Market beat: Αβέβαιη συνέχεια, αναζήτηση κατεύθυνσης με βραχυπρόθεσμα στοιχήματα

Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2016 09:14
UPD:09:14
INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η τρίτη βδομάδα του Φεβρουαρίου δεν ήταν μια απλή στατιστικά περίοδος. Γιατί, στη διάρκειά της, έγιναν από την πλευρά των θεσμικών σημαντικές «παρεμβάσεις». Αρκεί να υπενθυμίσουμε πως μόλις την Πέμπτη 11/2 (τη δεύτερη βδομάδα του μήνα) οι βασικοί δείκτες χτύπησαν τιμές που για τον 25άρη ήταν χαμηλά βίου και για τον ΓΔ αντιστοιχούσαν σε τιμές προ του 1990! Δυο συνόδους μετά, την σεμνή ανάκαμψη της Παρασκευής 12/2, ήρθε να συμπληρώσει η σύνοδος που τα άλλαξε όλα. Αφού με γενικευμένο αγοραστικό ενδιαφέρον, μετά από τη διαπίστωση του ακόρεστου αγοραστικού ενδιαφέροντος για τις Τράπεζες, ο 25άρης τινάχθηκε ψηλότερα κατά 10,17% και πέρασε πάνω από τις 132,5 μονάδες όταν πριν δυο συνεδριάσεις είχε ελάχιστο μέρας τις 107,5. Στις επόμενες συνεδριάσεις κατάφερε να πιάσει τιμή ως τις 135,8, αλλά την Παρασκευή βούλιαξε στις 128.

Όποιος νομίζει πως πετάνε στα σύννεφα οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων αξίας μερικών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ή και μερικών εκατομμυρίων, λειτουργεί επενδυτικά υπό την επίδραση ενός μεγάλου σφάλματος. Γνωρίζουν ότι τοποθετήθηκαν σε αξίες μιας οικονομίας του ευρώ που, οι στρεβλώσεις στην αντίληψη της οικονομικής πραγματικότητας από πολίτικούς και πολίτες, την κρατούν στην μεγαλύτερης διάρκειας και βάθους ύφεση των δυο τελευταίων αιώνων. Γνωρίζουν ωστόσο επίσης, ότι δεν υπάρχει απόλυτος οικονομικός θάνατος και ειδικά στη ζώνη του κοινού νομίσματος. Συνεπώς προσδοκούν να είναι οι fund managers που θα κάθονται στο πρώτο τραπέζι πίστα στο πανηγύρι της ανάκαμψης όποτε αυτή, έστω και νομοτελειακά έρθει. Πιθανά να μην πόνταραν ποτέ στην προσπάθεια της ελληνικής πλευράς, αλλά σε αυτή των εταίρων και ύστερων πιστωτών.

Η αγορά όμως εκτός της συνειδητοποίησης της κατάστασης διψάει για κίνητρα συμμετοχής στις συναλλαγές καθημερινά. Και αυτά όσο διαρκεί η «διαπραγμάτευση» με τους θεσμούς δεν είναι παρά ημερομηνίες, που πάνω τους μπορούν να στηθούν τα βραχυπρόθεσμα στοιχήματα. Αφού το μακροπρόθεσμο είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη. Το μεσοπρόθεσμο είναι αν θα καταφέρει η κυβέρνηση τον μεγάλο της στόχο, που θεωρεί πως θα δικαιώσει τα προηγούμενα δυσάρεστα για τους πολίτες μέτρα και αφορά στο κούρεμα του χρέους που μετονομάστηκε δε διευθέτησή του υπό προϋποθέσεις.

Παράδειγμα ανοίγματος δέσμης βραχυπρόθεσμων στοιχημάτων είναι η επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα γιατί θα αρχίσουν να κλείνουν εκκρεμότητες όπως Ασφαλιστικό, Φορολογικό νομοσχέδιο, κόκκινα δάνεια, Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και πώληση ΑΔΜΗΕ. Αυτά για την ώρα δεν έχουν ξεκαθαρίσει. Συνεπώς η αγορά στερείται κινήτρων για συμμετοχή σε νέα στοιχήματα και αυτό θα προκαλεί, όσο διαρκεί η ασάφεια, επιδείνωση της εικόνας της σχέσης της ελληνικής πλευράς με τους εταίρους. Άρα στις συνόδους που θα μεσολαβήσουν ως τη μέρα που θα μετρήσει η παρουσία του κουαρτέτου αναμένουμε χαμηλούς όγκους και συμμετοχή κύρια από απαισιόδοξους διαχειριστές. Αυτοί θα ρευστοποιούν, «γνωρίζοντας» πως θα ανακτήσουν τη  θέση τους σε χαμηλότερα επίπεδα. Αγοραστές με άλλα λόγια θα φέρουν τα φρέσκα στοιχήματα και όσο δεν μπορούν να στηθούν μάλλον μίζερα θα κινηθούν οι θεσμικοί.

Μόνο αν ξεσπάσει παγκόσμια αισιοδοξία για τις μετοχικές αξίες μπορεί να διασωθεί το θετικό κλίμα στην αγορά της Αθήνας. 

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης βδομάδας  

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Οι αγορές υπόσχονται μικρότερα κέρδη με μεγαλύτερο ρίσκο

Η τρίτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου σφραγίστηκε από τα κέρδη των χρηματιστηρίων σε παγκόσμια κλίμακα και την σημαντική υποχώρηση των ετήσιων απωλειών των δεικτών μετοχών της Wall Street. Αυτές είναι της τάξης του -6% για τους DJIA, S&P500 και S&P400 Mid cap, ενώ από τα ιστορικά μέγιστα, που εμφάνισαν πέρυσι την άνοιξη, απέχουν περίπου -15% με δυνατότητα η πτώση να φθάσει ως το -20%. Για την ώρα κανένας δεν τολμά να προβλέψει για τους βασικούς δείκτες των αγορών της Νέας Υόρκης, στο πτωτικό 2016, πυθμένα χαμηλότερα από το επίπεδο που αντιστοιχεί σε μέγιστη πτώση από τοπική κορυφή περίπου -22%.

Μερικοί αναλυτές θεώρησαν πως το ανοδικό ξεκίνημα της περασμένης βδομάδας ήταν αποτέλεσμα των μηνυμάτων που προέκυψαν από δηλώσεις αρμοδίων της Fed, σχετικά με το ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της. Καθώς έβγαινε το συμπέρασμα ότι η εικόνα της ανατάραξης της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς τον Ιανουάριο, θα επιδρούσε στις αποφάσεις τους και οι τέσσερις αυξήσεις μέσα στο 2016 θα γινόντουσαν δύο, ίσως και μία. Η εκτίμησή μας είναι πως οι Κεντρικοί Τραπεζίτες δεν απολαμβάνουν πλέον της απολύτου εμπιστοσύνης των επενδυτών και αυτό που μέτρησε πάλι, ήταν η εξέλιξη στην πορεία της τιμής του πετρελαίου. Χαρακτηριστικά υπογραμμίζουμε την στάση των επενδυτών στο διαδίκτυο, μετά την εμφάνιση του James Bullard της Fed του St. Louis την Τετάρτη, όταν υποστήριξε πως καλύτερα να μην υπάρξει για την ώρα άνοδος των επιτοκίων. Αμέσως τα ερωτήματα που κυριάρχησαν ήταν σχετικά με το αν αυτή ήταν μια καλή ή κακή είδηση, για τις αγορές μετοχών. Η εξέλιξη έδειξε πως εκλήφθηκε ως καλή, αν κρίνουμε από τις μεταβολές των DJIA και S&P500 την Τετάρτη και την Πέμπτη που ήταν ανοδικές της τάξης του +1,5%. Ωστόσο εκείνες τις μέρες ήταν και η τιμή του πετρελαίου σε άνοδο και δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί το μερίδιο του James Bullard (βλέπε της Fed) στο ράλι της Wall Street.

Για την εβδομάδα, ο S&P500 κλείνοντας στις 1917,78 μονάδες είχε επίδοση +2,84% και στο 2016 -6,17%. Ο Dow κέρδισε +2,62% και αποδίδει -5,93% στο έτος. Ο S&P400 τινάχθηκε κατά 3,47% με επίδοση φέτος -6,64%, και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή +3,91%, εμφάνισε επίδοση έτους -11,08%. Ο δε Nasdaq με άνοδο +3,85%, εμφανίζει για το 2016 πτώση -10,04%. Ο χρυσός υποχώρησε -0,96% με κλείσιμο στα 1226,60 δολάρια η ουγκιά. Το πετρέλαιο Crude των ΗΠΑ αντέδρασε ανοδικά (+2,41%) στα 29,72 δολάρια το βαρέλι μετά από βουτιά -6,39% τη δεύτερη βδομάδα του μήνα, με απώλειες στο έτος –19,83%.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας, κέρδισε +6,79% και στο έτος χάνει -16,11%. Ο γερμανικός δείκτης DAX ενισχύθηκε κατά +4,69%, με απόδοση -12,61% το 2016 και ο CAC  κέρδισε +5,71% με ετήσια μεταβολή -8,93%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας ανέβηκε +3,45%. Στο έτος χάνει -14,14%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία εμφάνισε άνοδο 2,39% και στο 2016 υποχωρεί -21,05%. Ο Bovespa της Βραζιλίας εκτινάχθηκε κατά +4,36%, με απώλειες στο έτος -4,17%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού ανέβηκε +2,26%, και στο 2016 εμφάνισε πάλι κέρδη +0,93%. Ο  δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή +4,41%, με επίδοση για το 2016 -2,30%. Ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία κέρδισε +3,15%, και στο 2016 αποδίδει -9,37%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ανέβηκε +5,27% και στο 2016 χάνει -12,00%. Κέρδη +3,49% εμφάνισε ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind. μετά την αργία λόγω νέου σεληνιακού έτους, με ετήσια επίδοση -19,19%.

Η διατήρηση της αξίας του χρυσού πάνω από τα 1200 δολάρια για πολλούς είναι αποτέλεσμα της κάκιστης εντύπωσης που έχουν προκαλέσει τα αρνητικά επιτόκια σε σειρές κρατικών ομολόγων. Καθώς έχει εξαφανιστεί εν μέρει το προτέρημα του κρατικού χρέους που ήταν σίγουρη επένδυση και άφηνε κάποιο ένα κέρδος, ενώ ο χρυσός δεν αποδίδει επιτόκιο ή μέρισμα. Άλλωστε η εβδομάδα έκλεισε πτωτικά με παγκόσμιο συντονισμό των χρηματιστηρίων, αφότου επέστρεψαν οι πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου.

Δυσοίωνος χρησμός

Στην τριμηνιαία έκθεση Global Macro Outlook 2016-17 που εξέδωσε την Πέμπτη ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, αναγνωρίζεται η αύξηση των κινδύνων για την παγκόσμια ανάπτυξη από το Νοέμβριο και τονίζεται, πως στους ηγέτες του κόσμου έχουν απομείνει  λίγα εργαλεία οπλοστάσιό τους ώστε να  μετριάσουν την απειλή διαμέσου της δημοσιονομικής και της νομισματικής πολιτικής. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι οι προοπτικές της ανάπτυξης είχαν κλαδευτεί από την επιβράδυνση της Κίνας, από την πτώση των τιμών των βασικών εμπορευμάτων και από τους αυστηρότερους  όρους χρηματοδότησης σε ορισμένες αναδυόμενες αγορές.

Αυτά τα ζητήματα θεωρεί πως υπερτερούν έναντι άλλων ευνοϊκών για την ανάπτυξη παραγόντων, όπως η χαλαρή νομισματική πολιτική στην Ευρώπη, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ. Εκτίμησαν δε, πως  το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν για όλη την ομάδα των G20 θα είναι ισοδύναμο με τη μεταβολή κατά 2,6% που σημείωσε το 2015, ενώ μόνο μια μικρή αύξηση ως το 2,9% αναμένουν για το 2017. «Στις οικονομίες που οι κρατικοί προϋπολογισμοί έχουν πληγεί από τις χαμηλότερες τιμές των βασικών εμπορευμάτων και η υποτίμηση των νομισμάτων τους, πυροδοτεί την άνοδο του πληθωρισμού, ο χώρος για να μετριαστούν οι κίνδυνοι είναι περιορισμένος»…. «Στην Ευρώπη και την Ιαπωνία, το ιδιαίτερα αυξημένο δημόσιο χρέος συνεχίζει να περιορίζει τα περιθώρια της δημοσιονομικής πολιτικής, ενώ η αποτελεσματικότητα των πολλαπλών γύρων ποσοτικής χαλάρωσης δοκιμάζεται ήδη», σύμφωνα με την έκθεση.

Ο οίκος προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί φέτος στη Βραζιλία και τη Ρωσία, κατά 3% και 2,5%, αντίστοιχα, η ανάπτυξη θα πέσει σχεδόν στο μηδέν στη Νότια Αφρική και θα αυξηθεί περίπου 1,5%, το χαμηλότερο των τελευταίων δεκαετιών, στη Σαουδική Αραβία.

Η Κίνα σύμφωνα με τις προβλέψεις της Moody’s θα εμφανίσει φέτος αύξηση του ΑΕΠ της κατά 6,3%, χαμηλότερα από το 6,9% για το 2015. Η ανάπτυξη της Κίνας σύμφωνα με επίσημα στοιχεία μειώθηκε το 2015 στο 6,9%, που είναι χαμηλό σε βάθος 25 χρόνων. Ορισμένοι οικονομολόγοι ωστόσο, είναι επιφυλακτικοί ως προς την ακρίβεια των δεδομένων του Πεκίνου, και ισχυρίζονται πως ο πραγματικός ρυθμός ανάπτυξης της χώρας ήταν πιο κοντά στο 4%. Οι ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας ήταν μία από τις βασικές κινητήριες δυνάμεις πίσω από το πρόσφατο ξεπούλημα στην παγκόσμια χρηματιστηριακή αγορά.

Ψαλίδι σε κέρδη και πωλήσεις

Τα εταιρικά κέρδη στις ΗΠΑ τους τελευταίους τρεις μήνες του 2015, μειώθηκαν 4% για τις 500 μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Ήταν η μεγαλύτερη πτώση από το 2009, σύμφωνα με έρευνα της Bank of America Merrill Lynch. Οι εταιρείες Ενέργειας αντιπροσώπευαν το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης, καθώς οι τιμές του πετρελαίου συνέχισαν να μειώνονται. Η ανάπτυξη των κερδών για τις εταιρείες ενέργειας επιβραδύνθηκε κατά 75% το τέταρτο τρίμηνο. Εξαιρουμένων των επιχειρήσεων ενέργειας, τα κέρδη αυξήθηκαν κατά το μικροσκοπικό 1,7%. Οι πωλήσεις δεν τα πήγαν πολύ καλύτερα. Οι πωλήσεις των εταιριών του S&P 500 υποχώρησαν 2,5% σε ετήσια βάση.

Η χαμηλή αύξηση των κερδών, εκτός των κλάδων της ενέργειας, αντανακλά πόσο πληγώθηκαν  οι μεγαλύτερες εταιρείες της Αμερικής, όπως η Apple, από την αδυναμία της παγκόσμιας ζήτησης και εξ αιτίας του ισχυρού δολαρίου. Όταν το δολάριο κερδίζει σε αξία, καθιστά τα προϊόντα των εταιρειών, πιο ακριβά, και λιγότερο ελκυστικά, σε ξένους αγοραστές. Τα αδύναμα κέρδη έχουν βλάψει τις μετοχικές αξίες κατά τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ η μεταβλητότητα και ο φόβος πλήττει τις αγορές άγρια.

Η τρέχουσα εβδομάδα είναι γεμάτη δημοσιεύσεις οικονομικών στοιχείων και ομιλίες από ιθύνοντες της Federal Reserve με τους επενδυτές  να ψάχνουν για ενδείξεις σχετικά με την επόμενη κίνηση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ. Αλλά μια απροσδόκητα καυτή ανάγνωση σχετικά με τον πληθωρισμό, την ερχόμενη Παρασκευή θα οξύνει περαιτέρω την εστίαση. Τα δεδομένα της περασμένης Παρασκευής έδειξαν ότι ο δείκτης βασικών τιμών καταναλωτή (CPI), ένα μέτρο του βασικού πληθωρισμού των ΗΠΑ, αυξήθηκε τον Ιανουάριο πιο γρήγορα σε σχεδόν  4,5 χρόνια αποκτώντας ετήσιο ρυθμό 2,2%. Μια εγγραφή  που είναι πάνω από τον στόχο του 2,0% της Fed. Αν και ο CPI δεν αποτελεί το δείκτη αναφοράς της κεντρικής τράπεζας επί του πληθωρισμού.

Ο Joseph LaVorgna, ανώτερος οικονομολόγος της Deutsche Bank στη Νέα Υόρκη, παρατηρούσε ότι τα στοιχεία του πληθωρισμού έπιασαν τις αγορές στον ύπνο. «Την περασμένη εβδομάδα την ίδια ώρα, η αγορά τιμολογούσε 25% πιθανότητες για μία αύξηση των επιτοκίων ως το τέλος του έτους και τώρα είναι πάνω από 40% και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό λόγω της ισχυρότερης από ό, τι αναμενόταν μέτρησης του CPI». Το δολάριο ισχυροποιήθηκε, παράλληλα με μικρή άνοδο στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων μετά τα δεδομένα, καθώς οι αγορές είδαν τον υψηλότερο πληθωρισμό ως αιτία που θα ωθήσει  τη Fed προς σύσφιξη της πολιτικής της. Το ευρώ χτύπησε τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 3 Φεβρουαρίου.

ΧΑ

Ανοδική εβδομάδα αλλά με έντονα πτωτικό φινάλε

Η εβδομάδα εκπνοής των σειρών Φεβρουαρίουήταν η δεύτερη ανοδική στην τρέχουσα χρονιά, με την προηγούμενη ανοδική στο τέλος του Ιανουαρίου. Αλλά την εβδομάδα που πέρασε, τα κέρδη των βασικών δεικτών ήταν διπλάσια. Ο ΓΔ κέρδισε +5,78% και ο 25άρης +7,16% ενώ ο FTSEM μόλις 1,18%, με παράλληλη μείωση στο συναλλακτικό ενδιαφέρον για τις μετοχές του. Η δεύτερη βδομάδα του Φλεβάρη ήταν εκείνη στην οποία ορίστηκαν τα χαμηλά τελευταίων 12 μηνών, το βαθύτερο όριο των στατιστικών που χρησιμοποιούμε στα σχόλιά μας για το ΧΑ σταθερά. Ήταν επίσης και χαμηλά βίου του 25άρη, που στο μήνα αυτό βούτηξε ισόποσα κατά -11,77% την πρώτη και δεύτερη βδομάδα, αλλά και επίπεδα για τον ΓΔ που αντιστοιχούν πίσω στο 1989. 

Το διεθνές κλίμα ευνοούσε την τοποθέτηση  κεφαλαίων σε μετοχές, καθώς η διάθεση για ρίσκο συναρτήθηκε πάλι από την διακύμανση του πετρελαίου, που κινήθηκε αρχικά έντονα ανοδικά, όπως και οι δείκτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Η εβδομάδα ξεκίνησε με την σημαντικότερη άνοδο από 15/2 ως 19/2, σαν συνέχεια του ανοδικού φινάλε της περασμένης και πτωτικής βδομάδας. Το είχαν οδηγήσει οι τράπεζες και αυτές τη Δευτέρα κάθισαν στο τιμόνι της ανοδικής κούρσας, που έδωσε στον ΓΔ άνοδο 7,4% και στον 25άρη +10,17% και σε εκείνες μεταβολή του δείκτη τους +24,75% μετά από άλμα την Παρασκευή +16,50%. Η επιμονή στο ενδιαφέρον για τον αδύναμο κρίκο της αγοράς έφερε την εκδήλωση γενικευμένου αγοραστικού ενδιαφέροντος και κανένας κλαδικός δείκτης δεν εμφάνισε πτώση, σε σύνοδο με τζίρο πάνω από 74,5 εκατ. ευρώ. Την Τρίτη, με το που διόρθωσαν τα διεθνή χρηματιστήρια, επέστρεψαν οι πιέσεις και στο ΧΑ αλλά ο τζίρος βούλιαξε κάτω από 47,5 εκατ. ευρώ. Οι μεταβολές έδειξαν πως οι επενδυτές επιχείρησαν αφομοίωση των υψηλών που κατακτήθηκαν σε δυο συνεδριάσεις, με πτώση της τάξης του -1% για τους βασικούς δείκτες. Την Τετάρτη είχαμε τη δεύτερη σημαντική ανοδική συνεδρία, με τους δείκτες στην ευρωζώνη να ενισχύονται πάνω από +2% όταν έκλεισε το ΧΑ, στις 495,10 μονάδες. Με τον ΓΔ στο +2,53% και μέγιστο μέρας στις 500,66, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 133,32 με μεταβολή +2,77% και είχε μέγιστο στις 135,77 μονάδες. Αυτά αποτελούν και μέγιστα της βδομάδας. Στο τέλος εκείνης της μέρας φάνηκε η εξάντληση του αγοραστικού ενδιαφέροντος με τον τζίρο στα 53,9 εκατ. ευρώ και έτσι την Πέμπτη, δεν υπήρξαν νέα υψηλά. Παρά την μικρή ανοδική μεταβολή των ΓΔ και 25άρη, με τζίρο ημέρας στα 50,6 εκατ. ευρώ και τον τραπεζικό δείκτη στους καθοδικούς με πτώση -2,39%.

Την Παρασκευή η δυναμική άλλαξε ριζικά και η εικόνα του ταμπλό θύμισε μέρες του πρώτου δεκαήμερου του Φεβρουαρίου, που οι απώλειες λόγω έντονων πιέσεων στις τραπεζικές μετοχές, προκαλούσαν στους θεσμικούς τη διάθεση να ασκήσουν γενικευμένες πιέσεις. Αυτό που δεν άλλαξε ήταν ο τζίρος, που περιορίστηκε στα 50,5 εκατ. ευρώ. Διαμορφώνοντας μέσο ημερήσιο τζίρο, στην εβδομάδα εκπνοής των σειρών Φεβρουαρίου στα παράγωγα, 55,4 εκατ. ευρώ, με τον αντίστοιχο του 25άρη στα 51,3 εκατ. ήτοι, ποσοστό 92,6% του συνολικού. Στην τελευταία συνεδρία κατάφεραν να κλείσουν ανοδικά μόνο οι εταιρίες Ακίνητης Περιουσίας +1,66%, Τροφίμων Ποτών +1,12%, και στα Προσωπικά Οικιακά Είδη +0,73%. Ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -3,46% και έφθασε στις 480,54 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 127,96 με μεταβολή -4,22%. Την κάθοδο οδήγησαν οι κλάδοι των Τραπεζών -11,27% Κοινής Ωφέλειας -7,06% και στις Κατασκευές Υλικά -5,50%. Το βασικό χαρακτηριστικό των συναλλαγών ήταν η αναζήτηση πυθμένα από την έναρξη ως το πέρας της ελεύθερης διαπραγμάτευσης, αφού μέγιστο των δεικτών ήταν η τιμή ανοίγματος και το ελάχιστο σημειώθηκε τρία λεπτά πριν τις 17:00. Αφήνοντας σε πλήρη ισχύ την καθοδική ορμή που αναπτύχθηκε στο ΧΑ, μόλις επανήλθαν οι πιέσεις στο πετρέλαιο διεθνώς και πέρασαν κάτω από πιέσεις οι μετοχές στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία.

Η στατιστική εικόνα των blue chip αποκαλύπτει πως αντιμετωπίστηκαν διαφορετικά την εβδομάδα της αντίδρασης από τα χαμηλά δεκαετιών για τον ΓΔ. Κοντά στην άνοδο του 25άρη (+7,16%) ήταν οι μεταβολές των ΒΙΟ +7,92%, ΟΛΠ +7,81%, ΕΧΑΕ +7,25%, ΕΤΕ +6,67% και ΦΦΓΚΡΠ +6,62%. Επίδοση καλύτερη των δεικτών είχαν οι ΕΥΡΩΒ +22,53%, ΠΕΙΡ +17,35%, ΜΠΕΛΑ +12,22%, ΜΟΗ +11,14%, ΕΕΕ +10,27%, ΕΛΠΕ +10,03%, και ΟΠΑΠ +8,50%. Κόντρα στην ανοδική κατεύθυνση  κινήθηκαν με απώλειες οι ΤΕΝΕΡΓ -2,37%, ΜΕΤΚ -2,14%, και ΟΤΕ -0,29%. Ενώ θετική μεταβολή που ήταν ωστόσο κατώτερη του +2,6% εμφάνισαν οι ΕΥΔΑΠ +0,25%, ΑΡΑΙΓ +1,12%, ΜΥΤΙΛ +1,68%, ΛΑΜΔΑ +1,69%, ΑΛΦΑ +2,27%, και ΔΕΗ +2,55%. Αξίζει να αναφέρουμε επίσης την ομάδα των τίτλων του 25άρη με μεταβολή κάτω από +6% και πάνω από +3% των ΓΡΙΒ +5,32%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +3,77%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +3,54%, και ΤΙΤΚ +3,33%.

Η αγορά διψάει για κίνητρα συμμετοχής στις συναλλαγές καθημερινά. Και αυτά, όσο διαρκεί η «διαπραγμάτευση» με τους θεσμούς, δεν είναι παρά ημερομηνίες που πάνω τους μπορούν να στηθούν τα βραχυπρόθεσμα στοιχήματα. Παράδειγμα ανοίγματος δέσμης βραχυπρόθεσμων στοιχημάτων είναι η επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα γιατί θα αρχίσουν να κλείνουν εκκρεμότητες όπως Ασφαλιστικό, Φορολογικό νομοσχέδιο, κόκκινα δάνεια, Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και η πώληση του ΑΔΜΗΕ. Αυτά για την ώρα δεν έχουν ξεκαθαρίσει. Όσο διαρκεί η ασάφεια, θα προκαλείται επιδείνωση της εικόνας της σχέσης της ελληνικής πλευράς με τους εταίρους.

Η στήλη εκτιμά πως η πτώση θα συνεχιστεί, γιατί οι αναλυτές που επηρεάζουν τους ξένους θεσμικούς, δεν βλέπουν αλλαγές στην εικόνα της σχέσης της ελληνικής πλευράς με τους εταίρους. Παράλληλα αντιλαμβάνονται το επιπλέον βάρος που επιφέρει στην τραυματισμένη οικονομική δραστηριότητα, το πρόβλημα της ροής των προσφυγικών κυμάτων. Για αυτό πιθανά έδωσαν διαφορετική ταχύτητα διαφυγής από τα χαμηλά της 11/2 στον ΓΔ από τον 25άρη. Αν ορίσουμε ως «ταχύτητα διαφυγής» την απόσταση μεταξύ της κατώτερης τιμής στη δεύτερη βδομάδα έναντι του κατώτερου στην περασμένη, τότε ο ΓΔ βελτίωσε τα χαμηλά στη βδομάδα κατά +8,8%, αλλά ο 25άρης κατά +11,58%. Γιατί η ταχύτητα διαφυγής για την ΑΛΦΑ έδωσε απόσταση μεταξύ ελάχιστων +41,2%, για τη ΔΕΗ +20,5%, για ΕΛΛΑΚΤΩΡ +23,69%, για ΕΤΕ +55,56%,  για ΕΥΡΩΒ 43,15% και για ΠΕΙΡ +58,21%.

Στον αντίποδα έχουμε την ΓΡΙΒ που δεν άλλαξε κατώτερο μεταξύ της δεύτερης και τρίτης βδομάδας του μήνα και απομάκρυνση μικρότερη του +2% εμφάνισαν αρκετά blue chip ήτοι ΑΡΑΙΓ, ΜΕΤΚ, ΜΟΗ και ΤΙΤΚ. Με άλλα λόγια, σε αυτή την ανοδική εβδομάδα με φινάλε έντονα πτωτικό, σχηματίστηκαν αρκετές ασυμμετρίες. Έτσι τεχνικά για τον τραπεζικό κλάδο «επιτρέπονται» περεταίρω πιέσεις, ενώ για ορισμένα blue chip του αντιτραπεζικού μπλοκ η ώθηση που δέχθηκαν στη βδομάδα ήταν ασθενής και δεν εγγυάται «αμυντική» ισχύ, αν επιστρέψουν οι γενικευμένες πιέσεις. Η ατμόσφαιρα θα αλλάξει συναλλακτικά όταν πιάσουν δουλειά οι επικεφαλής των Θεσμών.     

Τεχνική ανάλυση

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ

Σημείο κλειδί σε μια πιθανή οπισθοχώρηση του Γενικού Δείκτη είναι η περιοχή των 480 με 470 μονάδων, καθώς πιθανή καθοδική τμήση θα ανοίξει το πεδίο για τη καταγραφή τιμών χαμηλότερα των 450 μονάδων, με πρώτες ισχυρές στηρίξεις τις 420 και τις 380 μονάδες.

Στην αντίθετη όμως περίπτωση, που ο Δείκτης δηλώσει άρνηση κατάβασης χαμηλότερα των 480 μονάδων, θα πρέπει να αναμένουμε μια προσπάθεια πλαγιοσταθεροποιητικής κίνησης με άμεσο στόχο τη διάσπαση των 500 μονάδων και την προσέγγιση των 520 μονάδων.

Κατά τα άλλα η γνωστή παθογένεια της Αγοράς είναι ακόμα εδώ, με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στις 4 Τραπεζικές μετοχές, όπου και το στυλ των επενδυτών είναι άκρως βραχυχρόνιο και πολύ επιθετικό, ενώ το υπόλοιπο ταμπλό κινείται στη "σκιά" τους δίχως την ικανότητα να μαζέψει τη ρευστότητα εκείνη που θα του επιτρέψει να διάγουν ένα δρόμο αντίθετο από εκείνο των Τραπεζών.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Η υπερβολή της πίεσης στις τιμές των Τραπεζικών μετοχών, ήταν ο κύριος λόγος της αντίδρασης την εβδομάδα που πέρασε στο Χ.Α..

Οι ακραίες διακυμάνσεις συνεχίστηκαν, καθώς η Αγορά κινήθηκε, κυρίως, με γνώμονα το βαθμό πίεσης των μετοχών και την τάση των Ξένων Χρηματιστηρίων και λιγότερο με κάποιο θεμελιώδες νέο που θα άλλαζε τα δεδομένα ανάλυσης.

Η Ελληνική Αγορά αναμένει μια ημερομηνία πάνω στην οποία θα παιχτεί το επόμενο σενάριο τάσης: Πότε θα επιστρέψει το "Κουαρτέτο" των Δανειστών, ώστε να αρχίσουν να κλείνουν σταδιακά τα ανοικτά μέτωπα τα οποία και πάλι έχουν συσσωρεύσει αβεβαιότητα στην Εγχώρια επενδυτική ατμόσφαιρα. Ασφαλιστικό και Φορολογικό νομοσχέδιο, Νόμος για την διαχείριση των επισφαλών δανείων, Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, πώληση του ΑΔΜΗΕ είναι τα βασικά ανοικτά ζητήματα που αναζητούν λύση.

Οι πιθανές ημερομηνίες ξεκινούν από τον Ιούλιο, όπου λήγουν ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ ύψους 2,2 δισ ευρώ και καταλήγουν, κατά κάποιες δηλώσεις Ευρωπαίων Αξιωματούχων, έως το Πάσχα των Καθολικών στο τέλος Μαρτίου (27).
Σε αυτό το ευρύ χρονικό εύρος κινούνται μέχρι στιγμής οι εκτιμήσεις ειδικών και μη, για το πότε θα κλείσει η αξιολόγηση.

Οι τέσσερις μήνες που μεσολαβούν μόνο ορατότητα δεν προσφέρουν, κρατώντας το ασφάλιστρο κινδύνου για τις Ελληνικές Αξίες σε υψηλά επίπεδα και βέβαια κάθε άλλο παρά ανασταλτικά λειτουργούν στην μείωση της μεταβλητότητας.

Από εκεί και πέρα η επίσπευση της δημοσίευσης των ισολογισμών των συστημικών Τραπεζών, την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, αποτελεί μια θετική εξέλιξη, δεδομένου ότι θα ανανεώσει την επικοινωνία των διοικήσεων με την Επενδυτική Κοινότητα και θα δώσει "φρέσκο" περιεχόμενο προς αξιολόγηση, αναφορικά με την ροή καταθέσεων, την ρυθμό των νέων επισφαλειών, τις ενέργειες και το χρονοδιάγραμμα μείωσης κόστους κλπ.

Η Αγορά αναμένει στο δ' τρίμηνο την πλήρη ενσωμάτωση των υπόλοιπων προβλέψεων που προέκυψαν από το "τεστ αντοχής", καθώς και την συντηρητική αποτύπωση μεταβλητών στοιχείων –αποτιμήσεις Συμμετοχών, Ακινήτων, Αξιόγραφων - ώστε οι Τράπεζες να ξεκινήσουν από μια όσο το δυνατόν πιο ευνοϊκή βάση το 2016.

Τεχνικά, η άνοδος από τα χαμηλά προσέκρουσε δύο φορές στην περιοχή των 500 μονάδων, η σταδιακή ωστόσο συρρίκνωση των συναλλαγών δεν επέτρεψε στην παρούσα φάση την διαφυγή. Αφενός τα σημαντικά κέρδη που είχαν συσσωρευτεί – ειδικά στον Τραπεζικό κλάδο - αφετέρου οι τάσεις σταθεροποίησης στις Ξένες Αγορές, αποφόρτισαν την δυναμική της ανόδου και σε συνδυασμό με την στάση αναμονής στο τζίρο έφεραν τον Γενικό Δείκτη στο πρώτο επίπεδο στήριξης που αποτελούν οι 480 μονάδες.

Μετά από μια διαδρομή 80 μονάδων (+19%) ο MACD γύρισε ανοδικός, ενώ προσεγγίστηκε η βασική πλαγιοκαθοδική γραμμή του καναλιού τάσης που διέρχεται από τις 510 μονάδες.

Είναι τόσο προφανής η αντίσταση που θα χρειαστούν συνεδριάσεις "ειδικών συνθηκών" και συναλλαγών, για να επιτευχθεί κλείσιμο άνω του συγκεκριμένου επιπέδου, καθώς από τα επίπεδα αυτά διέρχεται ο κινητός μέσος όρος των 30 ημερών, ο οποίος έχει μια καλή προϊστορία σημάτων ανόδου.

Οι ταλαντωτές έχουν εξέλθει, πλέον, από τις ζώνες των ακραίων υποτιμήσεων, προσεγγίζοντας ουδέτερες περιοχές. Συμπερασματικά η διόρθωση στην γρήγορη άνοδο ήταν μάλλον αναμενόμενη. Το ζητούμενο για να μην χαλάσει η εικόνα είναι να διατηρηθούν ο 470 μονάδες, πιθανότατα με κάποιο σχηματισμό συσσώρευσης. Σε αντίθετη περίπτωση ο Γενικός Δείκτης δεν έχει κάποιο άλλο αξιόπιστο σημείο στήριξης πλην των πρόσφατων χαμηλών των 420 μονάδων.

Η τρέχουσα εβδομάδα έχει περισσότερα νέα από εταιρικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα την ερχόμενη Πέμπτη θα ανακοινώσουν αποτελέσματα οι ΟΤΕ (πριν την έναρξη της συνεδρίασης), Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo (εξάμηνο) και Τράπεζα Κύπρου. Την ίδια ημέρα η Τράπεζα της Ελλάδος θα πραγματοποιήσει την ετήσια Γενική Συνέλευση με κύριο γεγονός την ανάγνωση της έκθεσης του διοικητή που θα περιλαμβάνει τις κυριότερες δημοσιονομικές και οικονομικές εξελίξεις για το 2015 και τις εκτιμήσεις για το 2016. Τέλος στις 25 Φεβρουαρίου παύει η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων προτίμησης για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Τηλέτυπος.

Σήμερα

Οι Ασιατικές αγορές μετοχών κινήθηκαν υψηλότερα σήμερα Δευτέρα με επιφυλακτικότητα, καθώς οι επενδυτές περίμεναν μια βιαστική έρευνα της βιομηχανικής δραστηριότητας στη διάρκεια του Φεβρουαρίου για να πιάσουν τον παλμό της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ η στερλίνα υπέστη πτώση καθώς η αγορά ανησυχεί αν το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να ψηφίσει για να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μια εβδομάδα με πολλές ανακοινώσεις για μακροοικονομικά δεδομένα θα κορυφωθεί με τη συνάντηση του G20 που θα προσφέρει στους ηγέτες την ευκαιρία να απαλύνουν τις ανησυχίες της αγοράς με τη συζήτηση για συντονισμένες ενέργειες, ακόμη και αν τελικά δεν προκύψει τίποτα συγκεκριμένο.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας έφτασε ψηλότερα 0,7%, αφού ανέκαμψε πάνω από 4% την περασμένη εβδομάδα. Η εικόνα των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για τον S&P 500 ήταν επίσης, ανοδική κατά 0,3%.

Η ήρεμη διάθεση βοηθήθηκε από το πετρέλαιο αφού το μπρεντ κέρδισε 31 σεντς ανεβαίνοντας στα 33,32 δολάρια το βαρέλι και του αργού των ΗΠΑ είχαν άνοδο 26 σεντς, φθάνοντας στα 29,90.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας ανέκτησε  τις απώλειες που εμφάνισε νωρίς και ενισχύεται κατά +0,95%, και ωθήθηκε ψηλότερα από μια υποχώρηση του γεν. Ο Flash ΡΜΙ των Markit / Nikkei για την Ιαπωνία υποχώρησε στο 50,2 το Φεβρουάριο, από 52,3 τον Ιανουάριο, ένα δυνητικά δυσοίωνο μήνυμα για την υπόλοιπη περιοχή.

Οι μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες της Κίνας κινήθηκαν ανοδικά, καθώς οι επενδυτές χαιρέτισαν τις ειδήσεις το Σαββατοκύριακο πως θα αντικατασταθεί ο επικεφαλής της επιτροπής κεφαλαιαγοράς της Κίνας.

Οι δείκτες CSI300 των blue-chip  και ο Shanghai Composite Index .ενισχύονται κατά 1,9%.

Ενώ η Wall Street έκλεισε την Παρασκευή με ένα κλαψούρισμα, οι μεγάλοι δείκτες εξακολουθούν να έχουν γράψει την καλύτερη εβδομαδιαία εμφάνιση αυτό το έτος, με το Nasdaq να γράφει την ισχυρότερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Ιούλιο.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Μήνυμα προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκή χώρα και ότι η βάση της συζήτησης για την αξιολόγηση «δεν μπορεί να είναι άλλη από τα συμφωνηθέντα του καλοκαιριού» απευθύνει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Real News». Το ΔΝΤ πρέπει να καταλάβει ότι είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα που έχει αναφορές στα ευρωπαϊκά κεκτημένα και πως η όποια κωλυσιεργία στις διαπραγματεύσεις δυσκολεύει τη στρατηγική της κυβέρνησης να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο μέτρων-ύφεσης-νέων μέτρων, τονίζει ο υπουργός Οικονομικών.

Σε Ca (από C) αναβάθμισε ο οίκος αξιολόγησης Moody's το αξιόχρεο των μακροπρόθεσμων ομολόγων υψηλής εξασφάλισης τεσσάρων ελληνικών τραπεζών (Alpha, Eurobank, Εθνικής και Πειραιώς) διατηρώντας ταυτόχρονα την αξιολόγηση Caa3 για τις μακροπρόθεσμες καταθέσεις στις τράπεζες αυτές, καθώς και στην Attica Bank. Παράλληλα ο οίκος αναβάθμισε σε Caa3 (από Ca) τη βασική πιστωτική αξιολόγηση των πέντε τραπεζών. Οι προοπτικές για τα μακροπρόθεσμα ομόλογα και τις καταθέσεις είναι σταθερές, διευκρίνισε ο οίκος σε ανακοίνωσή του.

Αισιόδοξος ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σύντομα, εμφανίζεται ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Επένδυση». «Νομίζω ότι είναι εφικτό να την ολοκληρώσουμε σε δύο εβδομάδες. Ο στόχος για το Πάσχα των Καθολικών είναι σαφώς ρεαλιστικός», επισημαίνει ο κ. Σταθάκης. «Πιστεύω ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία και ότι θα βρεθεί η πιο βιώσιμη δυνατή λύση», προσθέτει ο κ. Σταθάκης και αναφέρει ότι καμιά πλευρά δεν επιθυμεί να υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση.

Η ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η σταθερότητα του φορολογικού συστήματος αποτελούν, σύμφωνα με την Alpha Bank, ΑΛΦΑ-9,40% τον «καταλύτη» για την εμπέδωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το οικονομικό δελτίο της τράπεζας, η ανάκαμψη του οικονομικού κλίματος δεν επαρκεί για την έξοδο από το νέο υφεσιακό σοκ, καθώς οι εξωτερικοί παράγοντες, όπως η αστάθεια των χρηματαγορών και η προσφυγική κρίση, σχηματίζουν ένα ευμετάβλητο περιβάλλον.

Η Ελλάδα είχε πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ στον προϋπολογισμό του 2015 αναφέρει η Wall Street Journal, επικαλούμενη υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους που, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, «ελπίζουν ότι το καλύτερο του αναμενόμενου αποτέλεσμα θα πείσει τους πιστωτές ότι η χώρα δεν χρειάζεται επιπλέον μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής φέτος».

Η εκτίμηση των αξιωματούχων, σημειώνει το δημοσίευμα της WSJ, εφόσον επιβεβαιωθεί από την ΕΛΣΤΑΤ και την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός είχε πλεόνασμα, πριν την πληρωμή τόκων, ύψους περίπου 350 εκατ. ευρώ, ενώ το νέο πρόγραμμα, το οποίο συμφωνήθηκε με τους δανειστές το περασμένο καλοκαίρι, προέβλεπε πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ για το 2015.

«Κλείδωσε η συμφωνία με τις τράπεζες για την εξαγορά της αλλαντοβιομηχανίας Νίκας από το επενδυτικό σχήμα Chipita-Impala Invest.  

Όπως γνωστοποίησε η εισηγμένη, συμφωνήθηκε με τις πιστώτριες τράπεζες Eurobank και Alpha Bank, ΑΛΦΑ-9,40% η ενίσχυση της κεφαλαιακής δομής της Νίκας  μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου κατά 30 εκατ. ευρώ και  παράλληλα η αναδιάρθρωση των δανειακών της υποχρεώσεων, μέσω απομείωσης.  Ο δανεισμός της εταιρείας μετά την περάτωση της εν λόγω αναδιάρθρωσης επιδιώκεται να ανέρχεται σε περίπου 29 εκατ. ευρώ.

Τη διάλυση της Κούμπας Α.Ε. ενέκριναν οι μέτοχοι της εταιρείας, κατά τη διάρκεια της επαναληπτικής έκτακτης γενικής συνέλευσης την Παρασκευή. Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, η οποία εγκρίθηκε με απόλυτη πλειοψηφία, η εταιρεία θα τεθεί σε εκκαθάριση, με αρμόδιους εκκαθαριστές τον Aναστάσιο Τσιρώνη και την Κωνσταντίνα Μουσχουντή.

Το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Υψηλών Ρυθμών Ανάπτυξης» απονεμήθηκε στην Ικτίνος Ελλάδας Α.Ε., κατά την τελετή των βραβείων «Χρήμα 2015». H βράβευση προέκυψε από την βαθμολόγηση της Ικτίνος από συνολικά 1.542 αναγνώστες του μηνιαίου περιοδικού «ΧΡΗΜΑ» και της εβδομαδιαίας ηλεκτρονικής εφημερίδας «ΧΡΗΜΑ Week».

Σε ιστορικό υψηλό διαμορφώθηκαν οι πωλήσεις της Space Hellas ΣΠΕΙΣ για το 2015, σημειώνοντας ταυτοχρόνως, αύξηση των καθαρών της κερδών. Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών ενισχύθηκε κατά 27,3% στα 54,9 εκατ. ευρώ έναντι 43,1 εκατ. ευρώ το 2014. Τα κέρδη μετά φόρων διαμορφώθηκαν στα 798.000 ευρώ από 749.000 ευρώ προηγουμένως, ενώ τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 81% στα 753.00 ευρώ έναντι 416.000 το 2014. Τα μικτά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 13,1 εκατ. ευρώ έναντι 12,4 εκατ. ευρώ, ενώ αντίθετα, ο τραπεζικός δανεισμός της Space συρρικνώθηκε στα 13,9 εκατ. έναντι 19 εκατ. το 2014.

Οριακή πτώση της τάξης του 4,9% εμφάνισαν τα καθαρά κέρδη της Coca-Cola HBC για το σύνολο του 2015. Συγκεκριμένα, η κερδοφορία της εταιρείας διαμορφώθηκε στα 280,3 εκατ. ευρώ έναντι 294,8 εκατ. ευρώ το 2014. Σε δημοσιευμένη βάση, τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 15,8% ανερχόμενα σε 418,2 εκατ. ευρώ ενώ τα συγκρίσιμα βασικά κέρδη ανά μετοχή ενισχύθηκαν κατά 13,5% στα 0,864 ευρώ. Οι συνολικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά 2,5% στα 6,346 δισ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 15,8% στα 418,2 εκατ. ευρώ. Το περιθώριο κέρδους ενισχύθηκε κατά 110 μονάδες βάσης, στο 6,6%.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Την αποπομπή του Σιάο Γκανγκ από τη θέση του προέδρου της Κινεζικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (CSRC), αποφάσισε το Πεκίνο. Οι κινεζικές αρχές δείχνουν τον Σιάο ως υπεύθυνο για τις αναταράξεις, που δοκιμάζουν την κινεζική αγορά μετοχών από το περασμένο καλοκαίρι, και οι οποίες έχουν οδηγήσει σε φυγή δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αντικαταστάτης του ορίστηκε άμεσα ο Λιου Σιγιού, πρώην επικεφαλής της τράπεζας Αgricultural Bank of China.

Το διοικητικό συμβούλιό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) εξέλεξε την Κριστίν Λαγκάρντ για μια δεύτερη πενταετή θητεία στη θέση της γενικής διευθύντριας, όπως ανακοίνωσε το ίδιο το Ταμείο. Η νέα θητεία της θα αρχίσει στις 5 Ιουλίου. Η κ. Λαγκάρντ ήταν η μοναδική υποψήφια και εξελέγη «με συναίνεση», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΔΝΤ.

Το ενδεχόμενο ανάληψης νέας δράσης προανήγγειλε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάντσιο, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση του Reuters. «Η ΕΚΤ ενδεχομένως να αποφασίσει να δράσει, εάν εκτιμηθεί ότι η ανάκαμψη του πληθωρισμού θα καθυστερήσει» εξήγησε ο Ευρωπαίος τραπεζίτης, διευκρινίζοντας βέβαια, ότι προς το παρόν δεν έχει ληφθεί καμία σχετική απόφαση.

Την αύξηση της κεφαλαιακής τους επάρκειας κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες αξιώνει από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας (SSM) της ΕΚΤ. Σε του έκθεση, ο SSM προειδοποιεί για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τις 130 συστημικές τράπεζες της Ευρωζώνης, επισημαίνοντας ότι «οι προκλήσεις δεν έχουν μειωθεί έναντι των προηγούμενων ετών»

«Οι τράπεζες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν κινδύνους και προκλήσεις» τονίζει και εξηγεί ότι μία εξ αυτών συνίσταται στην προσαρμογή των τραπεζικών ιδρυμάτων στο νέο περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων.

Την αποχώρησή της από τη λιανική τραπεζική της Αργεντινής και της Βραζιλίας σχεδιάζει η Citigroup, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. Το σχέδιο πιθανώς, θα ανακοινωθεί τις επόμενες εβδομάδες, με τραπεζικά στελέχη να διευκρινίζουν ότι η αποχώρηση αφορά μόνο τον κλάδο της λιανικής τραπεζικής των δύο χωρών. Η Citigroup διαθέτει καταστήματα σε 25 πόλεις της Αργεντινής και σε 26 της Βραζιλίας.

Αμετάβλητος παρέμεινε τον Ιανουάριοο δείκτης τιμών στις ΗΠΑ,καθώς οι χαμηλότερες τιμές στη βενζίνη «εξουδετέρωσαν» την αύξηση στο ιατροφαρμακευτικό κόστος. Ας σημειωθεί ότι οι αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν πτώση στον δείκτη τιμών κατά 0,1%. Οι τιμές στον κλάδο της ενέργειας υποχώρησαν κατά 2,8% ενώ στον κλάδο των τροφίμων παρέμειναν αμετάβλητες. Σε ετήσιο επίπεδο, ο δείκτης τιμών ενισχύθηκε κατά 1,4%.

Σε υψηλό δύο και πλέον, ετών ενισχύθηκαν τον Ιανουάριο οι λιανικές πωλήσεις στη Βρετανία, δεχόμενες ώθηση από την αυξημένη ζήτηση στους κλάδους των ενδυμάτων και της πληροφορικής. Συγκεκριμένα, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 2,3% αντισταθμίζοντας την πτώση του Δεκεμβρίου. Στον κλάδο των τροφίμων, οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 1,1% ενώ στον κλάδο των ενδυμάτων – υποδημάτων κατά 3,3%. Σε ετήσιο επίπεδο, οι λιανικές πωλήσεις παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 5,2%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα