Αύξηση 20,9% στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων

Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2005 09:48

ΚΑΤΑ 20,9% αυξήθηκαν οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων το πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου, έναντι αύξησης 9,2% των συνολικών εξαγωγών. Συνολικά, οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων έφθασαν τα 1.078,8 εκατ. ευρώ έναντι 892,2 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2004.

Βάσει των σχετικών στοιχείων της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (ΕΣΥΕ), ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευ. Μπασιάκος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα θετικά προσωρινά στοιχεία εξαγωγών και εισαγωγών αγροτικών προϊόντων περιόδου Ιανουαρίου - Μαΐου 2005.

Η αύξηση οφείλεται κυρίως στη μεγαλύτερη υποκατηγορία «τρόφιμα και ζώα ζωντανά» (14,6%), που κάλυψε το 13,9% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών, καθώς και στην υποκατηγορία «λάδια και λίπη ζωικής ή φυτικής προέλευσης», που εμφάνισε αύξηση κατά 142% φθάνοντας συνολικά στα 147,3 εκατ. ευρώ έναντι 60,9 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2004.

Κατά την ίδια περίοδο, οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων μειώθηκαν κατά 4,7%.

Ο κ. Μπασιάκος ανέφερε ότι τα παραπάνω στοιχεία είναι αποτέλεσμα συστηματικής προσπάθειας της κυβέρνησης για προβολή και προώθηση των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων της χώρας μας, που επιτυγχάνεται με συνδυασμένες ενέργειες μέσω των προγραμμάτων προώθησης του Γ' ΚΠΣ, καθώς και των συμμετοχών της χώρας στις μεγάλες διεθνείς εκθέσεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα