Mικρή πτώση των τιμών πετρελαίου

Παρασκευή, 02 Σεπτεμβρίου 2005 10:31

ΜΙΚΡΗ πτώση σημειώνουν οι τιμές του μαύρου χρυσού ύστερα από την επαναλειτουργία ορισμένων πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στον Κόλπο του Μεξικού.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της παράκτιας παραγωγής στον Κόλπο του Μεξικού εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Η αμερικανική κυβέρνηση διέθεσε μέρος των αποθεμάτων της αργού πετρελαίου, χαλάρωσε τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς για τα καύσιμα κίνησης, ενώ παρέβλεψε νομοθεσία για να επιτρέψει την καλύτερη εισροή πετρελαίου στην περιοχή του Κόλπου, όπου οι περισσότερες εγκαταστάσεις άντλησης και διύλισης παραμένουν κλειστές για πέμπτη ημέρα.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, εξέφρασε την ελπίδα ότι η σύμμαχος Σαουδική Αραβία θα κάνει ό,τι μπορεί για να προμηθεύσει στις ΗΠΑ περισσότερο πετρέλαιο.

Η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Οκτωβρίου βρίσκεται στα 69,07 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας πτώση κατά 40 σεντς ή 0,58% έναντι του χθεσινού κλεισίματος.

Η τιμή του μπρεντ διαμορφώνεται στα 67,41 δολάρια το βαρέλι μειωμένη κατά 32 σεντς ή 0,47%.

Πόσος χρόνος θα μεσολαβήσει μέχρις ότου επαναληφθεί η δραστηριότητα στην παραγωγή, στη διύλιση και στη μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου; Πόσο υψηλότερα θα κινηθούν οι ενεργειακές τιμές και για πόσο διάστημα, διερωτάται η Wall Street Journal.

Το καλύτερο σενάριο, όπως υποστηρίζουν αναλυτές, είναι να μειωθεί η προσφορά πετρελαίου, φυσικού αερίου και βενζίνης μέχρι 5% επί ορισμένες εβδομάδες και η τιμή, αφού φθάσει τα 75 δολάρια να υποχωρήσει στα 60.

Το χειρότερο σενάριο είναι οι τιμές να φθάσουν τα 100 δολάρια προτού υποχωρήσουν στα 70. Και ποιο είναι το πιθανότερο σενάριο; Ουδείς γνωρίζει, αν και υπάρχει μια έρπουσα τάση προς το χειρότερο.

Πηγές: Reuters, Wall Street Journal



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα