Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα ΣΔΙΤ

Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2005 08:45

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ευθεία για την ψήφισή του μπαίνει, αυτή την εβδομάδα, το νομοσχέδιο για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, το οποίο έχει κατατεθεί από την αρχή του μήνα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Το νομοσχέδιο θέτει τους όρους για την επέκταση του θεσμού των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, από τα πολύ μεγάλα έργα υποδομής που έχει ήδη εφαρμοστεί (αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», Αττική Οδός, γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου), στα μικρότερα περιφερειακά έργα και τον τομέα των υπηρεσιών.

Με το νομοσχέδιο, δημιουργούνται δύο εποπτικές αρχές: Η Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ και η διυπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ. Η πρώτη θα έχει ως αποστολή να παρέχει τεχνική υποστήριξη στους δημόσιους φορείς που θέλουν να προχωρήσουν σε συμπράξεις, να ελέγχει να εγκρίνει και στη συνέχεια να παρακολουθεί την εξέλιξη των έργων.

Η διυπουργική επιτροπή θα έχει την υψηλή εποπτεία της λειτουργίας του θεσμού και θα εγκρίνει την παραχώρηση μέσω ΣΔΙΤ για έργα με προϋπολογισμό πάνω από 200.000 ευρώ.

Σε κάθε είδους σύμπραξη που θα κυρώνεται με την αντίστοιχη σύμβαση, θα ιδρύεται από τους ιδιώτες, οι οποίοι θα αναλαμβάνουν το έργο, μια εταιρεία, η οποία θα ολοκληρώνει και θα διαχειρίζεται στη συνέχεια το έργα. Παράλληλα, θα αναλαμβάνει το σύνολο του χρηματοδοτικού με το μεγαλύτερο μέρος του κατασκευαστικού κινδύνου του έργου.

Στις διατάξεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνει επίσης τα βασικά στοιχεία που θα πρέπει να περιλαμβάνει μια σύμβαση σύμπραξης, καθώς και οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνει, υπογράφοντάς την, κάθε δημόσιος φορέας που θα συνεργαστεί με ιδιώτες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα