Άναψε «πράσινο» για το «Ελ. Βενιζέλος»

Προωθείται η παράταση της παραχώρησης
Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2016 10:46
UPD:10:54
FOSPHOTOS/Menelaos Myrillas

Στη χθεσινή πεντάωρη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΑΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε συμβιβασμός με τα κελεύσματα του ΤΑΙΠΕΔ, ούτως ώστε να προχωρήσει η διαδικασία έναρξης της διαπραγμάτευσης.

Από την έντυπη έκδοση

Του Φάνη Ζώη
[email protected]

«Τροχοδρομεί» εκ νέου η 20ετής επέκταση της σύμβασης του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», μετά το «πράσινο φως» που έδωσε προς τον «Διεθνή Αερολιμήν Αθηνών» το Μαξίμου.

Στη χθεσινή πεντάωρη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΑΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε συμβιβασμός με τα κελεύσματα του ΤΑΙΠΕΔ, ούτως ώστε να προχωρήσει η διαδικασία έναρξης της διαπραγμάτευσης. Το θέμα επέκτασης της σύμβασης εισήλθε προς ψήφιση στο δ.σ. χθες, όπου όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, εγκρίθηκε και ο προϋπολογισμός του ΔΑΑ.

Στόχος της κυβέρνησης, στο πλαίσιο όσων προβλέπει το μνημόνιο, είναι να ολοκληρωθεί η συμφωνία για την παράταση της παραχώρησης μέσα στο 2016, μεταθέτοντας χρονικά στο μέλλον την πώληση του 30% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΑΑ που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το Ταμείο αναμένει να εισπράξει ποσό άνω των 500 εκατ. ευρώ από την επέκταση της σύμβασης με τον ιδιώτη-μέτοχο, αρχικά ένα ποσό της τάξεως των 200-250 εκατ. ευρώ, η δε αποπληρωμή δύναται να γίνει ακόμη και σε 10 δόσεις.

Το παραπάνω τίμημα κρίνεται από ανθρώπους της αγοράς εύλογο δεδομένου ότι το «Ελ. Βενιζέλος» καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, φτάνοντας τα 18 εκατ. μετακινούμενους επιβάτες το 2015. Οι προοπτικές ανέλιξης του τουρισμού της Αθήνας είναι θετικές, κάτι που αυξάνει την αξία της εταιρείας και έτσι το Δημόσιο μπορεί να αποκομίσει σημαντικό οικονομικό αντάλλαγμα, αναφέρεται από τους ίδιους παράγοντες της αγοράς.

Επισημαίνεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ, μέτοχος εκ μέρους του Δημοσίου, έχει αποστείλει «πρόσκληση» μέσω επιστολής στη διοίκηση της ΔΑΑ και στους βασικούς μετόχους της, δηλαδή το καναδικό κρατικό ασφαλιστικό ταμείο PSP Investments, για να προσέλθουν σε διαπραγματεύσεις για την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης για επιπλέον 20 χρόνια.

Η διαπραγμάτευση εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί πριν από το φθινόπωρο με έμφαση σε δύο ζητήματα: το οικονομικό αντάλλαγμα για την 20ετή παράταση και τις αλλαγές στη σύμβαση παραχώρησης. Ως γνωστόν, η διαδικασία δεν είχε ξεκινήσει γιατί ο πρόεδρος του ΔΑΑ Παναγιώτης Ρουμελιώτης δεν περνούσε το θέμα στο δ.σ. Με βάση τη σύμβαση παραχώρησης, η εταιρεία ΔΑΑ λειτουργεί τις υποδομές του αεροδρομίου με το καναδικό κρατικό ασφαλιστικό ταμείο PSP Investments να ελέγχει το 40% της εταιρείας μέσω της θυγατρικής της AviAlliance, το ελληνικό Δημόσιο να κατέχει το 55% (30% το ΤΑΙΠΕΔ και 25% άμεσα το Δημόσιο) και 5% ο όμιλος Κοπελούζος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα