Στάσιμη η γερμανική οικονομία στο δεύτερο τρίμηνο

Τρίτη, 23 Αυγούστου 2005 09:22
UPD:12:39

Στάσιμη παρέμεινε στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους η γερμανική οικονομία, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Το γερμανικό ΑΕΠ παρέμεινε σταθερό, καθώς η εσωτερική ζήτηση αυξήθηκε, όμως οι εισαγωγές λειτούργησαν ανασταλτικά για την ανάπτυξη. Τα στοιχεία αυτά ήταν αναμενόμενα.

Πάντως, οι οικονομολόγοι αισιοδοξούν πως η γερμανική οικονομία θα επιταχύνει τους ρυθμούς της κατά το δεύτερο εξάμηνο λαμβάνοντας ώθηση και από την κατά 9% υποχώρηση του ευρώ από την αρχή του έτους, η οποία βελτιώνει τις συνθήκες για τους εξαγωγείς.

Αν και οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 1,2% σε σχέση με το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου - για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο -, οι εισαγωγές εκτινάχθηκαν κατά 2,3%, μετά την πτώση σε ποσοστό 0,6% που είχε καταγραφεί στο πρώτο τρίμηνο.

Οι δαπάνες των καταναλωτών - η εδώ και χρόνια αχίλλειος πτέρνα της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης - μειώθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο: κατά 0,3% στο δεύτερο τρίμηνο, μετά τη μείωση κατά 0,5% που είχαν σημειώσει στο πρώτο τρίμηνο του 2005.

Σε ετήσια βάση, η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε στο δεύτερο τρίμηνο κατά 1,5%.

Τέλος, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, στο πρώτο εξάμηνο του 2005 το δημόσιο χρέος της Γερμανίας διαμορφώθηκε στο 3,6% του ΑΕΠ, από 4% του ΑΕΠ στο αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα