Κλίμα ευφορίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με αιχμή τις τράπεζες

Τετάρτη, 02 Μαρτίου 2016 11:01
UPD:11:05
Eurokinissi/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Σε θετικό έδαφος κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παρασύρεται από το ευνοϊκό κλίμα στις διεθνείς αγορές. Την ίδια ώρα, οι επενδυτές έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους στα ετήσια εταιρικά αποτελέσματα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις τράπεζες.  

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (10.57), ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται σημαντικά κατά 2,74% στις 535,34 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει άνοδο κατά 3,79% στις 146,60 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 11,20 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται 41 μετοχές, πτωτικά τέσσερις, ενώ 12 παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει ισχυρά κέρδη κατά 6,48% στις 27,26 μονάδες, με τις τραπεζικές μετοχές να παρουσιάζουν θετικά πρόσημα, εν όψει των οικονομικών τους αποτελεσμάτων. Η Τράπεζα Πειραιώς ενισχύεται κατά 6,00% , η Εθνική κατά 8,21% , η Alpha Bank κατά 3,82% και η Eurobank κατά 8,77%.

Στο ταμπλό, κέρδη άνω του 3% εμφανίζουν οι μετοχές των ΔΕΗ και Τιτάνα, ενώ στο 2,86% διαμορφώνεται η άνοδος για τον ΟΛΠ. Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, ΜΕΤΚΑ και Viohalco ενισχύονται κατά 2,50% ενώ αντίθετα Coca – Cola και Jumbo υποχωρούν οριακά έως 0,56%.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, αύξηση της τάξης του 5% εμφάνισαν τα καθαρά κέρδη της Alpha Αστικά Ακίνητα Α.Ε., για το σύνολο του 2015. Συγκεκριμένα, τα κέρδη μετα-φόρων ενισχύθηκαν στα 4,1 εκατ. ευρώ έναντι 3,9 εκατ. ευρώ το 2014.

Η βελτίωση των οικονομικών μεγεθών αποδίδεται στη μείωση των λειτουργικών δαπανών. Ο κύκλος εργασιών τέλος, διευρύνθηκε οριακά, στα 13,6 εκατ. ευρώ έναντι 13,4 εκατ. ευρώ.  

Παράλληλα, αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 45% αναμένει για την Ελλάδα η Deloitte, σύμφωνα με έρευνα για την πορεία των ευρωπαϊκών τραπεζών εντός του 2016. Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση, το 2015 οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, που αντιπροσωπεύουν το 95% του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, διέθεταν 112 δισ. ευρώ είτε υπο-εξυπηρετούμενα, είτε μη εξυπηρετούμενα δάνεια - ποσό που αποτελεί το 42% του συνόλου των δανείων των τεσσάρων αυτών τραπεζών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πρόσφατων stress test που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών συστημικών τραπεζών διαμορφώθηκαν λίγο πάνω από 14 δισ. ευρώ. Η ολοκλήρωση των ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών το 2015 έθεσε τις βάσεις για αυξημένη δραστηριότητα διάθεσης μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα στην Ελλάδα.

Μέχρι το τέλος του έτους το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθεί, φτάνοντας το 45% - μια αύξηση ύψους 11% από το αντίστοιχο ποσοστό του Μαρτίου 2015. Ωστόσο, ως αποτέλεσμα των πρόσφατων εξελίξεων και της συνεχούς και αυξανόμενης πίεσης από την ΕΚΤ και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό αναμένεται ότι οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες θα εξετάσουν ιδιαίτερα σοβαρά τις πολιτικές αποεπένδυσης μη εξυπηρετούμενων δανείων τόσο στην εγχώρια αγορά, όσο και στις άλλες χώρες που δραστηριοποιούνται.

Την ίδια ώρα, τη μείωση του αφορολόγητου ορίου των μισθωτών αισθητά κάτω από το επίπεδο των 9.000 ευρώ ζητούν επιτακτικά οι δανειστές, βάζοντας κυριολεκτικά «βόμβα» στη διαπραγμάτευση και απειλώντας την τύχη της 1ης αξιολόγησης.

Η απαίτηση εντάσσεται στο πλαίσιο της συζήτησης για τον τρόπο κάλυψης του δημοσιονομικού κενού του 2016, για το οποίο υπάρχει ήδη διάσταση απόψεων και μεταξύ των θεσμών για το ύψος του, όπως και για τα μέτρα που απαιτούνται, με την πλευρά του ΔΝΤ να ανεβάζει αισθητά τον πήχη. Η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και των επιμέρους ρυθμίσεων του ασφαλιστικού αποτελούν το «κύριο πιάτο» στα μυστικά δείπνα που πραγματοποιούνται σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη μεταξύ των θεσμών.

Τέλος, ευελιξία στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού επιθυμεί να δώσει στην Ελλάδα η Γερμανία σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο επικαλείται πηγή που έχει γνώση της γερμανικής θέσης. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, προσπαθεί να βοηθήσει την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τα βάρη από τη μαζική εισροή προσφύγων στην Ευρώπη.

Ενώ προηγουμένως ζητούσε μειώσεις στις συντάξεις, αναφέρει η πηγή, η Γερμανία θα ήταν τώρα ικανοποιημένη με έναν συνδυασμό μέτρων που διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος, καθώς η ομάδα των πιστωτών αξιολογεί την πρόοδο της Ελλάδας αναφορικά με την επίτευξη των όρων του προγράμματος.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα