Οριακή άνοδος στη Wall Street

Στα χαμηλότερα μηνός οι μετοχές στην Ευρώπη
Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2005 00:01
UPD:08:42

H ANAKOINΩΣΗ σημαντικών συμφωνιών στον εταιρικό κλάδο απέσπασε την προσοχή των Αμερικανών επενδυτών από την πορεία του πετρελαίου, δημιουργώντας περιθώρια για οριακή άνοδο των μετοχικών αξιών στη Wall Street.

Ο Dοw Jones άρχισε να κερδίζει έδαφος αφότου η Johnson & Johnson ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε την έγκριση των ευρωπαϊκών αργών ανταγωνισμού για την εξαγορά της Guidant. Σημαντικά κέρδη σημείωνε και η μετοχή της Johnson Controls, έπειτα από τη συμφωνία, ύψους 2,4 δισ. δολαρίων σε μετρητά, για την εξαγορά της York International.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 10.450,63 μονάδες (0,15%) και ο Nasdaq στις 2.134,37 μονάδες (0,26%).

Στα χαμηλότερα επίπεδα μηνός υποχώρησαν χθες οι μετοχές στα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τους επενδυτές να προβληματίζονται ολοένα και περισσότερο για τις οικονομικές συνέπειες από το κόστος ακριβών καυσίμων.

Ιδιαίτερες πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου, με μοναδική εξαίρεση τη βρετανική Lloyds TSB, η μετοχή της οποίας ενισχύθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα, στον απόηχο πληροφοριών για εκδήλωση ενδιαφέροντος από τη Wells Fargo, την πέμπτη μεγαλύτερη τράπεζα στις ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε κατά 0,7%, κλείνοντας στις 1.172,57 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση και έχοντας απομακρυνθεί ακόμη περισσότερο από τα ρεκόρ τριετίας που είχε σημειώσει στις αρχές του μηνός.

Ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 σημείωσε ακόμη μεγαλύτερες απώλειες -κατά 1,1%- κλείνοντας στις 3.264,1 μονάδες. Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές αεροπορικών εταιρειών, όπως η British Airways και η Αir France. Ο τομέας των αερομεταφορών θεωρείται ιδιαίτερα ευάλωτος στις πετρελαϊκές διακυμάνσεις.

Το γεγονός ότι η τιμή του αργού καταρρίπτει το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο εντείνει τις ανησυχίες για τον κίνδυνο μείωσης των καταναλωτικών δαπανών και άσκησης πιέσεων στα εταιρικά κέρδη.

Η άνοδος του πετρελαίου στάθηκε αφορμή και για την υποχώρηση του Nikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκιο, με το δείκτη να χάνει το 0,78% της αξίας του και τους επενδυτές να σπεύδουν να ρευστοποιήσουν τα κέρδη των προηγουμένων ημερών. Ο Nikkei υποχώρησε κατά 97,10 μονάδες, υποχωρώντας στις 12.405 μονάδες.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΤΣΟΒΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα