ΤΕΕ: Προκλητική διάταξη στο αγροτικό πολυνομοσχέδιο

Τρίτη, 23 Αυγούστου 2005 17:51

Την άμεση απόσυρση και κατάργηση «της απαράδεκτης για τους διπλωματούχους μηχανικούς και επικίνδυνης για την οικοδομική δραστηριότητα διάταξης με την οποία μειώνονται κατά 70% οι αμοιβές των μηχανικών για μελέτες και επίβλεψη παντός είδους κατασκευής σχεδόν στο σύνολο της έκτασης της χώρας», ζητά το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ).

Η διάταξη (άρθρο 2, παράγραφος 4) περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Νόμου «Ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Προσαρμογή στη νέα ΚΑΠ και άλλες διατάξεις», το οποίο συζητείται στις 18.00 στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του σχεδίου νόμου:

«Μειώνονται κατά εβδομήντα τοις εκατό οι αμοιβές των μηχανικών για τη μελέτη και επίβλεψη κατασκευής από νέους αγρότες πρώτης κατοικίας μέχρι 140 τ.μ., κατασκευής αποθηκών, στάβλων, υπόστεγων, βοηθητικών εγκαταστάσεων και αγροτουριστικών εγκαταστάσεων, των οποίων το συνολικό εμβαδόν καθορίζεται βάσει μελέτης βιωσιμότητας της εκμετάλλευσης.

Οι ρυθμίσεις αυτές εφαρμόζονται για τις παραπάνω κατασκευές που κατασκευάζονται αποκλειστικά από νέους αγρότες εντός των αγροτικών περιοχών, καθώς και σε οικισμούς των περιοχών αυτών με πληθυσμό κάτω των πέντε χιλιάδων κατοίκων. Εξαιρούνται οι αγροτικές περιοχές και οι οικισμοί των περιοχών αυτών με πληθυσμό κάτω των πέντε χιλιάδων κατοίκων που έχουν χαρακτηριστεί ως τουριστικές ή αξιόλογες ή δυναμικές ή περιαστικές, σύμφωνα με τις διατάξεις του από 24-4-1985 Προεδρικού Διατάγματος (ΦΕΚ. 181 Δ΄). Του περιορισμού του προηγουμένου εδαφίου εξαιρούνται οι αλιείς».

Το ΤΕΕ επισημαίνει ότι:

«Ως νέοι αγρότες μπορούν να δηλώσουν άτομα ηλικίας ως και 40 ετών.

Οι αγροτικές περιοχές και οι οικισμοί με πληθυσμό κάτω των πέντε χιλιάδων κατοίκων καταλαμβάνουν σε συντριπτικό ποσοστό την έκταση της χώρας.

Με την πρόβλεψη ότι σε όλες αυτές τις περιπτώσεις «το συνολικό εμβαδόν θα καθορίζεται βάσει μελέτης βιωσιμότητας της εκμετάλλευσης», προσφέρεται η δυνατότητα να κτιστούν ακόμη και γεωργικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις και -κυρίως- τουριστικά συγκροτήματα, οποιασδήποτε επιφάνειας, σχεδόν σε όλη τη χώρα, ενδεχομένως, μάλιστα, ανεξάρτητα από τους όρους και προϋποθέσεις των πολεοδομικών σχεδίων, εάν και μόνο κριθεί απαραίτητο από τη ...μελέτη βιωσιμότητας.

Πρόκειται για μια χωρίς προηγούμενο αυθαίρετη πράξη, που αντί να προωθούν εκείνες τις ρυθμίσεις που θα βάζουν σε τάξη τα πράγματα, μας πάνε με ταχύτατους ρυθμούς πίσω, σε εποχές παντελούς αυθαιρεσίας, με όλα τα αυτονόητα επικίνδυνα παρεπόμενα που αυτές εγκυμονούν, ιδίως σε μια χώρα με έντονο τον σεισμικό κίνδυνο».

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιάννης Αλαβάνος τονίζει ότι «αν δεν αποσυρθεί, σήμερα κιόλας, η απαράδεκτη και επικίνδυνη αυτή διάταξη, το σώμα των διπλωματούχων μηχανικών όχι μόνο θα κινήσει κάθε νόμιμη διαδικασία για την ακύρωσή της, αλλά και θα λάβει όλα τα μέτρα για την ουσιαστική έμπρακτη κατάργησή της».

Τέλος, ο πρόεδρος του ΤΕΕ διευκρινίζει ότι σε κανέναν σημείο του σχεδίου νόμου δεν γίνεται πρόβλεψη για ενδεχόμενη κάλυψη της διαφοράς της αμοιβής των μηχανικών (επιδότηση) από τον κρατικό προϋπολογισμό ή άλλο κονδύλι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα