Στα 151,9 εκατ. ευρώ τα κέρδη του ΟΤΕ

Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2016 10:28
UPD:10:52
INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Στα 151,9 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ για το σύνολο του 2015, σημειώνοντας πτώση 43,2% έναντι του 2014.

Την ίδια ώρα, ο κύκλος εργασιών συρρικνώθηκε οριακά στα 3,9 δισ. ευρώ, μειωμένος κατά 0,4%. Τα αποτελέσματα EBITDA ανήλθαν στα 1,343 δισ. ευρώ έναντι 1,421 δισ. ευρώ το 2014, ενώ το προσαρμοσμένο περιθώριο EBITDA υποχώρησε στο 34,4%.

Οι προσαρμοσμένες καθαρές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες μειώθηκαν κατά 5,5% στα 1,076 δισ. ευρώ, ενώ οι προσαρμοσμένες επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία ενισχύθηκαν κατά 2,3% στα 569,7 εκατ. ευρώ.

Τα ταμειακά διαθέσιμα παράλληλα, συρρικνώθηκαν κατά 12,2% στα 1,329 δισ. ευρώ, ενώ ο καθαρός δανεισμός περιορίστηκε κατά 23,6% στα 859,8 εκατ. ευρώ.

Κατά το δ’ τρίμηνο του 2015, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 36,8 εκατ. ευρώ έναντι 73,2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014, και ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 2% στα 1,037 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ πρότεινε την αποκοπή μερίσματος 0,10 ευρώ ανά μετοχή, έναντι 0,08 ευρώ το 2014.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα Δ’ τριμήνου 2015, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Mιχάλης Τσαμάζ, ανέφερε: «Παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, οι επιδόσεις μας στο κλείσιμο της χρονιάς, ειδικά στην Ελλάδα, ήταν ισχυρές. Τα έσοδα της σταθερής Ελλάδας ενισχύθηκαν σημαντικά χάρη στην ανταπόκριση που γνωρίζουν οι ευρυζωνικές υπηρεσίες, την τεχνογνωσία μας στο ICT και την επιτυχία του OTE TV, που αναπτύχθηκε εντυπωσιακά έχοντας ήδη κάνει breakeven. Στην κινητή τηλεφωνία Ελλάδας, τα έσοδα από υπηρεσίες βελτιώθηκαν περαιτέρω. Πετυχαίνουμε τους στόχους μας γιατί επενδύουμε συνεχώς στα καλύτερα δίκτυα, προϊόντα και υπηρεσίες. Ήδη, η ανταπόκριση στη νέα ενιαία εμπορική μάρκα Cosmote είναι θετική. Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε για να προσφέρουμε στους πελάτες μας την καλύτερη δυνατή εμπειρία. Η Ρουμανία παραμένει μια δύσκολη αγορά, αλλά εκτιμούμε ότι οι επενδύσεις μας σε συνδυαστικές υπηρεσίες σταθερής και κινητής, σε τηλεοπτικό περιεχόμενο, στην ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών και στη βελτιωμένη κάλυψη 4G, θα αποδώσουν μεσοπρόθεσμα.»

Ο κ. Τσαμάζ πρόσθεσε: «Όπως αναμέναμε, οι ταμειακές μας ροές βελτιώθηκαν σημαντικά το τελευταίο τρίμηνο και πετύχαμε το στόχο μας για το τέλος του 2015. Συνολικά είχαμε μια πολύ καλή χρονιά. Το 2016, αναμένουμε οι συνθήκες να παραμείνουν δύσκολες, αλλά οι συνεχείς επενδύσεις και οι προηγμένες τεχνολογίες μας, σε συνδυασμό με τη σκληρή δουλειά και αφοσίωση όλων των ομάδων μας, θα μας επιτρέψουν να ενισχύσουμε τη θέση μας σε κάθε αγορά που έχουμε παρουσία.»

Προοπτικές

Το 2016, ο ΟΤΕ αναμένει ότι οι τάσεις που διαμόρφωσαν τις επιδόσεις του 2015 θα συνεχιστούν. Στην Ελλάδα, ο ΟΤΕ σκοπεύει να αξιοποιήσει τις δυνατότητες και τους πόρους του για να περιορίσει την επίδραση από τις συνεχιζόμενες δύσκολες οικονομικές συνθήκες και την πίεση που υφίσταται η αγοραστική δύναμη καταναλωτών και επιχειρήσεων.

Στις διεθνείς δραστηριότητές του, ο Όμιλος αναμένει ότι ο ανταγωνισμός στη Ρουμανία θα παραμείνει έντονος, αλλά ότι θα καταφέρει να ανατρέψει την απώλεια εσόδων, μέσω των δράσεων που υλοποιούνται σε επίπεδο τεχνολογίας, εμπορικών προτάσεων και περιορισμού του κόστους. Οι συνολικές επενδύσεις του ΟΤΕ αναμένεται και το 2016 να διαμορφωθούν στα επίπεδα των 0,55 δισ., εξαιρουμένου του κόστους για την απόκτηση φάσματος. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές για το 2016 αναμένεται να ανέλθουν σε 0,5 δισ. περίπου.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΟΤΕ



Σχολιασμένα