Σε «συμπληγάδες» η Wall Street

Με αρνητικό πρόσημο και οι ευρωπαϊκές αγορές
Σάββατο, 27 Αυγούστου 2005 00:01

ΣΤΙΣ «ΣΥΜΠΛΗΓΑΔΕΣ» επιτοκίων και καταναλωτικής εμπιστοσύνης βρέθηκαν, χθες, οι μετοχές στη Wall Street, με την προειδοποίηση του διοικητή της Fed, Αλαν Γκρίνσπαν, για τις τιμές ενεργητικού, σε συνδυασμό με την υποχώρηση της εμπιστοσύνης των Αμερικανών καταναλωτών, να ασκούν πιέσεις στις μετοχικές αξίες.

Ο κ. Γκρίνσπαν τόνισε ότι η αυξημένη αγοραστική δύναμη -η οποία προέρχεται από τις υψηλότερες τιμές σε στοιχεία ενεργητικού, όπως μετοχές και κατοικίες- θα μπορούσε να εξαφανισθεί, εάν οι επενδυτές υιοθετήσουν πιο επιφυλακτική στάση. Οι ανησυχίες Γκρίνσπαν κράτησαν σε αρνητικό έδαφος τόσο τον Dow Jones όσο και τον Nasdaq.

Δύσκολη ήταν αυτή η εβδομάδα για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις μετοχικές αξίες να κλείνουν με αρνητικό πρόσημο για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση.

Η μεγαλύτερη του αναμενομένου υποχώρηση στην εμπιστοσύνη των Αμερικανών καταναλωτών αντικατοπτρίζει τον αρνητικό αντίκτυπο από τις υψηλές τιμές πετρελαίου, προβληματίζοντας τους επενδυτές και πλήττοντας τις μετοχικές αξίες, ειδικά στον κλάδο αυτοκινήτων.

Παρ' όλα αυτά, οι μετοχές ενεργειακών εταιρειών δεν κατάφεραν να επωφεληθούν από τις αυξημένες πετρελαϊκές τιμές, στον απόηχο ανησυχιών μήπως ο τυφώνας Κατρίνα προκαλέσει προβλήματα στην παραγωγή αργού και φυσικού αερίου, στον Κόλπο του Μεξικού.

Η BP, η οποία εκκένωσε ορισμένες από τις εγκαταστάσεις της στην περιοχή για προληπτικούς λόγους, δέχθηκε σημαντικό πλήγμα, με τη μετοχή της να σημειώνει απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έχασε το 0,7% της αξίας του, κλείνοντας στις 1.163,99 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 22 Ιουλίου. Στο σύνολο της εβδομάδας, ο δείκτης υποχώρησε κατά 2,6%, έχοντας απομακρυνθεί κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες από το ρεκόρ τριετίας που άγγιξε στις 10 Αυγούστου.

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στα περισσότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τον FTSE του Λονδίνου να υποχωρεί κατά 0,5%, το δείκτη CAC του Παρισιού να υποχωρεί κατά 0,8% και τον DAX της Φραγκφούρτης κατά 1,5%.

Πιο αισιόδοξο ήταν το κλίμα στην αγορά του Τόκιο, με τον Nikkei να ενισχύεται κατά 0,28%, κλείνοντας στις 12.439,48 μονάδες.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΤΣΟΒΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα