Διεύρυνση κερδών στο Χ.Α.

Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2016 13:25
UPD:14:19
INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Εκρηκτική άνοδο καταγράφουν οι δείκτες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον τραπεζικό κλάδο να εκτινάσσεται άνω του 20% , αξιοποιώντας στο έπακρον το ευνοϊκό κλίμα στις διεθνείς αγορές.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (13.22), ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 6,35% στις 483,12 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει άνοδο κατά 8,93% στις 130,07 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 39,76 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται 59 μετοχές, πτωτικά 18, ενώ 15 παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο κατά 24,92% στις 20,76 μονάδες, με τις τραπεζικές μετοχές να εμφανίζουν διψήφιο ποσοστό κερδών. Ενδεικτικά, η Τράπεζα Πειραιώς ενισχύεται κατά 29,59% , η Eurobank κατά 29,94% , η Εθνική κατά 26,67% και η Alpha Bank και 21,21%.

Στο ταμπλό, κέρδη άνω του 9% εμφανίζει η μετοχή της ΔΕΗ , ενώ στο 6% διαμορφώνεται η άνοδος των ΕΛΠΕ. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Folli – Follie και Ελλάκτωρ ενισχύονται άνω του 5%. Στο 4% και τα κέρδη των ΟΛΠ και ΟΠΑΠ.

Στην Ευρώπη, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύεται κατά 2,14% στις 5.829 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει κέρδη κατά 2,87% στις 9.225 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κινείται ανοδικά κατά 3,47% στις 4.133 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 3% στις 321,79 μονάδες.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, πρωτογενές πλεόνασμα 1,193 δισ. ευρώ εμφάνισε τον Ιανουάριο του 2016 ο προϋπολογισμός της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Τα αποτελέσματα είναι καλύτερα των αρχικών εκτιμήσεων, καθώς αναμενόταν πλεόνασμα 886 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο του 2015, το πλεόνασμα είχε διαμορφωθεί στα 443 εκατ. ευρώ.

Τα βελτιωμένα στοιχεία αποδίδονται στις χαμηλότερες δαπάνες και στις υψηλότερες ροές χρηματοδότησης από τα ευρωπαϊκά ταμεία (539 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 151 εκατ. ευρώ). Ενδεικτικά, το ύψος των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 3,654 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 8 εκατ. έναντι του στόχου. Οι δαπάνες παράλληλα, διαμορφώθηκαν στα 3,141 δισ. ευρώ, παρασιάζοντας μείωση κατά 483 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

«Αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας - δανειστών χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Οι ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις παραμένουν ένα δύσκολο ζήτημα» δήλωσε ο Σόιμπλε, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Ecofin. Επανέλαβε δε, ότι «το συνταξιοδοτικό σύστημα πρέπει να γίνει βιώσιμο».

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα θα τελειώσει εφόσον όλοι τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί, αλλά δεν θα πρέπει ταυτόχρονα να συγχέεται η προσφυγική κρίση με το αν η χώρα θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, αναφέρει ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Rheinische Post.

Το ενδεχόμενο περιορισμού των συναλλαγών με μετρητά συζήτησαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. την Παρασκευή. Ο σοβαρότερος λόγος που επικαλούνται είναι η καταπολέμηση της οικονομικής ενίσχυσης της τρομοκρατίας.

Το ανώτατο όριο στις συναλλαγές με μετρητά είναι ένα ζήτημα που τελευταία συζητιέται πολύ. Ο πρόεδρος του EurogroupΓερούν Ντάισελμπλουμ προειδοποιεί ότι με τα μετρητά θα μπορούσαν ευκολότερα να χρηματοδοτηθούν τρομοκράτες. Αλλά και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ο περιορισμός των μετρητών θα μπορούσε να φέρει θετικά αποτελέσματα.

Υποχώρηση της τάξης του 5,8% στα 3,58 δισ. ευρώ παρουσίασε το 2015 η παραγωγή ασφαλίστρων στην Ελλάδα, η οποία αποδίδεται κυρίως στην πτώση του κλάδου των ζημιών. Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Υπηρεσία Μελετών και Στατιστικής της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας, οι ασφαλίσεις ζωής διαμορφώθηκαν σε 1,76 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 3,9%, η οποία οφείλεται κυρίως στα προϊόντα ζωής συνδεδεμένα με επενδύσεις (unit linked) που υπέστησαν μείωση 18%. Την ίδια στιγμή οι ασφαλίσεις ζημιών έφτασαν σε 1,82 δισ. ευρώ, με μείωση 7,6%, που οφείλεται κυρίως στον κλάδο ασφάλισης αυτοκινήτων. Ειδικότερα, η Ασφάλιση Αστικής Ευθύνης Οχημάτων κατέγραψε μείωση 13,7%.

Δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν περαιτέρω ανακεφαλαιοποίηση, μετά την τελευταία, κατά την οποία τα πιστωτικά ιδρύματα ενισχύθηκαν με περίπου 14 δισ. ευρώ, δήλωσε η επικεφαλής του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SSM) της ΕΚΤ Ντανιέλ Νουί. Μιλώντας στην εφημερίδα «Αγορά», η Νουί σημείωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα εξαιρεθούν από τα stress tests της ΕΚΤ αυτόν τον χρόνο, διότι πέρασαν από τέτοιου είδους έλεγχο τον περασμένο χρόνο.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα