Ιαπωνία: Μείωση των καταναλωτικών δαπανών, αύξηση της ανεργίας

Τρίτη, 30 Αυγούστου 2005 09:34

ΜΕΙΩΣΗ, για τρίτο μήνα, τον Ιούλιο, σημείωσαν οι δαπάνες των νοικοκυριών στην Ιαπωνία, καθώς και οι λιανικές πωλήσεις, ενώ η ανεργία αυξήθηκε, καταδεικνύοντας, ότι η ανάκαμψη της δεύτερης σε μέγεθος οικονομίας στον κόσμο, χάνει τη δυναμική της.

Οι δαπάνες των νοικοκυριών, ανά μισθωτό, μειώθηκαν 3,5% έναντι του Ιουνίου – εποχιακώς προσαρμοσμένες – σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας. Οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν 2,2% τον Ιούλιο, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου. Ο δείκτης ανεργίας αυξήθηκε στο 4,4% από 4,2%, καθώς περισσότεροι άνθρωποι έψαξαν για εργασία.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Junichiro Koizumi, ο οποίος θα αντιμετωπίσει τις εκλογές τις 11ης Σεπτεμβρίου, βασίζεται στις δαπάνες των καταναλωτών, όπως και οι εταιρείες, για την τόνωση της ανάπτυξης, καθώς το κόστος των καυσίμων, απειλεί να περιορίσει τη ζήτηση για εξαγωγές. Η σημερινή έκθεση, καταδεικνύει ότι οι δαπάνες των καταναλωτών, που αποτελούν περισσότερο από το ήμισυ της οικονομίας της Ιαπωνίας, ενδέχεται να συμβάλλουν λιγότερο στην ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο.

Το εργατικό δυναμικό επεκτάθηκε κατά 170.000 θέσεις, τη στιγμή που η οικονομία δεν προσέθεσε νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση. Το γιέν, υποχώρησε στα 110,91 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στις 12:29' μ.μ. στο Τόκυο, από 110,62 γιέν, που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα