Πληθαίνουν τα «σύννεφα»

Οριακά τα κέρδη του Dow Jones
Σάββατο, 03 Σεπτεμβρίου 2005 00:01

ΟΙ ΖΟΦΕΡΕΣ εκτιμήσεις για το κόστος από τις ζημίες που προκάλεσε ο καταστροφικός τυφώνας αντιστάθμισαν τη σημαντική υποχώρηση των πετρελαϊκών τιμών και το θετικό αντίκτυπο από τη μείωση της ανεργίας στις ΗΠΑ στα χαμηλότερα επίπεδα τετραετίας, μη αφήνοντας περιθώρια ανόδου για τις μετοχικές αξίες στη Wall Street.

Το αρνητικό κλίμα που επικρατούσε στις αρχές της συνεδρίασης αντιστράφηκε, μετά την ανακοίνωση της Διεθνούς Ενεργειακής Υπηρεσίας (ΙΕΑ) για απελευθέρωση των αποθεμάτων, προς ανακούφιση των ΗΠΑ. Τα κέρδη όμως για τον Dow Jones ήταν οριακά, καθώς πληθαίνουν τα «σύννεφα» που επισκιάζουν την αμερικανική οικονομία.

Στασιμότητα επικράτησε κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τα απογοητευτικά οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η L'Oreal να περιορίζουν το θετικό αντίκτυπο από την υποχώρηση των πετρελαϊκών τιμών.

Οι μετοχικές αξίες στην Ευρώπη δεν φάνηκε να επηρεάζονται από την ανακοίνωση στοιχείων για τις νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. Η L' Oreal -ο μεγαλύτερος όμιλος καλλυντικών στον κόσμο- έχασε περίπου το 3,7% της χρηματιστηριακής της αξίας, αφότου ανακοίνωσε χαμηλότερα του αναμενομένου λειτουργικά κέρδη τριμήνου.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 σημείωσε οριακές απώλειες 0,1%, κλείνοντας στις 1.183,9 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση, ο δείκτης είναι ενισχυμένος κατά 1,7%, καταφέρνοντας να απορροφήσει σημαντικό μέρος των απωλειών (2,5%) της προηγούμενης εβδομάδας.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια συγκαταλέγονται μεταξύ των αγορών με την καλύτερη απόδοση για το 2005, έχοντας ως κινητήριο δύναμη τους βελτιωμένους ρυθμούς αύξησης εταιρικών κερδών, κυρίως από επιχειρήσεις με εξαγωγική δραστηριότητα.

Παρ' όλα αυτά, ο τυφώνας Κατρίνα αναμένεται να επηρεάσει ανασταλτικά τις προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία, ασκώντας πιέσεις στις αγορές. «Οι ευρωπαϊκές αγορές μάλλον πλησιάζουν στην ολοκλήρωση του κύκλου ανοδικής πορείας για φέτος», εκτιμά ο Μάικ Τέρνερ της Aberdeen Asset Management.

Ιδιαίτερα αισιόδοξο ήταν το κλίμα που επικρατούσε στην αγορά του Τόκιο, με το δείκτη Nikkei να παραμένει για δεύτερη ημέρα στα υψηλότερα επίπεδα τετραετίας. Ο γενικός δείκτης του ιαπωνικού χρηματιστηρίου σημείωσε άνοδο 0,74%, κλείνοντας στις 12.600 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από τις 5 Ιουλίου, 2001.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα