Κάτω από τα 67 δολάρια η τιμή του αργού

Αρχισε η άντληση από τα στρατηγικά αποθέματα των βιομηχανικών χωρών
Τρίτη, 06 Σεπτεμβρίου 2005 10:29
UPD:10:34

ΚΑΤΩ από τα 67 δολάρια υποχώρησε το πρωί η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού, καθώς οι βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες άρχισαν να αποδεσμεύουν ποσότητες από τα στρατηγικά αποθέματά τους, προκειμένου να αντισταθμίσουν την απώλεια παραγωγής στις ΗΠΑ λόγω του τυφώνα «Κατρίνα».

Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Οκτωβρίου του αμερικανικού ελαφρού αργού έχανε - στη διάρκεια ηλεκτρονικών συναλλαγών στην Ασία - 82 σεντς στο βαρέλι, με την τιμή του να υποχωρεί στα 66,75 δολάρια.

Αντιθέτως, η τιμή του μπρεντ ανήλθε στα 65,23 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας άνοδο κατά 38 σεντς.

Η Ιαπωνία θα διοχετεύσει στην αγορά 7,3 εκατομμύρια βαρέλια από τα στρατηγικά πετρελαϊκά αποθέματα του ιδιωτικού τομέα της χώρας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση, την οποία προκάλεσε ο τυφώνας «Κατρίνα» στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Σοΐτσι Νακαγκάβα.

Είναι η πρώτη φορά, μετά τον Πόλεμο του Κόλπου το 1991, που το Τόκιο αντλεί ποσότητες αργού από τα στρατηγικά αποθέματά του.

Οι 26 χώρες - μέλη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας αποφάσισαν να ρίξουν στην αγορά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, για 30 μέρες, δηλαδή - συνολικά - 60 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.

Πηγές: ΑΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα