Σε σταθερά χαμηλά επίπεδα η ζήτηση προϊόντων ξύλου

Σταθεροποίηση της ζήτησης το 2014
Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2016 18:16
UPD:18:24
G4PHOTOS/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Σε σταθερά χαμηλά επίπεδα βρίσκεται η ζήτηση προϊόντων ξύλου, ωστόσο το 2014 σημειώθηκε σταθεροποίηση, σύμφωνα με μελέτη της IBHS Α.Ε. για τον εγχώριο κλάδο παραγωγής και εισαγωγής ξυλείας και προϊόντων ξύλου.

Σύμφωνα με τον Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst, Αλέξη Νικολαΐδη, η οικονομική κρίση οδήγησε στη συνεχή πτώση της οικοδόμησης ακινήτων, με συνέπεια την κάμψη του όγκου παραγγελιών για προϊόντα ξύλου.

Βάσει της έρευνας, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα μετά το 2005  βρίσκεται συνεχή κάμψη, φτάνοντας το 2014 σε όγκο 11 εκ. κυβ. μ., υποχωρώντας κατά 5,8% σε σχέση με το 2013. Η κάμψη αυτή ήταν σαφώς μικρότερης έκτασης έναντι των προηγούμενων ετών, γεγονός που ομαλοποίησε τη ζήτηση για είδη ξύλου. 

Επίσης, οι αυξανόμενες εισαγωγές έτοιμων επίπλων έχουν πλήξει σημαντικά την εγχώρια επιπλοποιία, οδηγώντας αρκετές βιοτεχνίες εκτός κλάδου. Όπως αναφέρει η έρευνα επικαλούμενη την ΕΛΣΤΑΤ, η παραγωγή το 2014 υποχώρησε κατά 1,3%, εμφανίζοντας σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού πτώσης. Συνολικά, την περίοδο 2008-2014 σημειώθηκε σωρευτική μείωση 73%.

Η φθίνουσα ζήτηση λόγω των παραπάνω παραμέτρων συνοδεύεται από σημαντική κάμψη της παραγωγικής δραστηριότητας ξύλινων προϊόντων, με κύριο χαρακτηριστικό να αποτελεί το καθεστώς αδράνειας και η οριστική παύση λειτουργίας πολλών εταιρειών. Το 2014 σημειώθηκε περαιτέρω υποχώρηση 13,3%, με το επίπεδο παραγωγής να υπολείπεται σε σχέση με τη χρονιά που εκδηλώθηκε η ύφεση κατά 68%. 

Σύμφωνα με την IBHS, η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα του 2015 επέδρασε αρνητικά στον κλάδο, η παραγωγή του οποίου τους πρώτους 11 μήνες υποχώρησε κατά 4,3%. Η μεγαλύτερη πτώση εντοπίστηκε τον Ιούλιο με 27,4% σε ετήσια βάση, εξαιτίας και των capital controls. 

Όπως εξηγεί η διευθύνουσα σύμβουλος της Infobank Hellastat, Μαρία Μεταξογένη,  «δεδομένης της κρίσης που διάγει η οικοδομή στη χώρα μας, η αγορά πρέπει να συγκεντρωθεί σε λίγες επιχειρήσεις μεγάλου μεγέθους, οι οποίες θα έχουν την ικανότητα να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό από τις εισαγωγές δίνοντας έμφαση στην ποιοτική και πιστοποιημένη παραγωγή. Η τάση συγκέντρωσης θα καταστεί δυνατή λόγω και της αποχώρησης αρκετών ανταγωνιστών από την αγορά».

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου

Στη μελέτη της IBHS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 182 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν συνοψίζονται στα εξής:

  • Ο Κύκλος Εργασιών το 2014 διαμορφώθηκε στα 331,48 εκατ. ευρώ, παραμένοντας στο επίπεδο του 2013.
  • Καταγράφηκαν λειτουργικά κέρδη 9,73 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 22,43 εκατ. ευρώ το 2013, ενώ οι προ φόρων ζημιές περιορίστηκαν στα 33,36 εκατ. ευρώ.
  • Το περιθώριο για Κέρδη προ Τόκων Φόρων και Αποσβέσεων (ΚΠΤΦΑ) υποχώρησε οριακά στο 3,2%, ενώ το περιθώριο Κερδών Προ Φόρων (ΚΠΦ) βελτιώθηκε σε -2,2%.
  • Η κεφαλαιακή μόχλευση παραμένει διαχρονικά σταθερή στο 0,9 προς 1, 1.
  • Το διάστημα είσπραξης Απαιτήσεων διαμορφώθηκε στους 5,5 μήνες, ενώ τα Αποθέματα διακρατήθηκαν για περίοδο οκτώ περίπου μηνών.


Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα