Ήπια ανοδικά κινείται στο ξεκίνημα της συνεδρίασης το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έχει βάλει πλώρη για την ανάκτηση του τεχνικού ορίου των 500 μονάδων.
Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (10.52), ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 1,50% στις 490,11 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει άνοδο κατά 1,73% στις 131,98 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 5,08 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται 26 μετοχές, πτωτικά έξι, ενώ 12 παραμένουν αμετάβλητες.
Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο κατά 0,77% στις 23,48 μονάδες, με τις τραπεζικές μετοχές να εμφανίζουν οριακές μεταβολές. Ενδεικτικά, η Τράπεζα Πειραιώς ενισχύεται κατά 2,27% , η Eurobank κατά 0,67% , η Εθνική κατά 1,64% ενώ αντίθετα, η Alpha Bank υποχωρεί κατά 0,66%.
Στο ταμπλό ξεχωρίζει η άνοδος 4,50% στη μετοχή του ΟΠΑΠ. Από κοντά ακολουθεί και η μετοχή των ΕΛΠΕ, η οποία ενισχύεται κατά 3,75%. Κέρδη άνω του 2,50% εμφανίζουν Ελλάκτωρ, Viohalco και EYΔΑΠ.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, σε ένα ιδιότυπο μπρα-ντε-φερ έχουν επιδοθεί διεθνώς τράπεζες και distress funds με έπαθλο τα «κόκκινα» δάνεια της παγκόσμιας ναυτιλίας. Και οι δύο πλευρές κρατούν στάση αναμονής θεωρώντας ότι σε βάθος χρόνου θα κερδίσουν αναφορικά με τη συμφωνία για το discount. Η επισήμανση αυτή έγινε κατά τη διάρκεια του 7ου ελληνικού ναυτιλιακού συνεδρίου της Capital Link με θέμα «Ευκαιρίες και προκλήσεις», στο οποίο χορηγοί επικοινωνίας ήταν η «Ν» και το naftemporiki.gr.
Με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό επικρατείας Νίκο Παππά συναντήθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ Καμίλ Ζίγκλερ. Στο τραπέζι της συνάντησης βασικό θέμα ήταν το ειδικό τέλος στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ, η επιβολή του οποίου βρίσκει εντελώς αντίθετη τη διοίκηση του Οργανισμού, λόγω των αρνητικών επιπτώσεων που θα έχει στις πωλήσεις των παιχνιδιών και τη βιωσιμότητα του δικτύου πρακτόρων του ΟΠΑΠ.
Για σημαντικά προβλήματα στην προμήθεια πρώτων υλών εξαιτίας των αγροτικών κινητοποιήσεων κάνει λόγο ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, απευθύνοντας έκκληση τόσο προς τους αγρότες, όσο και προς την κυβέρνηση. «Πρέπει επιτέλους να γίνει από όλους κατανοητό ότι το κλείσιμο των εθνικών οδών και των συνοριακών σταθμών είναι αυτοκαταστροφικό».
Αδυναμίες και αναποτελεσματικότητα χαρακτήρισαν τη λειτουργία της Task Force στην Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ). H Task Force συστάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2011 με στόχο να παράσχει τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και η λειτουργία της σταμάτησε το 2015, όταν αντικαταστάθηκε από την Υπηρεσία Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Κομισιόν.
naftemporiki.gr