Μείωση δαπανών και όχι αύξηση φόρων, ζητεί ο ΣΕΒ

Πέμπτη, 03 Μαρτίου 2016 12:04
UPD:12:10
ΣΕΒ

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας (Α) με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί (Δ).

Την επιτάχυνση της αξιολόγησης και της δημοσιονομικής προσαρμογής μέσω της μείωσης των δαπανών - και όχι της αύξησης των φόρων - ζήτησε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), κατά τις επαφές που είχε σήμερα και χθες ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Θεόδωρος Φέσσας, στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του ΣΕΒ ξεκαθάρισε ότι οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά λυγίζουν κάτω από το βάρος της υπερφορολόγησης, ενώ παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η συνολική μέση φορολογική επιβάρυνση (μισθοί και εισφορές) υπερβαίνει κατά πολύ τις αντίστοιχες επιβαρύνσεις στις χώρες του ΟΟΣΑ, αποθαρρύνοντας τις επενδύσεις και τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

«Το 42% των εσόδων από το φόρο εισοδήματος πληρώνεται από το 3% των φορολογουμένων. Η φοροδοτική ικανότητα όσων συστηματικά στηρίζουν τα δημόσια έσοδα έχει εξαντληθεί. Γι αυτό και η κάλυψη του όποιου δημοσιονομικού κενού δεν μπορεί να έρθει από ένα νέο φορολογικό στραγγαλισμό της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Θα πρέπει να επιτευχθεί μέσα από την πραγματική διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την καθολική εφαρμογή των ηλεκτρονικών συναλλαγών και της ηλεκτρονικής τιμολόγησης» τόνισε ο κ. Φέσσας.

Αναφορικά με τη διαπραγμάτευση, ο πρόεδρος του ΣΕΒ επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία έχει επιδείξει αξιοσημείωτες επιδόσεις και αντοχές τα τελευταία χρόνια που δεν πρέπει να υπονομευθούν από άλλη μια παρατεταμένη διαπραγμάτευση και ζήτησε τόσο από τους εταίρους όσο και από την κυβέρνηση να επισπεύσουν την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Αξίωσε επίσης, επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων και της αντιμετώπισης του ζητήματος των «κόκκινων δανείων».

Όσον αφορά το προσφυγικό, ο κ. Φέσσας εξέφρασε την ανησυχία του επιχειρηματικού κόσμου και τόνισε την ανάγκη ενιαίας αντιμετώπισης, υπογραμμίζοντας ότι «Η Ελλάδα δίνει έναν άνισο αγώνα στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης και έχει τελευταία βελτιώσει σημαντικά -με τη βοήθεια των εταίρων μας - τον έλεγχο των συνόρων. Πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία την επαναφορά συνοριακών ελέγχων στην Ευρώπη, καθώς θα υπονομεύσει όλη την πρόοδο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, με θύμα εκτός από την Ενιαία Αγορά και την ευρωπαϊκή επιχειρηματικότητα και το ίδιο το ευρωπαϊκό όραμα».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα