Αυλαία με χαμόγελα

Οι ευρωπαϊκές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά
Σάββατο, 20 Αυγούστου 2005 00:01

ΜΕ «ΧΑΜΟΓΕΛΑ» αποχαιρέτησαν την εβδομάδα οι επενδυτές στη Wall Street, επιλέγοντας να αγνοήσουν την ανάκαμψη των πετρελαϊκών τιμών πάνω από τα 65 δολάρια το βαρέλι.

Στρατηγικοί αναλυτές απέδωσαν την ενίσχυση των μετοχικών αξιών στην αντιστροφή του αρνητικού κλίματος που επικρατούσε στο μεγαλύτερο μέρος αυτής της εβδομάδας. Χάρη στο ανανεωμένο επενδυτικό ενδιαφέρον, κέρδη κατέγραφαν τόσο ο δείκτης Dow Jones όσο και ο δείκτης μετοχών τεχνολογίας Nasdaq.

Έπειτα από την αρνητική πορεία των έξι προηγουμένων συνεδριάσεων, οι ευρωπαϊκές μετοχές κινήθηκαν χθες ανοδικά, χάρη στις ελπίδες των επενδυτών ότι οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου και άλλων πρώτων υλών θα συνεχίσουν να αυξάνουν την κερδοφορία των πετρελαϊκών εταιρειών και εταιρειών εξόρυξης μεταλλευμάτων.

Οι υψηλές τιμές εμπορευμάτων «μεταφράσθηκαν» σε εντυπωσιακά κέρδη για τις εταιρείες του μεταλλευτικού κλάδου, όπως και για τις εταιρείες εξόρυξης και εκμετάλλευσης πετρελαϊκών κοιτασμάτων, αν και -σε γενικές γραμμές- η κερδοφορία δευτέρου τριμήνου ήταν εντυπωσιακή και για εταιρείες από άλλους τομείς.

«Σε γενικές γραμμές, τα οικονομικά αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τις ευνοϊκές προοπτικές για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, γεγονός που αποτελεί σημαντικό σημείο στήριξης για τις μετοχές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια», εκτιμούν στρατηγικοί αναλυτές της Smith Barney.

Οι αναλυτές προβλέπουν μέτριους ρυθμούς αύξησης κερδών, βελτίωση της ρευστότητας αλλά και διψήφιο ποσοστό αποδόσεων μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο. Εξάλλου, η αυξημένη δραστηριότητα στον κλάδο εξαγορών και συγχωνεύσεων αποτελεί ακόμη έναν παράγοντα που ωθεί προς τα πάνω τις μετοχικές αξίες.

Κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 σημείωσε άνοδο 1%, κλείνοντας στις 1.194,5 μονάδες. Ενισχυμένος κατά 1,4% ήταν και ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50, κλείνοντας στις 3.328,2 μονάδες.

Κέρδη όμως σημείωσαν και οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές: Στο Λονδίνο ο FTSE ενισχύθηκε κατά 0,8%, ο CAC του Παρισιού κατά 1,3% και ο DAX της Φραγκφούρτης έκλεισε ενισχυμένος κατά 1,6%.

Αρνητικό ήταν το κλίμα στο Χρηματιστήριο του Τόκιο, με τον Nikkei να υποχωρεί οριακά, παραμένοντας όμως κοντά στα ρεκόρ τετραετίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα