Στα 16 δισ. δολ. οι αποζημιώσεις των ασφαλιστικών εταιρειών από τον «Katrina»

Τρίτη, 30 Αυγούστου 2005 10:55

Οι αμερικανικές ασφαλιστικές εταιρείες, όπως η American International Group Inc., που γλίτωσαν τα χειρότερα από τον τυφώνα «Katrina», αντιμετωπίζουν αποζημιώσεις 16 δισ. δολ., από τη φυσική καταστροφή, τη δεύτερη πιο δαπανηρή στην ιστορία των ΗΠΑ, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ο τυφώνας, με ανέμους 165 μιλίων την ώρα, άλλαξε κατεύθυνση από τα ανατολικά της Νέας Ορλεάνης. Η περιοχή έχει ασφαλισμένη περιουσία ύψους 150 δισ. δολ. και ενδέχεται να απαιτήσει αποζημιώσεις ύψους 30 δισ. δολαρίων.

Η χαμηλότερη εκτίμηση, τοποθετεί τον Katrina, πίσω από τον τυφώνα Andrew το 1992, ο οποίος προκάλεσε τεράστιες ζημίες με αποζημιώσεις ύψους 20,5 δισ. δολ., μετά το πέρασμά του από τα νοτιοανατολικά της Φλόριντα. Η περυσινή χρονιά, κόστισε 22,9 δισ. δολ. σε αποζημιώσεις, καθώς τέσσερις τυφώνες έπληξαν τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την Insurance Services Office Inc.

Η ΑIG, η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία, ενδέχεται να χάσει περίπου 500 εκατ. δολ., προ φόρων, από τον Katrina, σύμφωνα με τον Andrew Κligerman, αναλυτή της UBS Secuirities LLC, στη Ν. Υόρκη, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, η Hartford Financial Group Inc., που πουλά ασφάλειες ακίνητης περιουσίας, θα έχει ζημίες περίπου 150 εκατ. δολαρίων.

«Είναι πολύ νωρίς για να προβλέψεις το κόστος», ανέφερε ο Joe Loparco, εκπρόσωπος της εταιρείας Hartford, συμπληρώνοντας: «Θα αρχίσουμε την αποτίμηση των ζημιών αμέσως, αλλά θα χρειαστεί τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν μπορέσουμε να ελέγξουμε τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο».

Ο εκπρόσωπος της AIG στη Ν. Υόρκη, Joe Norton, αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

Ο τυφώνας Katrina, αντιστοιχεί κατά πάσα πιθανότητα στις ζημίες που προκάλεσε ο σεισμός Northridge στην Καλιφόρνια το 1994, τον οποίον η Fitch Ratings, αξιολόγησε στα περίπου 16 δισ. δολάρια. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 προκάλεσαν ζημίες 20,1 δισ. δολ., σύμφωνα με την Fitch.

Μία άλλη φίρμα, η Risk Management Solutions Inc., προέβλεψε ότι οι αποζημιώσεις από τον τυφώνα θα κυμανθούν από 10 έως 25 δισ. δολ., ενώ η AIR Worldwide Corp., προέβλεψε ότι οι αποζημιώσεις θα κυμανθούν από 12 έως 26 δισ. δολάρια.

Οι εταιρείες αντασφάλισης, ενδέχεται να πληρώσουν μεγαλύτερο μερίδιο των αποζημιώσεων για τον Katrina απ' ό,τι οι ασφαλιστικές εταιρείες, το αντίθετο με αυτό που συνέβη πέρυσι, μετά το πέρασμα τεσσάρων τυφώνων, ανέφερε σε χθεσινή της έκθεση η Fitch Ratings.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα