Στενός κλοιός στη Wall Street

Χωρίς περιθώρια ανόδου οι μετοχές
Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2005 00:01
UPD:08:35

ΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ των Αμερικανών επενδυτών για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας και την πορεία των καταναλωτικών δαπανών -μετά την ανακοίνωση στοιχείων για τη μείωση στις πωλήσεις παλαιών κατοικιών- δημιούργησαν ένα στενό κλοιό γύρω από τη Wall Street, μην αφήνοντας μεγάλα περιθώρια ανόδου στις μετοχικές αξίες.

Πιέσεις ασκήθηκαν στο δείκτη Dow Jones, με τις απώλειες που σημείωνε η μετοχή της Citigroup -του μεγαλύτερου χρηματοοικονομικού ομίλου στον κόσμο- να παρασύρουν προς τα κάτω το δείκτη.

O Dow Jones έκλεισε στις 10.519,58 μονάδες (-0,48%) και ο Nasdaq στις 2.137,25 μονάδες (-0,19%).

Οι πτωτικές τάσεις και ο χαμηλός όγκος συναλλαγών κυριάρχησαν χθες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αν και -σε γενικές γραμμές- διατηρείται η αισιοδοξία επενδυτών και αναλυτών για τις προοπτικές των μετοχικών αξιών της γηραιάς ηπείρου.

Παρ' όλο που οι περισσότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών αγορών δεν κατάφεραν να ανακάμψουν στη διάρκεια του Αυγούστου, πολλοί στρατηγικοί αναλυτές διάκεινται ευνοϊκά προς τις ευρωπαϊκές μετοχικές αξίες.

«Διατηρούμε την αισιοδοξία μας, όσον αφορά τις προοπτικές ανάκαμψης των βασικών δεικτών», επισημαίνει ο Ρόμπερτ Τζακς, στέλεχος στην Credit Suisse First Boston.

Η CSFB αναθεώρησε προς τα πάνω την αξιολόγησή της για τις μετοχές Ιαπωνίας και Ασίας γενικότερα, ώστε να επωφεληθεί της πρόσφατης ανάκαμψης των οικονομικών ρυθμών στην Ιαπωνία, διακρίνει όμως επενδυτικές ευκαιρίες και στην Ευρώπη, καθώς οι οικονομίες της περιοχής αναμένεται να επωφεληθούν από τη βελτίωση των συνθηκών σε παγκόσμια κλίμακα, την ώρα που οι καταναλωτές αυξάνουν τα επίπεδα δανεισμού.

Στη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα μηνών, οι ξένοι επενδυτές τοποθέτησαν 219 δισ. δολάρια σε ευρωπαϊκές μετοχές, σχεδόν τεσσερισήμισι φορές περισσότερο έναντι των εισροών ξένων κεφαλαίων στις αμερικανικές μετοχές, όπως προκύπτει από στοιχεία της State Street.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε στις 1.186,7 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,6%. Ο κύκλος εργασιών κυμάνθηκε σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, καθώς μόλις 1,8 εκατ. μετοχές άλλαξαν χέρια, εν μέσω θερινής ραστώνης.

Το κλίμα ευφορίας συνεχίσθηκε και χθες στο Τόκιο, με το δείκτη Nikkei να κλείνει μία «ανάσα» μακριά από το όριο των 12.500 μονάδων, χάρη στο έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές. Ο Nikkei έκλεισε στις 12.472,93 μονάδες, το υψηλότερο από τις 5 Ιουλίου, 2001.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΤΣΟΒΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα