής αντιπολίτευσης;
«Πρόκειται για τον συντονισμό έξι τομέων που αφορούν το σύνολο της πραγματικής οικονομίας, το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, αλλά και τις επενδύσεις.
Εχω την τύχη να συνεργάζομαι πολύ στενά με εξαιρετικούς συναδέρφους. Η παρουσία μας μέσα και έξω από το Κοινοβούλιο είναι συστηματική.
Ο πρώτος μας στόχος είναι τεκμηριωμένη και σοβαρή αντιπολίτευση σε όσα απίστευτα συμβαίνουν στη χώρα από τη σημερινή κυβέρνηση.
Ο δεύτερος στόχος είναι η παραγωγή σύγχρονου πολιτικού λόγου και οριζόντιων πολιτικών προτάσεων.
Πιστεύω πολύ σε αυτό το μοντέλο της συνέργειας των τομέων. Για παράδειγμα, τουρισμός και ο πρωτογενής τομέας δεν είναι δύο ξεχωριστά πράγματα. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε πολλές τέτοιες συνέργειες».
Παρακολουθείτε και ελέγχετε τη μισή κυβέρνηση και ουσιαστικά όλα τα παραγωγικά υπουργεία. Ποια η άποψή σας για το κυβερνητικό έργο;
«Μιλάμε για την κυβέρνηση που κατάφερε να κλείσει τις τράπεζες. Να στραγγαλίσει την πραγματική οικονομία. Να ξοδέψει με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο όλες τις θυσίες που έκανε ο ελληνικός λαός από το 2010 και μετά. Αντιαναπτυξιακή, αντιμεταρρυθμιστική και βαθιά συντηρητική.
Για αυτήν την κυβέρνηση μιλάμε. Που συνεχίζει χαμένη μέσα στις ιδεοληψίες της να αδιαφορεί για την ανάπτυξη της χώρας. Η ανάπτυξη έχει καταντήσει δυστυχώς το πιο σύντομο, αλλά πολύ πικρό ανέκδοτο στην Ελλάδα».
Να πάμε σε έναν τομέα που γνωρίζετε καλά. Με δεδομένα τα ανοικτά ζητήματα στο προσφυγικό και στο μέτωπο της αξιολόγησης, σε μία πολύ κρίσιμη χρονική περίοδο για την πορεία των τουριστικών κρατήσεων, τι πρέπει να γίνει σήμερα και όχι αύριο, ώστε να θωρακίσουμε τον τουρισμό;
«Ο τουρισμός είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο προϊόν που χρειάζεται όχι μόνο συγκροτημένη στρατηγική, αλλά και διαρκή αναπροσαρμογή στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται.
Στην Ελλάδα αυτήν τη στιγμή έχουμε ένα εκρηκτικό μίγμα.
Η παρατεταμένη εσωτερική αβεβαιότητα, η προσφυγική κρίση, η γενικότερη διεθνής αστάθεια καθιστούν το τουριστικό προϊόν ιδιαίτερα ευάλωτο.
Οχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή μας. Η χώρα μας θα πρέπει να διαφυλάξει την εικόνα του ασφαλούς προορισμού πάση θυσία.
Και φυσικά να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, σε συνεργασία με τον τουριστικό κλάδο για τη διαχείριση της κρίσης. Αυτό προϋποθέτει την αφύπνιση του υπουργείου που δυστυχώς βλέπω να μην έχει τα απαιτούμενα αντανακλαστικά. Η κεκτημένη ταχύτητα δεν θα σώσει και φέτος τον τουρισμό. Ας δραστηριοποιηθούν επιτέλους».
Εχει ξεκινήσει η συζήτηση για τα «κόκκινα» δάνεια και ειδικότερα για τα «κόκκινα» δάνεια του ξενοδοχειακού τομέα. Ποια είναι η θέση σας;
«Είναι μια τεράστια εκκρεμότητα που πρέπει άμεσα να λυθεί. Η καθυστέρηση ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και η καθυστέρηση στη διευθέτηση των “κόκκινων” δανείων μόνο κακό κάνει στην ελληνική οικονομία.
Χρειάζεται στενή και αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης, τραπεζών και φυσικά του επιχειρηματικού κόσμου. Η λύση θα πρέπει να στηρίζει την ελληνική επιχειρηματικότητα.
Στον τουρισμό υπάρχουν σημαντικές ελληνικές επιχειρηματικές μονάδες που μπορούν να στηρίξουν αναδιαρθρώσεις δανείων και συγχωνεύσεις με προβληματικές, “γκρίζες” επιχειρήσεις.
Πρέπει να βρεθούν οι τρόποι για την απελευθέρωση περιουσιακών στοιχείων από “νεκρές” εταιρείες και εξαγορά τους από άλλες “υγιείς” εταιρείες.
Είναι σημαντικό να προχωρήσει η ομαδοποίηση περιουσιακών στοιχείων των ξενοδοχείων σε Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας, οι οποίες μπορούν και πραγματοποιούν ευνοϊκότερες συναλλαγές, καθώς και η διευκόλυνση δημιουργίας μεγάλων εταιρειών διαχείρισης ξενοδοχείων.
Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι χρειαζόμαστε προσέλκυση νέων κεφαλαίων, σημαντικών επενδύσεων, χρειαζόμαστε μεγάλες διεθνείς αλυσίδες, χρειαζόμαστε όμως και τον Ελληνα ξενοδόχο».
Η Ν.Δ. ήταν, και παραμένει, φανταζόμαστε, υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων, όμως ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά βάζει τις υπογραφές σε δύο εκ των σημαντικότερων, την πώληση των 14 αεροδρομίων και του ΟΛΠ. Πώς κρίνετε το έργο του ΤΑΙΠΕΔ και ποια είναι η θέση της Ν.Δ. για το υπερταμείο κρατικής περιουσίας;
«Ο ΣΥΡΙΖΑ βιώνει ένα μεγάλο υπαρξιακό δράμα. Προχωράει σε ιδιωτικοποιήσεις που δεν πιστεύει. Ετσι λένε τουλάχιστον οι υπουργοί του. Αναρωτιέμαι όμως γιατί δεν παραιτούνται όσοι δεν συμφωνούν. Τόσο ελαστική είναι η ιδεολογία και η συνείδησή τους;
Η Νέα Δημοκρατία προφανώς και αισθάνεται ικανοποιημένη όταν προωθούνται ιδιωτικοποιήσεις σαν αυτή των περιφερειακών αεροδρομίων που υπό άλλες προϋποθέσεις θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας. Και γι’ αυτό τις επικροτούμε.
Το ΤΑΙΠΕΔ, μέσα σε αυτές τις αντιξοότητες και με την πολεμική που φαίνεται να δέχεται από υπουργούς της κυβέρνησης, προσπαθεί να κάνει τη δουλειά του.
Σχετικά τώρα με το νέο ταμείο, θα ήθελα να είμαι ιδιαίτερα προσεκτική αφού ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα συγκεκριμένο για τη σύστασή του. Καταθέτω όμως δύο επιφυλάξεις.
Η πρώτη είναι η ανησυχία να μην αποδιοργανωθεί το ΤΑΙΠΕΔ από τον ρόλο του και χάσει τον βηματισμό του. Η δεύτερη αφορά τις προθέσεις της κυβέρνησης. Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη, με αυτά που βλέπω και ακούω, στην ικανότητά της να φτιάξει και να λειτουργήσει ένα αποτελεσματικό νέο ταμείο».
Παρά τις προσπάθειες και τις δράσεις που αφορούν στην προώθηση των αγροτικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές, η εξωστρέφεια των ελληνικών προϊόντων βρίσκεται ακόμα σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Σε ποιους άξονες, κατά τη γνώμη σας, πρέπει να εστιάσει ο σχεδιασμός εξωστρέφειας των αγροτικών προϊόντων, ώστε να καταγραφούν υψηλότερες επιδόσεις στα διεθνή ράφια;
«Η πρωτογενής παραγωγή διαθέτει μεγάλα πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλους αναπτυξιακούς τομείς της χώρας. Ενας σύγχρονος σχεδιασμός πρέπει να έχει ως προτεραιότητα την εξωστρέφεια της ελληνικής αγροτικής παραγωγής. Αυτό υπηρετεί τον σχεδιασμό για μια οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμη αγροτική πολιτική.
Προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, το κρασί, τα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης, τα προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας, ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους και παρουσιάζουν μεγάλη δυναμική. Εκεί το κράτος πρέπει να σταθεί αρωγός, δίπλα τους, με σχέδιο και στήριξη. Οχι κυνηγός επιβολής διαρκώς νέων φόρων».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, για να επανέλθει η χώρα σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης, απαιτούνται επενδύσεις της τάξεως των 100 δισ. ευρώ για την επόμενη πενταετία. Πιστεύετε ότι είναι εφικτό να γίνει αυτό;
«Εχετε απόλυτο δίκιο. Αυτός θα πρέπει να είναι και ο στόχος της Ελλάδας. Επενδύσεις. Οσο το δυνατόν περισσότερες για να μπορέσουμε σταδιακά να ανακάμψουμε.
Οι επενδύσεις όμως δεν έρχονται ως μάννα εξ ουρανού. Κάποιος πρέπει να τις διεκδικήσει. Κάποιος πρέπει να πιστέψει σε αυτές. Βλέπετε κανέναν να ασχολείται; Αυτή η κυβέρνηση, κ. Καραγιώργο, διώχνει επενδυτές, δεν προσκαλεί. Αυτή είναι η παγκόσμια πρωτοτυπία της.
Για να έρθουν λοιπόν επενδυτές χρειάζεται ασφάλεια, σταθερό περιβάλλον και κίνητρα. Ο,τι δηλαδή δεν υπάρχει σήμερα. Χρειάζεται ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, το οποίο αυτή η κυβέρνηση δείχνει ανίκανη να εκπονήσει».