Boeing: Σε απεργία οι χειριστές μηχανημάτων

Μετά την απόρριψη υπογραφής συμφωνίας
Παρασκευή, 02 Σεπτεμβρίου 2005 07:31
UPD:10:03

ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑ αποφάσισαν να κατέβουν οι χειριστές μηχανημάτων της Boeing Co., μετά την απόρριψη της πρότασης της εταιρείας για μισθούς και προνόμια, απόφαση, η οποία θα σταματήσει την παραγωγή εμπορικών αεροσκαφών στη μεγαλύτερη κατασκευάστρια αεροπλάνων στον κόσμο.

Η απεργία ενεκρίθη με 86% των ψήφων των μελών της International Association of Machinists and Aerospace Workers, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Ενωσης, Connie Kelliher, σε συνέντευξή της. Οι εργαζόμενοι θα απεργήσουν αύριο.

Οπως είναι φυσικό, η απεργία των εργαζομένων στην Boeing ενδέχεται να προκαλέσει καθυστερήσεις στις παραδόσεις αεροσκαφών και να δώσει στην ανταγωνίστριά της, Airbus SAS προβάδισμα στις καμπάνιες πώλησης των νέων αεροσκαφών, σύμφωνα με την Boeing.

«Δεν έχουμε την πρόθεση να μοντάρουμε αεροσκάφη κατά τη διάρκεια της απεργίας, ωστόσο θα συνεχίσουμε να επικεντρώνουμε το ενδιαφέρον μας στους πελάτες μας και στην παροχή τεχνικών υπηρεσιών στους στόλους τους», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Boeing, Charles Bickers, σε δήλωσή του που εστάλη μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Οι 18.300 χειριστές μηχανημάτων της Boeing, κατεβαίνουν για πρώτη φορά σε απεργία μέσα σε 10 χρόνια, μετά την απόρριψη της πρότασης της διοίκησής της για μισθούς και προνόμια, σταματώντας την παραγωγή.

Οι αρχηγοί των συνδικάτων πίεσαν τους εργαζομένους στην εταιρεία να απορρίψουν την πρότασή της, καθώς είναι σε θέση να δαπανήσει περισσότερα για τα προνόμια των εργαζομένων της, μετά την αύξηση του αριθμού των παραγγελιών της.

Στην απεργία συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στο Σηάτλ, το Πόρτλαντ, το Ορεγκον, την Ουϊτσιτά και το Κάνσας.

Η κινητοποίηση είναι η πρώτη που γίνεται στην Boeing μετά την απεργία που είχαν κηρύξει οι μηχανικοί της το 2000. Την τελευταία φορά που οι χειριστές μηχανημάτων της εταιρείας έκαναν απεργία ήταν το 1995, χρονιά κατά την οποία απείχαν από την εργασία τους 69 ημέρες.

Οι μετοχές της Boeing σημείωσαν απώλειες 32% το 2000 όταν 19.000 μηχανικοί έκαναν τη μεγαλύτερη απεργία στην ιστορία των ΗΠΑ. Οι μετοχές της εταιρείας υποχωρούσαν χθες 1,03 δολ., φθάνοντας στα 65,99 δολ. η μία στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης. Συνολικά φέτος έχουν σημειώσει άνοδο σε ποσοστό 27%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα