Πτώση άνω του 1% στις ευρωαγορές

Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2016 19:16
UPD:19:20
EPA/ZIPI

Φωτογραφία αρχείου.

Έντονα πτωτικά κινήθηκαν σήμερα τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, δεχόμενα πιέσεις από τις απώλειες στην αγορά των εμπορευμάτων (commodities).

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,25% στις 5.962 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση κατά 1,64% στις 9.417 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 1,40% στις 4.238 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες κατά 1,22% στις 327,78 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Standard Chartered υποχώρησε κατά 6,5% , ενώ η Barclays κατέγραψε πτώση κατά 2,18%. Πτωτικά άνω του 3% κινήθηκαν και οι μετοχές των Royal Dutch Shell και BP.

Στο μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου WTI σημειώνει σημαντικές απώλειες, καθώς μετά την αναφορά της Σαουδικής Αραβίας ότι δεν προβλέπεται καμία μείωσης της παραγωγής,  υποχωρεί κατά 4,70% στα 31,82 δολάρια. Στο Λονδίνο, η τιμή του Brent καταγράφει πτώση κατά 3,92% στα 33,22 δολάρια.

Tην ίδια ώρα, σε διαπραγματεύσεις για το ενδεχόμενο συγχώνευσής τους βρίσκονται το Χρηματιστήριο του Λονδίνου (London Stock Exchange) και το Χρηματιστήριο της Γερμανίας (Deutsche Boerse). Σύμφωνα με το υπό εξέταση σχέδιο, η νέα κοινή εταιρεία θα απαρτίζεται κατά 54,4% από τους μετόχους του Deutsche Boerse και κατά 45,6% από τους μετόχους του LSE.

Εφόσον οι προσπάθειες ευοδωθούν, τότε θα συγκροτηθεί ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός χρηματιστηριακός πάροχος, ανταγωνιζόμενος τόσο τους αμερικανικούς CME Group και Intercontinental Exchange, όσο και τον κινεζικό Hong Kong Exchanges and Clearing.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 υποχώρησε κατά 0,37% στις 16.052 μονάδες, ενώ στη Νότια Κορέα, ο Kospi κινήθηκε πτωτικά κατά 0,11% στις 1.914 μονάδες. Στην Αυστραλία, ο ASX 200 κατέγραψε απώλειες κατά 0,43% στις 4.980 μονάδες.

Στην Κίνα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη υποχώρησε κατά 0,79% στις 2.904 μονάδες και το χρηματιστήριο της Σένζεν κατά 0,50% και τις 499,63 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ, ο Χανγκ Σενγκ τερμάτισε με οριακές απώλειες κατά 0,12% στις 19.446 μονάδες.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, προθεσμία έως τις 18 Μαρτίου, προκειμένου να καταθέσει βελτιωμένη πρόταση εξαγοράς, έδωσε στη Sainsbury η Home Retail Group PLC. Σημειώνεται ότι τον προηγούμενο μήνα, οι δύο εταιρείες λιανικού εμπορίου είχαν καταλήξει σε συμφωνία για τους όρους εξαγοράς, με το αντίτιμο να ορίζεται στις 1,32 δισ. στερλίνες.

Ωστόσο, η Home Retail έλαβε πρόταση εξαγοράς και από τη νοτιοαφρικάνικη Steinhoff International Holdings, η οποία σε οικονομικό επίπεδο, υπερβαίνει την αντίστοιχη πρόταση της Sainsbury. Ως αποτέλεσμα, η Home Retail έδωσε νέα προθεσμία στη Sainsbury, προκειμένου να υποβάλλει βελτιωτική πρόταση.

Παράλληλα, κατά 1,7% αναπτύχθηκε η γερμανική οικονομία το 2015, δεχόμενη ώθηση από την αύξηση των δημόσιων δαπανών και της ιδιωτικής κατανάλωσης. Την ίδια ώρα, οι γερμανικές εξαγωγές εμφάνισαν την πρώτη μείωση μετά από τρία χρόνια, καθώς το δ' τρίμηνο του 2015 υποχώρησαν κατά 0,6% έναντι αύξησης 0,3% το γ' τρίμηνο. Οι εισαγωγές αντίθετα, αυξήθηκαν κατά 0,5% έναντι 1,1% του γ' τριμήνου του ίδιου έτους.

Την ίδια ώρα, περαιτέρω υποχώρηση εμφάνισε το επιχειρηματικό κλίμα της Γερμανίας τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία του οικονομικού ινστιτούτου Ifo. Συγκεκριμένα, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στις 105,7 μονάδες έναντι 107,3 μονάδων τον Ιανουάριο. Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση στις 106,8 μονάδες.

Η τρέχουσα οικονομική κατάσταση, σύμφωνα με το Ifo, αποτιμάται στις 112,9 μονάδες έναντι 112,5 μονάδες τον Ιανουάριο και 112 μονάδες των εκτιμήσεων.

Σταθεροποιητικά κινήθηκε βέβαια, το επιχειρηματικό κλίμα στη Γαλλία, καθώς τον Φεβρουάριο παρέμεινε αμετάβλητο. Οδείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης διατηρήθηκε στις 103 μονάδες έναντι των εκτιμήσεων περί πτώσης στις 102 μονάδες.

Στο μέτωπο του Brexit, με αποχώρηση από τη Βρετανία, σε ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προειδοποιούν οι μεγαλύτερες χρηματοπιστωτικές εταιρείες, τασσόμενες στο πλευρό του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον.

«Υπάρχουν μερικές μεγάλες τράπεζες που είναι έτοιμες να φύγουν από το Λονδίνο» τονίζει ο επικεφαλής της ING, Ραλφ Χάμερς, ο οποίος καθιστά σαφές ότι σε περίπτωση Brexit, θα περικοπούν σημαντικά οι δραστηριότητες της ολλανδικής εταιρείας στη Βρετανία.

«Η έξοδος της Βρετανίας θα είναι κακό για την Ε.Ε, κακό για τις επιχειρήσεις» προσθέτει και επισημαίνει ότι στο Λονδίνο βρίσκονται χιλιάδες επιχειρηματίες, όχι μόνο από τη Βρετανία, αλλά απ' όλο τον κόσμο.

Τη Δευτέρα, η HSBC προανήγγειλε την μετεγκατάστηση τουλάχιστον 1.000 υψηλόβαθμων τραπεζικών στελεχών, εφόσον το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου οδηγήσει στην έξοδο από την Ε.Ε. Σε παρόμοιες προειδοποιήσεις προέβη και η JP Morgan, η οποία υπογράμμισε ότι αρκετές δραστηριότητες της θα μεταφερθούν αναγκαστικά στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Την ίδια ώρα, οι επικεφαλής 36 εισηγμένων εταιρειών συνυπογράφουν κοινή επιστολή προς τον πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, καθιστώντας αναγκαία την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε.

Οι 36 διευθύνοντες σύμβουλοι αναφέρουν ότι «οι επιχειρήσεις χρήζουν απεριόριστης πρόσβασης στην ευρωπαϊκή αγορά, προκειμένου να συνεχίσουν να αναπτύσσονται, να επενδύουν και να δημιουργούν θέσεις εργασίας» και προειδοποιούν ότι «η αποχώρηση από την Ε.Ε. θα προκαλούσε ένα μεγάλο κύμα απο-επενδύσεων, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο την αγορά εργασίας, όσο και την οικονομία, στο σύνολό της».

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα