Την αύξηση των επενδύσεων σε τεχνολογίες εγκληματολογικής ανάλυσης δεδομένων (FDA), διαπιστώνει έρευνα της Ernst & Young.
Η αύξηση των επενδύσεων στον συγκεκριμένο τομέα αποτελεί απόρρεια της αύξησης των κυβερνοεπιθέσεων και των παραβιάσεων εμπιστευτικότητας.
Σύμφωνα με την έρευνα της EY, στην οποία συμμετείχαν 665 στελέχη από εννέα επιχειρηματικούς κλάδους, το 77% χρησιμοποιεί εργαλεία FDA, ενώ το 69% θεωρεί ότι πρέπει να βελτιωθούν περαιτέρω οι ισχύουες εταιρικές διαδικασίες κατά τις απάτης.
Ο Γιάννης Δρακούλης, επικεφαλής της EY για το Τμήμα Ερευνών Οικονομικής Απάτης και Εταιρικών Αντιδικιών Ελλάδας, αναφέρει: «Για τους οργανισμούς, η απειλή του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο είναι μια καθημερινή πραγματικότητα, που επιβάλει μια δυναμική και συνεχή δοκιμασία. Αυτό σημαίνει ότι τα Διοικητικά Συμβούλια και η ανώτερη διοίκηση πρέπει να ενσωματώσουν τις τεχνικές εγκληματολογικής ανάλυσης δεδομένων (FDA) σαν μια κρίσιμη συνιστώσα για τα προγράμματα διαχείρισης κινδύνων και κανονιστικής συμμόρφωσης. Αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό δεδομένου του ισχύοντος περιβάλλοντος επιβολής κανονιστικής συμμόρφωσης και της αντίδρασης της αγοράς σε υποτιθέμενες εταιρικές απάτες, δωροδοκίες και παραβάσεις στον κυβερνοχώρο».
Τάση για αυξημένες επενδύσεις σε εργαλεία FDA
Το 55% των ερωτηθέντων, ποσοστό μικρότερο από το 64% που απάντησε αντίστοιχα στην έρευνα του 2014, αναφέρει ότι το ποσό που επενδύεται σε εργαλεία FDA είναι επαρκές. Συνεπώς, δεν αποτελεί έκπληξη ότι τρείς στους πέντε ερωτηθέντες σκοπεύουν να δαπανήσουν μεγαλύτερα ποσά σε τέτοιες τεχνολογίες μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Εξετάζοντας τους λόγους πίσω από αυτή την πρόθεση για αύξηση των επενδύσεων, η έρευνα καταδεικνύει ότι οι κυρίαρχες τάσεις-οδηγοί με 53% και 43% αντίστοιχα είναι η απόκριση στο αυξανόμενο έγκλημα στον κυβερνοχώρο, καθώς και ο αυξημένος κανονιστικός έλεγχος.
Επιπλέον, παρατηρείται αλλαγή στην ανάπτυξη και χρήση των εργαλείων FDA, με το 63% των ερωτηθέντων να αναφέρει ότι επενδύουν τουλάχιστον το μισό από τον τεχνολογικό προϋπολογισμό τους σε προληπτικές διαδικασίες παρακολούθησης τέτοιων φαινομένων.