Aνοδικά κινήθηκε η τιμή του χαλκού στη Σαγκάη

Καθώς το ανίσχυρο δολάριο ώθησε σε αγορά του μετάλλου
Παρασκευή, 02 Σεπτεμβρίου 2005 12:08

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν οι τιμές του χαλκού στη Σαγκάη, μετά τη χθεσινή άνοδο στη Ν. Υόρκη, καθώς το αδύναμο δολάριο κατέστησε το μέταλλο πιο φθηνό για τους αγοραστές που χρησιμοποιούν άλλο νόμισμα.

Το δολάριο όδευσε προς τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες σε τέσσερις εβδομάδες έναντι του ευρώ, καθώς εικάζεται, ότι η Federal Reserve θα σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια για να αποτρέψει τη συρρίκνωση της οικονομίας των ΗΠΑ. Ο χαλκός σε δολάρια, σημείωσε πέρυσι αύξηση σε ποσοστό της τάξης του 33%, μετά την αύξηση της ζήτησης από την Κίνα, τη μεγαλύτερη καταναλώτρια του μετάλλου στον κόσμο.

Ο χαλκός για τα συμβόλαια του Νοεμβρίου, σημείωσε αύξηση 140 γιουάν, ποσοστό 0,4%, φθάνοντας στις 34.830 γιουάν (4.303 δολ.) ο τόνος, στο Χρηματιστήριο της Σαγκάη κατά το τέλος της συνεδρίασης, στις 3 μ.μ., τοπική ώρα.

Το δολάριο, διαπραγματεύθηκε στο 1,2512 έναντι του ευρώ, στις 2:57' μ.μ. ώρα Σαγκάης, από 1,2501 δολ., που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη. Χθες, το αμερικανικό νόμισμα, υποχώρησε 1,3% έναντι του ευρώ.

Ο χαλκός για άμεση παράδοση σημείωσε αύξηση 160 γιουάν, ποσοστό 0,4%, φθάνοντας στα 35.720 γιουάν ο τόνος, στο Changjiang Nonferrous Metals Spot Market.

Η ζήτηση για το μέταλλο ενδέχεται να αυξηθεί τους ερχόμενους μήνες, για την αποκατάσταση των ζημιών στη Ν. Ορλεάνη, μετά το πέρασμα του τυφώνα «Katrina». Ο κλάδος των κατασκευών είναι αυτός που χρησιμοποιεί περισσότερο από τους λοιπούς τον χαλκό στις ΗΠΑ, τη δεύτερη καταναλώτρια του μετάλλου στον κόσμο.

Το μέταλλο για παράδοση σε τρεις μήνες, σημείωσε άνοδο 8 δολ., ποσοστό 0,2%, φθάνοντας στις 3.635 δολ. ο τόνος στο London Metal Exchange, σήμερα στις 7:58 π.μ., ώρα Λονδίνου. Χθες, σημείωσε άνοδο 0,7%, για να κλείσει στα 3.627 δολ. ο τόνος.

Ο χαλκός για παράδοση Δεκεμβρίου, υποχώρησε 0,7 σεντς, ποσοστό 0,4%, φθάνοντας στα 1.641 δολ. η λίμπρα στο Comex,του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης, στις 7:58 π.μ., ώρα Λονδίνου, στις ηλεκτρονικές – μετά τη συνεδρίαση – συναλλαγές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα