Επιφυλάξεις της BIS για την πολιτική των αρνητικών επιτοκίων

Δευτέρα, 07 Μαρτίου 2016 09:50
UPD:09:55
REUTERS/TOBY MELVILLE

Έντονες επιφυλάξεις για τις συνέπειες της πολιτικής των αρνητικών επιτοκίων διατυπώνει η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (ΒΙS), εν όψει και της επικείμενης απόφασης της ΕΚΤ, την προσεχή Πέμπτη.

«Η αναταραχή των τελευταίων μηνών είχε εν μέρει ως βάση την αυξανόμενη αντίληψη στις χρηματοπιστωτικές αγορές ότι οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να μην έχουν άλλες αποτελεσματικές επιλογές μέτρων πολιτικής» επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η BIS, σε σχετική της έκθεση.

«Οι αγορές μετέθεσαν στο μέλλον τις προσδοκίες τους για τη συνέχιση της σταδιακής εξομάλυνσης της πολιτικής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed) και καθώς η Τράπεζα της Ιαπωνίας και η ΕΚΤ σηματοδότησαν τη βούλησή της του να επεκτείνουν τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, οι αγορές έδειξαν μεγαλύτερες ανησυχίες για τις παράπλευρες συνέπειες των αρνητικών επιτοκίων» συνεχίζει η Διεθνής Τράπεζα.

Όπως τονίζεται, «θα υπάρξει μεγάλη αβεβαιότητα για τη συμπεριφορά των επενδυτών και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, εάν τα επιτόκια μειωθούν περαιτέρω κάτω από το μηδέν ή παραμείνουν αρνητικά για μία παρατεταμένη περίοδο».

Στη συνέχεια, η BIS υπογραμμίζει την πιθανότητα, «τα αρνητικά επιτόκια να εξασθενήσουν την οικονομική ευρωστία των τραπεζών με μακροχρόνιες υποχρεώσεις, όπως οι ασφαλιστικές εταιρείες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στα επιχειρησιακά τους μοντέλα».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα