Κούρεμα αφορολόγητου απαιτούν οι δανειστές

Η ελληνική πλευρά απορρίπτει το αίτημα των θεσμών για μείωση του ορίου των 9.545 ευρώ για μισθωτούς - συνταξιούχους
Τετάρτη, 02 Μαρτίου 2016 07:24
UPD:11:06
REUTERS/TONY GENTILE

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Ν», οι θεσμοί ζητούν από το υπουργείο Οικονομικών την περικοπή του αφορολόγητου ορίου, το οποίο σήμερα είναι 9.545 ευρώ, για μισθωτούς και συνταξιούχους (μέσω της μείωσης του φόρου έως 2.100 ευρώ).

Από την έντυπη έκδοση

Του Πάνου Φ. Κακούρη
[email protected]

Τη μείωση του αφορολόγητου ορίου των μισθωτών αισθητά κάτω από το επίπεδο των 9.000 ευρώ ζητούν επιτακτικά οι δανειστές, βάζοντας κυριολεκτικά «βόμβα» στη διαπραγμάτευση και απειλώντας την τύχη της 1ης αξιολόγησης.

Η απαίτηση εντάσσεται στο πλαίσιο της συζήτησης για τον τρόπο κάλυψης του δημοσιονομικού κενού του 2016, για το οποίο υπάρχει ήδη διάσταση απόψεων και μεταξύ των θεσμών για το ύψος του, όπως και για τα μέτρα που απαιτούνται, με την πλευρά του ΔΝΤ να ανεβάζει αισθητά τον πήχη.

Η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και των επιμέρους ρυθμίσεων του ασφαλιστικού αποτελούν το «κύριο πιάτο» στα μυστικά δείπνα που πραγματοποιούνται σε Βρυξέλλες και Φραγκφούρτη μεταξύ των θεσμών.

«Κενό» 4 δισ. το 2016

Ειδικότερα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανεβάζει το δημοσιονομικό κενό του 2016 στα 4 δισ. ευρώ, με την Κομισιόν και την ΕΚΤ να ζητούν πρόσθετα μέτρα μέσα στη χρονιά, της τάξεως του 1,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά τοποθετεί το κενό στο 1,6 δισ. ευρώ, συγκλίνοντας έτσι αρκετά με την πλευρά των Ευρωπαίων.

Μάλιστα, σύμφωνα με αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος, η Ελλάδα έχει συγκλίνει με τους Ευρωπαίους όχι μόνο ως προς το ποσό του κενού, αλλά και στα μέτρα που θα ληφθούν προκειμένου να καλυφθεί.

Εξηγείται έτσι εν μέρει και η εμπλοκή της διαδικασίας αξιολόγησης, επειδή η διαπραγμάτευση αναδεικνύει επώδυνα μέτρα και παρεμβάσεις, που είναι έμπνευσης του ΔΝΤ, το οποίο θέλει μέτρα άμεσης και βέβαιης απόδοσης.

Το «κούρεμα»

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Ν», οι θεσμοί ζητούν από το υπουργείο Οικονομικών την περικοπή του αφορολόγητου ορίου, το οποίο σήμερα είναι 9.545 ευρώ, για μισθωτούς και συνταξιούχους (μέσω της μείωσης του φόρου έως 2.100 ευρώ).

Το θεωρούν, συγκεκριμένα, υψηλό για τα τρέχοντα δεδομένα του ύψους των εισοδημάτων, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί μετά τις διαδοχικές περικοπές των τελευταίων ετών.

Οι τεχνοκράτες των θεσμών προτείνουν το συγκεκριμένο μέτρο, υποστηρίζοντας πως είναι αναγκαία μια διεύρυνση της φορολογικής βάσης προς τα κάτω, ώστε να συμμετέχουν στα φορολογικά βάρη και οι έχοντες εισοδήματα κάτω από 9.550 ευρώ, που σήμερα εξαιρούνται από τον φόρο εισοδήματος.

Δηλαδή, το αφορολόγητο όριο να διαμορφωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα (δεν διευκρινίστηκε εάν ορίζουν συγκεκριμένο όριο), ώστε περισσότεροι μισθωτοί και συνταξιούχοι να επιβαρύνονται με φόρο εισοδήματος.

Με τον τρόπο αυτό εκτιμούν πως τα έσοδα του προϋπολογισμού θα αυξηθούν άμεσα, με βεβαιότητα και σε μόνιμη βάση, δεδομένου μάλιστα ότι το μειωμένο αφορολόγητο θα εφαρμοστεί και στην παρακράτηση φόρου μισθωτών υπηρεσιών.

Η πρόταση των θεσμών απορρίφθηκε άμεσα από την κυβέρνηση, η οποία εμμένει στη θέση της για αύξηση της επιβάρυνσης στα υψηλότερα εισοδήματα και συγκεκριμένα από 30.000 ευρώ και πάνω.

Ωστόσο, εάν επιμείνουν οι θεσμοί, συνιστά αιτία ρήξης, καθώς πρόκειται για μέτρο που θα πυροδοτήσει έντονες κοινωνικές αντιδράσεις.

Σημειώνεται πως το αφορολόγητο μισθωτών - συνταξιούχων δεν εντάχθηκε στις αποκαλούμενες «κόκκινες γραμμές» επειδή ποτέ μέχρι τώρα δεν τέθηκε ζήτημα μείωσής του.

Τέθηκε όμως στη διάρκεια των τελευταίων διαβουλεύσεων, για να δοθεί μια πρώτη αρνητική απάντηση, ενώ διαμηνύθηκε επίσης πως δεν μπορεί να συζητηθεί μια τέτοια προοπτική, επειδή θα πλήξει τα χαμηλά εισοδήματα.

Ο χάρτης εισοδημάτων

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για το 2015, εισοδήματα μέχρι του ποσού των 10.000 ευρώ (κοντά στο αφορολόγητο των 9.550 ευρώ) δηλώνει το 56,9% των μισθωτών - συνταξιούχων ή 3.054.422 άτομα, επί συνόλου 5.370.677.

Από τα αναλυτικά στοιχεία της ΓΓΠΣ προκύπτει πως:

* Εισόδημα (ετήσιο) έως 1.300 ευρώ δηλώνουν 279.913 άτομα.
* Εισόδημα 5.000 - 10.000 ευρώ δηλώνουν 1.608.859 άτομα.
* Εισόδημα 10.000 - 15.000 ευρώ δηλώνουν 1.023.317 άτομα.
* Εισόδημα μεταξύ 20.000 και 50.000 ευρώ δηλώνουν 476.416 άτομα.
* Εισόδημα 50.000 - 100.000 ευρώ δηλώνουν 21.380 άτομα.
* Πάνω από 500.000 ευρώ δηλώνουν μόλις 211 μισθωτοί.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα