Αλλαγή σκηνικού στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Παρασκευή, 04 Μαρτίου 2016 11:56
UPD:11:57
INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Άρδην αλλαγή σκηνικού επήλθε στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς τα εναρκτήρια κέρδη έδωσαν τη θέση τους στις έντονες ρευστοποιήσεις, οδηγώντας τους χρηματιστηριακούς δείκτες σε αρνητικά πρόσημα.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (11.52), ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 2,00% στις 540,34 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει πτώση κατά 2,40% στις 147,06 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 20,36 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται 21 μετοχές, πτωτικά 42, ενώ εννέα παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει ήπιες απώλειες κατά 1,67% στις 29,40 μονάδες, με τις τραπεζικές μετοχές να παρουσιάζουν μικτά πρόσημα. Η Εθνική υποχωρεί κατά 3,80% , η Alpha Bank κατά 2,29% και η Eurobank κατά 2,68% ενώ αντίθετα, η Τρ. Πειραιώς ενισχύεται κατά 1,15%.

Στο ταμπλό, πτώση άνω του 2% εμφανίζουν οι μετοχές του Τιτάνα, της ΕΥΔΑΠ και της Jumbo, ενώ πέριξ του 1,50% διαμορφώνονται οι απώλειες για τις μετοχές των ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ και Ελλάκτορα. Στον αντίποδα, σε θετικό έδαφος εξακολουθούν να κινούνται οι Aegean (2%), Viohalco (1%) και ΟΤΕ (1,70%).

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, την εμπιστοσύνη και τη στήριξη της στα στελέχη της Alpha Bank, τα οποία φέρονται να σχετίζονται με την υπόθεση χορήγησης επισφαλών δανείων στον Σταύρο Ψυχάρη, εκφράζει η διοίκηση της τράπεζας. Την ίδια στιγμή βέβαια, το διοικητικό συμβούλιο της Alpha Bank καθιστά σαφές ότι σέβεται απολύτως το έργο της ελληνικής δικαιοσύνης και διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να εμπλακεί στην εν εξελίξει έρευνα.

Ανοιχτό, διεθνή διαγωνισμό για την προμήθεια 25 συρμών τραμ προκήρυξε παράλληλα, η Αττικό Μετρό, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του μέσου σταθερής τροχιάς με τις επεκτάσεις προς Πειραιά, αλλά και τη σύνδεση του παραλιακού δικτύου με το μετρό στον σταθμό Αργυρούπολη. Ο διαγωνισμός έχει προϋπολογισμό 64,25 εκατ. ευρώ και η προθεσμία παραλαβής των προσφορών έχει οριστεί για τις 3 Μαΐου 2016. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 940 μέρες, δηλαδή η παράδοση των συρμών προβλέπεται να ολοκληρωθεί 2,5 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο.

Επίσης, το σχέδιο συγχώνευσης της Arista AEBE με τη Viotros ΑΕΒΕΕ ενέκριναν τα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιρειών. Το σχέδιο για τη συγχώνευση των δύο εταιρειών τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης τόσο των γενικών συνελεύσεων των μετόχων, όσο και των αρμόδιων αρχών. Η ολοκλήρωση της συγχώνευσης αναμένεται στα τέλη Απριλίου. Ας σημειωθεί ότι αμφότερες είναι θυγατρικές της ΕΛΓΕΚΑ Α.Ε.

Από την πλευρά της, το βλέμμα στραμμένο στα νησιά έχει φέτος η ΑΒ Βασιλόπουλος καθώς, όπως ανέφερε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Delhaize, Φρανς Μίλερ, κατά τον σχολιασμό των οικονομικών αποτελεσμάτων του βελγικού ομίλου για τη χρήση του 2015, «η επέκταση του δικτύου της στη νησιωτική και τη Βόρεια Ελλάδα αποτελεί τον κεντρικό στόχο για την ΑΒ Βασιλόπουλος το 2016».

Συνολικά η ΑΒ έχει εξασφαλίσει κεφάλαια της τάξεως των 115 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση του δικτύου της φέτος. Ως προς την πορεία της ελληνικής θυγατρικής τη φετινή χρονιά, ο επικεφαλής της Delhaize εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος αναφέροντας ότι «η ΑΒ μπορεί να συνεχίσει να κερδίζει μερίδιο. Ωστόσο, θα είναι πρόκληση να ξεπεράσει τις επιδόσεις που σημείωσε το 2015».

Τέλος, νέος πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Ασφαλιστικής εξελέγη ο Χριστόφορος Σαρδελής, αντικαθιστώντας τον Δημήτρη Δημόπουλο. Αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και εκτελεστικό μέλος του δ.σ. εξελέξη ο Σταύρος Κωνσταντάς - μέχρι πρότινος γενικός διευθυντής της εταιρείας. Ο κ. Κωνσταντάς προσωρινά, θα ασκεί και τα καθήκοντα του διευθύνοντος συμβούλου.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα