Ανοδικά κινείται η τιμή της βενζίνης για τέταρτη ημέρα

Μετά την παύση της λειτουργίας των διϋλιστηρίων στις ΗΠΑ από τον «Katrina»
Πέμπτη, 01 Σεπτεμβρίου 2005 07:37
UPD:07:40

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκε για τέταρτη ημέρα η τιμή της βενζίνης, μετά το κλείσιμο των διϋλιστηρίων κοντά στον Κόλπο του Μεξικό, από το πέρασμα του κυκλώνα «Katrina», αυξάνοντας τις προβλέψεις, ότι οι τιμές άντλησης στις ΗΠΑ θα υπερβούν τα 3 δολάρια το γαλόνι.

Ο «Katrina» έκλεισε οκτώ διϋλιστήρια και σταμάτησε την παραγωγή σε άλλα τρία, μειώνοντας την παραγωγή καυσίμων της χώρας σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10%. Η τιμή του αργού πετρελαίου, υποχώρησε για δεύτερη ημέρα, μετά την υπόσχεση της κυβέρνησης να διαθέσει μέρος των στρατηγικών της αποθεμάτων.

Η βενζίνη για τα συμβόλαια του Οκτωβρίου, σημείωσε άνοδο 5,93 σεντς, ποσοστό 2,6%, φθάνοντας στα 2,3146 δολ. το γαλόνι, στις ηλεκτρονικές – μετά τη συνεδρίαση – συναλλαγές, στις 10:22' π.μ., ώρα Σιγκαπούρης. Τα συμβόλαια του Σεπτεμβρίου, άγγιξαν τα επίπεδα ρεκόρ των 2,92 δολ. το γαλόνι, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης, πριν τη λήξη τους, χθες, στα 2.6145 δολ. το γαλόνι, μια αύξηση σε ποσοστό της τάξης του 5,7%.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Οκτωβρίου, βρισκόταν στα 68,74 δολ., 21 σεντς χαμηλότερα, στις ηλεκτρονικές, μετά τη συνεδρίαση, συναλλαγές. Τα συμβόλαια, που άγγιξαν τα επίπεδα ρεκόρ των 70,85 δολ. το βαρέλι, στις 30 Αυγούστου, υποχώρησαν 87 σεντς, ποσοστό 1,3%, φθάνοντας χθες στα 68,94 δολ. το βαρέλι. Σήμερα οι τιμές του μαύρου χρυσού, βρίσκονται 56% υψηλότερα, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Το κόστος των καυσίμων, σε επίπεδα ρεκόρ, επιδρά αρνητικά τις δαπάνες των καταναλωτών, επηρεάζοντας την οικονομική ανάπτυξη, η οποία σε ετήσια βάση μειώθηκε στις ΗΠΑ το δεύτερο τρίμηνο κατά 3,3%, καθώς ο κόσμος δαπάνησε λιγότερα εξ αιτίας του υψηλού κόστους της ενεργείας, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου.

Χθες, οι εργαζόμενοι στους πετρελαϊκούς σταθμούς στο λιμάνι της Λουϊζιάνα, ετοιμαζόντουσαν να αρχίσουν και πάλι τις φορτώσεις των τάνκερ, οι οποίες σταμάτησαν στις 27 Αυγούστου, καθώς ο κυκλώνας «Katrina», πλησίαζε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα