Νέες αρχές για το leasing με το «ΔΠΧΠ 16»

Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2016 12:54
UPD:12:54

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιάγκου Χαραλάμπους FCCA*

Πρόσφατα, τον Ιανουάριο, το Συμβούλιο των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (IASB) εξέδωσε το Διεθνές Πρότυπο Χρηματοδοτικής Πληροφόρησης «ΔΠΧΠ 16» για τις μισθώσεις (Leasing), υλοποιώντας τον μακροχρόνιο στόχο του της μεταφοράς των στοιχείων μισθώσεων που με τα ισχύοντα πρότυπα εμφανίζονται στους εκτός λογαριασμούς τάξεως εντός του ισολογισμού. Και οι μισθώσεις (Leasing), που αποτελούν μία από τις πλέον συνηθισμένες μορφές συναλλαγών των επιχειρήσεων και ειδικότερα των κατασκευαστικών, όπως αρχικά προβλεπόταν με το «ΔΛΠ 17», όσον αφορά τον μισθωτή (lessee) εμφανίζονταν στους λογαριασμούς τάξεως.

Μεταφέροντας τα λογιστικά στοιχεία των μισθώσεων εντός των ισολογισμών των μισθωτών δημιουργείται μία νέα ανοδική (πρόσθετη) εικόνα τόσο όσον αφορά τα πάγια όσο και τις υποχρεώσεις μίας επιχείρησης, που μισθώνει για τη λειτουργία της πάγια περιουσιακά στοιχεία.

[*αντιπρόεδρος μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της UHYAxon - Ορκωτοί Ελεγκτές Α.Ε., πρώην α’ αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτρ οπής Κεφαλαιαγοράς και πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της Γενικής Τράπεζας. Ενεργό μέλος του Συνδέσμου Ορκωτών Λογιστών Αγγλίας (AC- CA) και του Συνδέσμου Ελεγκτών Λογιστών Κύπρου. Email: [email protected].]

Ολόκληρο το άρθρο στη «Ναυτεμπορική»



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα