Αισιόδοξος για συμφωνία μεταξύ των θεσμών ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης

Πέμπτη, 03 Μαρτίου 2016 16:40
UPD:18:36
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS

Βρυξέλλες

του Νίκου Μπέλλου

Αισιόδοξος για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των θεσμών μέσα στις επόμενες μέρες, ώστε να επιστρέψουν στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εμφανίστηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Με βάση τα όσα γνωρίζω μέχρι στιγμής είμαι αισιόδοξος, προχωρούμε, το αν επιτευχθεί συμφωνία λίγο πριν το Εurogroup της 7ης Μαρτίου δεν το γνωρίζω, ανέφερε ο αξιωματούχος απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Σχετικά με τις διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των Ευρωπαίων και το ΔΝΤ για το δημοσιονομικό κενό, ο ίδιος παραδέχθηκε ότι αυτό συμβαίνει, προσθέτοντας όμως ότι το θέμα έχει διογκωθεί από έξω και πως σε κάθε περίπτωση οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα με ενιαία θέση.

Μάλιστα, είπε, ότι δεν είναι χρήσιμο και παραγωγικό να συζητάμε ποιος διαφωνεί με ποιον, αλλά εκείνο που έχει σημασία είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο για λόγους οικονομικούς και πολιτικούς.

Σε άλλη ερώτηση για το κατά πόσο η προσφυγική κρίση θα μπορούσε να καθυστερήσει την υλοποίηση του προγράμματος, απάντησε ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να καθυστερήσει η υλοποίηση του προγράμματος, αλλά αναγνώρισε ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις δημοσιονομικές και κοινωνικές εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης.

«Πρόοδος στις συζητήσεις» Ευρωπαίων - ΔΝΤ

Οι συζητήσεις μεταξύ των μερών (Ευρωπαίοι και ΔΝΤ) που εμπλέκονται στο ελληνικό πρόγραμμα συνεχίζονται και σημειώνουν πρόοδο προς την κατεύθυνση της επιστροφής των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, είχε αναφέρει νωρίτέρα εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Ερωτηθείσα σχετικά με τα αποτελέσματα της συνάντησης που έγινε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες για τη γεφύρωση των διαφορών μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ σχετικά με το δημοσιονομικό σκέλος του ελληνικού προγράμματος, η εκπρόσωπος Άνικα Μπράϊντχαρντ, αφού είπε ότι η Κομισιόν δεν σχολιάζει ούτε επιβεβαιώνει ειδικές συναντήσεις, σημείωσε: «Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι αυτή τη στιγμή γίνονται συζητήσεις σε διάφορα επίπεδα μεταξύ των διαφόρων θεσμών που εμπλέκονται στο πρόγραμμα, και οι συζητήσεις αυτές σημειώνουν πρόοδο».

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες μέρες έχει αναδειχθεί και μάλιστα για πρώτη φορά δημόσια, μια διάσταση απόψεων μεταξύ των Ευρωπαίων δανειστών και του ΔΝΤ σχετικά με το εύρος των δημοσιονομικών μέτρων που απαιτούνται στην Ελλάδα για φέτος και τα δύο επόμενα χρόνια με το διεθνή οργανισμό να κρατάει μια σκληρή στάση έναντι της Ελλάδας.

Τις διαφορές αυτές επιχειρούν να γεφυρώσουν οι δύο πλευρές προβαίνοντας σε συνεχείς διαβουλεύσεις σε πολιτικό και τεχνοκρατικό επίπεδο, ώστε οι επικεφαλής να επιστρέψουν το συντομότερο στην Ελλάδα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα