Market beat: Παρά το γκρίζο διεθνές κλίμα πιθανή συνέχεια της αντίδρασης στο τέλος χθες

Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2016 10:17
UPD:10:18
INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Το νέο χαμηλό βίου του 25άρη είναι πλέον κοντά στις 112 μονάδες. Σημειώθηκε χθες που με αρκετά blue chip στο τιμόνι των κλάδων Τηλεπικοινωνιών -6,09%, Ταξίδια Αναψυχή -5,82%, εκτός από τις Τράπεζες (-5,56%) ο 25άρης βούλιαξε -3,84% και ο Γ.Δ. -2,89% με διατήρηση του τζίρου. Ήταν ένα ακόμα δυνατό ξέσπασμα του φόβου που προκαλεί στους θεσμικούς η εκτίναξη του country risk.

Αλλά η αγορά μας εμφάνισε χθες, σημάδια ύπαρξης μερίδας θεσμικών που θεωρούν ότι υπάρχουν περιθώρια αντίδρασης των τιμών, μετά από καταιγίδα πιέσεων επί έξη μέρες. Χθες αρχικά αλλά και στο μεγαλύτερο μέρος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης συνεχίστηκαν οι πιέσεις στις Τράπεζες. Αυτές κατά την εκτίμησή μας δεν ήταν αποτέλεσμα της διάθεσης για φυγή από τις συγκεκριμένες μετοχές, αλλά προήλθαν από την άποψη που αποδέχθηκε η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα σχετικά με τις τράπεζες της ευρωζώνης. Οι αγορές μετοχών σε παγκόσμιο επίπεδο χτυπήθηκαν στις αρχές της εβδομάδας από τις ανησυχίες για την υγεία του τραπεζικού τομέα της ζώνης του ευρώ, γιατί φάνηκε ότι η πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική πιέζει τα κέρδη των τραπεζών και τραυματίζει την ικανότητά τους να αποπληρώσουν τις δικές τους υποχρεώσεις.

Έτσι, η εκτίμηση για ενδεχόμενη έξαρση των επισφαλών δανείων έχει οδηγήσει σε εκτόξευση των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS) στην Ιταλική Unicredit, ενώ ανησυχία καταγράφεται και για την Deutsche Bank που έχει θέσεις Παραγώγων ύψους $64 τρισ (όσο 20 Γερμανικά ΑΕΠ δηλαδή) καθώς τυχόν αθέτηση μέρους εύκολα οδηγεί στον εξανεμισμό των ιδίων κεφαλαίων της. Στο Ελληνικό Χρηματιστήριο οι επιθετικές ρευστοποιήσεις των ξένων funds έχουν οδηγήσει το Γενικό Δείκτη σε επίπεδα που είχαν σημειωθεί πριν 26 χρόνια και για την ακρίβεια το 1989. Παρατηρούσε ο  Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ τονίζοντας: «Η διαδικασία έχει ως αρνητικό πρωταγωνιστή τον πολύπαθο Τραπεζικό κλάδο, οι αποτιμήσεις του οποίου έχουν φτάσει στο 1/3 του συνολικού ύψους κεφαλαίων που εισέρρευσαν κατά την ανακεφαλαιοποίηση του περασμένου Νοεμβρίου: μόλις 4,5 δις ευρώ, έναντι ποσών 14 δις ευρώ, περίπου, από τις ΑΜΚ που συντελέστηκαν».

Χθες στις 11:20, ορίστηκαν τα μέγιστα των δεικτών και ξεκίνησε μια συνεχής πίεση, που έφερε στις 15:03 τα ελάχιστα μέρας που ήταν και κατώτερο σε βάθος πολλών ετών για τον ΓΔ και βίου για τον 25άρη. Τότε από τα χαμηλά μέρας εμφανίστηκε σταθερό αγοραστικό ενδιαφέρον, ανάλογο εκείνου που σημειώθηκε στην πρώτη ώρα της διαπραγμάτευσης, με ανακάτεμα των μεταβολών των επιμέρους δεικτοβαρών μετοχών. Ήταν κατά τη στήλη η πρώτη μέρα που εμφάνισαν τακτικές άμυνας οι θεσμικοί που δεν ξεπούλησαν θέσεις, ρίχνοντας μαύρη πέτρα πίσω τους. Αυξάνονται συνεπώς οι πιθανότητες για φρενάρισμα στην πτώση σήμερα, αφού χθες, οι μετοχές με εναλλαγές στο πρόσημο μεταβολής τους κατάφεραν να μειώσουν στο 50% τις μέγιστες απώλειες μέρας.

Οι τραπεζικές μετοχές ειδικά θα έκλειναν πάνω στα μέγιστα μέρας, αν… ήταν διαφορετικός ο τρόπος ορισμού κλεισίματος. Αλλά τελικά έκλεισαν με υπολογίσιμες απώλειες και σημαντικό όγκο ανεκτέλεστων εντολών αγοράς. Αυτό ώθησε traders των παραγώγων να δώσουν στα ΣΜΕ προπορεία έναντι του 25άρη.  

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας   

ΗΠΑ

Με οριακές απώλειες αποχαιρέτησαν τη χθεσινή συνεδρίαση οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές προσδοκούν σε ένα θετικό σημάδι από την αυριανή δημοσιοποίηση των πρακτικών της συνεδρίασης της Federal Reserve της 27ης Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,07% στις 16.015,20 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε απώλειες κατά 0,35% στις 4.268,76 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε πτώση κατά 0,06% στις 1.852,24 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Twitter Inc. υποχώρησε κατά 3,36% στα 14,40 δολάρια, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Απώλειες άνω του 17% κατέγραψε η μετοχή της Viacom, ενώ στον αντίποδα, ανοδικά κατά 7,52% τερμάτισε η μετοχή της Williams Cos.

H τιμή του πετρελαίου υποχώρησε κάτω από τα 30 δολάρια ανά βαρέλι, καθώς τα συμβόλαια WTI σημείωσαν πτώση κατά 4,11% στα 28,47 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 6,30% στα 30,81 δολάρια.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, αύξηση - κατώτερη των προσδοκιών - εμφάνισαν τα καθαρά κέρδη της Coca - Cola το δ΄ τρίμηνο του 2015. Συγκεκριμένα, η κερδοφορία της πολυεθνικής ανήλθε στα 1,23 δισ. δολάρια (0,28 δολ. ανά μετοχή)  έναντι 770 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014.

Τα έσοδα παράλληλα, υποχώρησαν κατά 900 εκατ. δολάρια, στα 10 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 0,37 δολαρίων/μετοχή και έσοδα 9,9 δισ. δολαρίων. 

ΕΥΡΩΠΗ

Ήπια πτωτικά κινήθηκαν την Τρίτη τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,76% στις 5.646 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 0,94% στις 8.904 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 1,52% στις 4.005 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 1,47% στις 309,73 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Sanofi υποχώρησε κατά 1,39% και της TUI Group κατά 1,37% καθώς οι επενδυτές αποτίμησαν αρνητικά τα οικονομικά τους αποτελέσματα. Στον τραπεζικό κλάδο, απώλειες άνω του 3% εμφάνισαν οι μετοχές της Commerzbank και της Deutsche Bank.

H τιμή του πετρελαίου υποχωρεί κάτω από τα 30 δολάρια ανά βαρέλι, καθώς τα συμβόλαια WTI σημειώνουν πτώση κατά 0,64% στα 29,50 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 2,74% στα 31,98 δολάρια.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 υποχώρησε κατά 5,40% στις 16.085 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες στις πέντε από τις τελευταίες έξι συνεδριάσεις. Την ίδια ώρα, ο ASX 200 στην Αυστραλία κατέγραψε πτώση κατά 2,88% στις 4.832 μονάδες.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, οι εποχικά προσαρμοσμένες εξαγωγές κατέγραψαν πτώση κατά 1,6% ενώ οι εισαγωγές επίσης υποχώρησαν κατά 1,6%. Το εμπορικό πλεόνασμα συρρικνώθηκε ως αποτέλεσμα, στα 18,8 δισ. ευρώ. Για το σύνολο του 2015, η Γερμανία εμφάνισε πλεόνασμα - ρεκόρ στο εμπορικό της ισοζύγιο (247,8 δισ. ευρώ έναντι 213,6 δισ. ευρώ το 2014). 

Στις 2,7 δισ. στερλίνες συρρικνώθηκε τον Δεκέμβριο του 2015 το εμπορικό έλλειμμα της Μ. Βρετανίας. Η βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου αποδίδεται κυρίως, στη μείωση των εισαγωγών. Ωστόσο, απογοητευτικές είναι οι επιδόσεις των εξαγωγών, οι οποίες υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών.

Άνοδο για έκτο διαδοχικό τρίμηνο σημείωσαν παράλληλα, οι πωλήσεις της βρετανικής Sainsbury. Μάλιστα, το μερίδιο αγοράς της βρετανικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ αυξήθηκε στο 16,8% από 16,7% προηγουμένως, με τις πωλήσεις να σημειώνουν άνοδο κατά 0,6% στις 4,59 δισ. στερλίνες.

Στην πρώτη θέση παρέμεινε η Tesco, με το μερίδιο αγοράς της να υποχωρεί στο 28,5% από 29% προηγουμένως και τις πωλήσεις να εμφανίζουν πτώση κατά 1,6% στις 7,77 δισ. στερλίνες. 

Στο 9% ανήλθε την ίδια ώρα, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ιταλία, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της χώρας. Συνολικά, η αξία των «κόκκινων» δανείων διαμορφώθηκε στα 201 δισ. ευρώ, προσθέτοντας νέα προβλήματα στις τραπεζικές αρχές της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω των μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών έχουν υποχωρήσει κατά 40% από την αρχή του έτους. Την ίδια ώρα οι καταθέσεις στις ιταλικές τράπεζες σημείωσαν άνοδο κατά 4%. 

Παράλληλα, στο ποσό των 557,328 δισ. ευρώ ανήλθε το συνολικό ύψος του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΚΤ, οι αγορές κρατικών ομολόγων ανήλθαν στα 557,328 δισ. ευρώ κατά την εβδομάδα, η οποία ολοκληρώθηκε την 5η Οκτωβρίου. Η ΕΚΤ προέβη επίσης, στην αγορά καλυμμένων ομολόγων, ύψους 152,902 δισ. ευρώ και στην αγορά ABS, ύψους 17,678 δισ. ευρώ.

ΧΑ

Οι θεσμικοί του ΧΑ την δεύτερη μέρα της δεύτερης βδομάδας του Φλεβάρη κινήθηκαν αμυντικά, καθώς οι ανησυχίες τους οδήγησαν στο να κινήσουν τις τιμές εις τρόπον ώστε οι βασικοί δείκτες να αναζητούν ως τις 15:05 νεότερα χαμηλά πολλών ετών. Τότε σημειώθηκαν τα ελάχιστα μέρας και βίου για τον 25άρη στις 112,97 μονάδες και τα ελάχιστα για τον ΓΔ ορίστηκαν οι 439,08 μονάδες. Παράλληλα και η διεθνής τάση εμφάνιζε σημεία επενδυτικής φυγής από τις μετοχικές αξίες του ευρώ, και έδειξαν στο ΧΑ διάθεση να συνεχίσουν να ψάχνουν το ελάχιστο μέρας ακόμα χαμηλότερα από τα επίπεδα που σημειώθηκαν στον πυθμένα της αγοράς τον Ιούνιο του 2012.

Έτσι οι συναλλαγές ξεκίνησαν με τους δείκτες να εμφανίζουν απώλειες και λίγο μετά το πρώτο ημίωρο η μεταβολή του 25άρη  είχε φθάσει στο -3% και του ΓΔ το -1,87%. Κατόπιν με κύματα εντολών αγοράς αντέδρασαν ανοδικά, ο ΓΔ πέρασε ως και σε θετικό πεδίο ενώ ο 25άρης μετά από μια ώρα και δύο λεπτά ελαχιστοποίησε τις απώλειές του στο -0,12%. Αμέσως μετά και επί τρεις ώρες και 30 λεπτά οι πιέσεις τους έδωσαν καθοδική πορεία με μεγάλη κλίση με αποτέλεσμα την εγγραφή των ελάχιστων τιμών που αναφέραμε.  Τα μέγιστα μέρας σημειώθηκαν στην πρώτη ώρα και ήταν οι 466 μονάδες για τον μέσο όρο και οι 121,52 μονάδες για τον 25άρη.

Αμέσως μετά την εγραφή του κατώτερου μέρας στις 15:05 και ως το πέρας της ελεύθερη διαπραγμάτευσης οι δείκτες απέκτησαν ανοδική τάση αλλά με μικρότερη ανοδική κλίση που τους οδήγησε στις 454,9 μονάδες και στις 118,7 αντίστοιχα.  Στις δημοπρασίες που διαμόρφωσαν το κλείσιμο τελικά, υπήρξε υποχώρηση για τον ΓΔ κατά 5 μονάδες και κατά 2 για τον 25άρη.

Ως προς τον 25άρη, οι μετοχές του οποίου φέρουν την «ευθύνη» για το μέγεθος της ασύμμετρης σε σχέση με τις υπόλοιπες αγορές καθόδου, στο επίκεντρο των πιέσεων βρέθηκαν οι Τράπεζες, οι εταιρίες Κοινής Ωφέλειας και Τηλεπικοινωνιών. Για μια ακόμα μέρα του ταραχώδους 2016 εμφανίστηκαν  νέα κατώτερα επίπεδα βίου στο ευρώ για τις Τράπεζες παρασύροντας τον ΓΔ και τον 25άρη.

Η άμυνα στις πιέσεις σήμερα επιχειρήθηκε στην αρχή και στο τέλος και χάρη σε αυτή η μεταβολή του 25άρη περιορίστηκε στο -3,84% από -7,04%, και σε παγκόσμια κλίμακα η διάθεση για αποφυγή του κινδύνου ήταν μεγάλη, αλλά σταδιακά συρρικνώθηκε χωρίς να εξαφανιστεί.

Οι μεταβολές των DΑΧ και FTSE100 αντιστοιχούσαν διαρκώς σε μέτριες αρνητικές μεταβολές  καθώς από τις πρώτες ώρες εγκαταστάθηκαν απώλειες από την συνέχιση των ανησυχιών για την υγεία της Deutsche Bank. Σήμερα, που για έκτη στη σειρά μέρα οι βασικοί δείκτες του ΧΑ αδυνατούσαν να ξεφύγουν από την πτωτική τους μοίρα, ο τζίρος ήταν αμετάβλητος σε σχέση με χθες.

Η στατιστική εικόνα άλλαξε όπως προκύπτει από το πλήθος καθοδικών blue chip (19 από 25) έναντι των ανοδικών (4 από 0) με ένα αμετάβλητο. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας 11 είχαν άνοδο. Στα 96,2 από 97,4 εκατ. ευρώ χθες του συνολικού τζίρου τα 55,2 από 67,8 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip.

Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ ήταν στο -0,59%, ο CAC είχε μεταβολή -1,38%, με τον FTSE100 με μεταβολή -0,81%. Οι αγορές στις ΗΠΑ ξεκίνησαν τις συναλλαγές με νευρικότητα και αυτή η δυναμική διατηρήθηκε. Έτσι ο Dow στις 17:20 χάνει -0,43% και o S&P500 έχει μεταβολή –0,26%.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -2,89% και έφθασε στις 450,83 από 464,23 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 116,85 από 121,52 με μεταβολή -3,84%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή των τιμών του ΓΔ και του 25άρη προς τα κάτω κατά 5,0 και κατά 2 μονάδες αντίστοιχα και έκλεισαν κοντά στο μέσο της ημερήσιας διακύμανσης. 

Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες των εταιριών Χημικών +1,30% από -2,73%, Ακίνητης Περιουσίας +1,04% από -4,16%, Κατασκευές Υλικά +0,89% από -4,82%. Στον αντίποδα απώλειες εμφάνισαν οι κλάδοι των Υγείας -6,52% από -8,01%, Τηλεπικοινωνιών -6,09% από -3,20%, Ταξίδια Αναψυχή -5,82% από -3,94%, Τραπεζών -5,56% από -24,26%, Προσωπικά Οικιακά Είδη -4,04% από -6,80%, Πετρελαίου Αερίου -3,91% από -3,82%, ο 25άρης -3,84% από -10,21%, Τροφίμων Ποτών -3,03% από -4,35%, ο FTSEM -3,01% από -8,23%,  Ασφαλειών -2,98% από +6,35%, ο ΓΔ -% από -7,87%, Πρώτων Υλών -2,86% από -2,87%, Εμπορίου -2,44% από -2,73%, Τεχνολογίας -2,39% από -7,07%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -1,76% από -5,70%,  Βιομηχανικών Προϊόντων -0,36% από -6,81% και Κοινής Ωφέλειας -0,13% από -8,73%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 96,198 από 97,423 εκατ. ευρώ την προηγούμενη σύνοδο και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 10,771 από 10,418 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 83,881 από 84,870 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,625 από 1,110 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 34,471 από 35,472 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 262,996 από 211,830 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 34 από 7 των καθοδικών σε 71 από 100 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 24 από 13.

Τεχνική ανάλυση

Χθες ήταν οι κανόνες για την τιμή κλεισίματος που δεν απέδωσαν στις τελικές μεταβολές το αποτέλεσμα της συνεχούς υπεροχής της ζήτησης έναντι της προσφοράς για τις τραπεζικές μετοχές στο τελευταίο διάστημα των συναλλαγών. Ήταν θέμα της διάταξης που ορίζει ότι σε περίπτωση που η, από τις τελικές δημοπρασίες υπολογιζόμενη, τιμή κλεισίματος έχει διαφορά μεγαλύτερη του 3% από την τελευταία πράξη και μετά την ενεργοποίηση του δεύτερου 'ΑΜΕΜ' (Αυτόματου Μηχανισμού Ελέγχου Μεταβλητότητας), η τιμή κλεισίματος διαμορφώνεται μεσοσταθμικά, εκτός και αν ο όγκος των δημοπρασιών είναι μεγαλύτερος του 30% του ημερήσιου όγκου. Έτσι με ακόρεστο το αγοραστικό ενδιαφέρον στις δημοπρασίες οι τραπεζικές μετοχές εμφάνισαν στο κλείσιμο απώλειες που δεν αντιστοιχούν με τη στάση των θεσμικών την τελευταία ώρα της διαπραγμάτευσης.

Στην έκτη στη σειρά πτωτική σύνοδο για το ΧΑ, οι θεσμικοί έδωσαν στον 25άρη πορεία με πτωτική κλίση  που τον οδήγησε στο ελάχιστο μέρας (112,52) στις 15:02, με μεταβολή -7,04%, ενώ το μέγιστο, που εμφανίστηκε στις 11:19, αντιστοιχούσε σε απώλειες 00,00% και ήταν η τιμή του κλεισίματος της Δευτέρας (121,52). Το κλείσιμο του δείκτη των παραγώγων έγινε στο μέσο της ημερήσιας διακύμανσης. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 14,045 εκατ. ευρώ.

Διακινήθηκαν 6832 ΣΜΕ Φεβρουαρίου με ανώτερο μέρας ήταν οι 122,00 μονάδες και κατώτερο οι 112,50. Άλλαξαν επίσης χέρια 2701 ΣΜΕ της σειράς Μαρτίου με ανώτερο τις 122,75 μονάδες και κατώτερο οι 112,50. Η τιμή εκκαθάρισης για την τρέχουσα σειρά ορίστηκε στις 118,75 μονάδες και οι ανοικτές θέσεις ανήλθαν σε 13.669, ενώ τα αντίστοιχα μεγέθη για την επόμενη σειρά είναι οι 119,75 μονάδες και τα 6113 ΣΜΕ, με τον 25άρη στο -3,84% και κλείσιμο στις 116,85.

Μετά από καιρό οι traders τόλμησαν να δώσουν στα ΣΜΕ του 25άρη προπορεία δυο και τριών μονάδων αντίστοιχα αφήνοντας πίσω τη συνήθεια των ημερών η απόσταση του ΣΜΕ από τον υποκείμενο δείκτη να είναι οριακά χαμηλότερη. Τα δεδομένα από τις ξένες αγορές ωστόσο δεν δείχνουν με σαφήνεια ανατροπή της φυγής από τις μετοχικές αξίες.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Σκηνικό αποεπένδυσης βιώνει το Ελληνικό Χρηματιστήριο για 6η συνεχόμενη συνεδρίαση, με τις επιθετικές ρευστοποιήσεις των ξένων funds να έχουν οδηγήσει το Γενικό Δείκτη σε επιδόσεις που είχαν σημειωθεί το 1989, πριν 26 χρόνια δηλαδή" επισημαίνει .

Η διαδικασία έχει ως αρνητικό πρωταγωνιστή τον πολύπαθο Τραπεζικό κλάδο, οι αποτιμήσεις του οποίου έχουν φτάσει στο 1/3 του συνολικού ύψους κεφαλαίων που εισέρρευσαν κατά την ανακεφαλαιοποίηση του περασμένου Νοεμβρίου: μόλις 4,5 δισ ευρώ, έναντι ποσών 14 δισ ευρώ, περίπου, από τις ΑΜΚ που συντελέστηκαν.

Παράλληλα, οι τεράστιες απώλειες στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. από την αρχή του έτους, εξαιτίας κυρίως της Τραπεζικής "κατολίσθησης" αλλά και της συμβολής και άλλων Δεικτοβαρών τίτλων, έχουν διαμορφώσει τη σχέση κεφαλαιοποίησης ως προς το ΑΕΠ κάτω από το 20% (!)

Οι συντελούμενες επιθετικές ρευστοποιήσεις που έχουν διαμορφώσει πρωτοφανή επίπεδα φόβου σε ολόκληρη την Επενδυτική Κοινότητα, έχουν την εξήγησή τους, καθώς έχουν συμβάλει παράγοντες τόσο από το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό περιβάλλον.

Στο εσωτερικό περιβάλλον, τα γνωστά δεδομένα που αφορούν τη δυστοκία στις διαπραγματεύσεις με τους Δανειστές και την αυξημένη αβεβαιότητα ως προς το χρόνο της αξιολόγησης, έχουν οδηγήσει στην αναζωπύρωση του πολιτικού κινδύνου και του λεγόμενου "country risk", όπως αποτυπώνεται στις αποδόσεις των 10ετών Ελληνικών ομολόγων (πάνω από το 10%).

Με δεδομένη τη "ρηχότητα" του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, οι βίαιες πωλήσεις οδηγούν σε ακραία μεταβλητότητα στις τιμές.

Ωστόσο, η ένταση και η επιμονή των ρευστοποιήσεων στο Ελληνικό Χρηματιστήριο σχετίζονται, ίσως περισσότερο, με τις Ευρωπαϊκές εξελίξεις που είναι αρνητικές σε δύο πεδία: πρώτον στα ζητήματα που διαμορφώνουν την αίσθηση σε σχέση με τη συνοχή της Ε.Ε. καθώς είναι σαφές ότι τα του Προσφυγικού ζητήματος, το σενάριο αποχώρησης της Βρετανίας (Βrexit) και ασφαλώς το αίτημα χαλάρωσης της δημοσιονομικής πειθαρχίας, την θέτουν σε δοκιμασία. Δεύτερον, η επικέντρωση στην ποιότητα του ενεργητικού των Τραπεζών που επιτείνεται τις τελευταίες ημέρες, ενόψει της κινητικότητας από πλευράς της κας Νουί, επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM).

Έτσι, η εκτίμηση για ενδεχόμενη έξαρση των επισφαλών δανείων έχει οδηγήσει σε εκτόξευση των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS) στην Ιταλική Unicredit, ενώ ανησυχία καταγράφεται και για την Deutsche Bank που έχει θέσεις Παραγώγων ύψους $64 τρισ (όσο 20 Γερμανικά ΑΕΠ δηλαδή) καθώς τυχόν αθέτηση μέρους εύκολα οδηγεί στον εξανεμισμό των ιδίων κεφαλαίων της (!)

Διαφαίνεται, επομένως, ότι η διαδικασία του απνευστί ξεπουλήματος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και της ασκούμενης υποτιμητικής κερδοσκοπίας (χωρίς καν κάποια τεχνική αντίδραση), συνδέεται σε σημαντικό βαθμό και με την αναζωπύρωση των κινδύνων που απορρέουν από τη διατήρηση της επενδυτικής φυσιογνωμίας του διεθνούς περιβάλλοντος με υψηλό βαθμό επικινδυνότητας (Αγορές - Καζίνο όπως κάποιοι τις ονομάζουν).

Στο βαθμό δε που συνεχισθεί η αίσθηση για μελλοντικούς κινδύνους από το ενεργητικό των Ευρωπαϊκών Τραπεζών, από κοινού με το κλίμα αποπληθωρισμού, ο φόβος θα συνεχίσει να κυριαρχεί οδηγώντας τους επενδυτές σε συνέχιση της αποεπένδυσης και τους δείκτες σε πλαγιοκαθοδική πορεία.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα Τετάρτη από τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την υγεία των τραπεζών στον κόσμο, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, ωθώντας τους επενδυτές σε ασφαλέστερα περιουσιακά στοιχεία, όπως το γεν, που κρατήθηκε κοντά σε ένα υψηλό 15-μηνών έναντι του δολαρίου.

Οι Spreadbetters αναμένουν την απαισιοδοξία να μεταφερθεί στην Ευρώπη, προβλέποντας ένα ελαφρώς χαμηλότερο άνοιγμα για FTSE, DAX και CAC της Γαλλίας. Τα futures του S&P 500 υποχώρησαν 0,4%, γεγονός που υποδηλώνει άλλο ένα αδύναμο ξεκίνημα στην Wall Street.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε περισσότερο από 5% την Τρίτη, υπέστη νέες πιέσεις στη σημερινή συνεδρία και γλίστρησε σε χαμηλό 16-μηνών. Ο Nikkei ήταν σήμερα κάτω κατά -4% με την πτώση των τραπεζικών μετοχών και ένα ισχυρότερο γιεν να συνεχίζουν να μειώνουν τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου. Αλλά μειώθηκαν οι απώλειές του στο δεύτερο μέρος στο -2,3%.

Η υιοθέτηση των αρνητικών επιτοκίων από την Τράπεζα της Ιαπωνίας δεν έχει προσφέρει κάποια υποστήριξη, και ο δείκτης υποχώρησε περισσότερο από 10% από τα επίπεδα που βρισκόταν πριν την έκπληξη της κεντρικής τράπεζας για επιπλέον χαλάρωση στις 29 Ιανουαρίου.

Οι Αυστραλιανές μετοχές άγγιξε πυθμένα 2-1 / 2 ετών και ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 0,4%. Οι κινεζικές αγορές είναι κλειστές αυτή την εβδομάδα για τις διακοπές για το Νέο Σεληνιακό Έτος.

Οι αγορές μετοχών χτυπήθηκαν στις αρχές της εβδομάδας από τις ανησυχίες για την υγεία του τραπεζικού τομέα της ζώνης του ευρώ, γιατί φάνηκε ότι η πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική πιέζει τα κέρδη των τραπεζών και την ικανότητά τους να αποπληρώσουν το δικό τους χρέος.

Το πρόβλημα για τις μετοχές σημαίνει όφελος για τα ομόλογα, με αρνητική την απόδοση του ιαπωνικού 10ετούς ομολόγου κυβέρνηση για πρώτη φορά την Τρίτη πριν από το τράβηγμα πίσω στο 0,010%. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς ΗΠΑ είναι κοντά στον πυθμένα ενός έτους και η απόδοση του γερμανικού bund ήταν στο χαμηλότερο επίπεδο σε βάθος 10 μήνες.

Το δολάριο διαπραγματεύθηκε στα 114,60 γιεν μετά από βύθιση σε ένα χαμηλό 15-μηνών των 114,205 την περασμένη νύχτα. Το ευρώ ήταν επίπεδο σε στα 1,1287 δολάρια μετά την άνοδο στο υψηλό τεσσάρων μηνών των 1,1338 δολαρίων στη διάρκεια της νύχτας από την ευρύτερη αδυναμία του δολαρίου.

Barclays: Γερμανία: Η αδύναμη IP (βιομηχανική παραγωγή) το Δεκέμβριο προϊδεάζει για αντιξοότητες στην ανάπτυξη του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου του 2016

Η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας υποχώρησε απροσδόκητα κατά 1,2% m / m, το Δεκέμβριο. Αυτό ήταν σε αντίθεση με τις προβλέψεις μας και τη συναίνεση και μετά από μια μικρή (+ 0.2pp) προς τα άνω αναθεώρηση της μέτρησης της ανάπτυξης στη διάρκεια του Νοεμβρίου κατά -0,1% m / m. Κατά την άποψή μας, η ασθενής μέτρηση συνδέεται με την αδυναμία των βιομηχανικών παραγγελιών κατά τη θερινή περίοδο, αντανακλώντας την περαιτέρω την επίδραση της επιβράδυνσης στις αναδυόμενες αγορές, και ήταν σύμφωνη με την αδυναμία στον τομέα των εξαγωγών της Γερμανίας.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Οι συζητήσεις μεταξύ των εκπροσώπων των θεσμών και της κυβέρνησης ήταν «ειλικρινείς» και καταγράφηκε πρόοδος, ωστόσο υπάρχουν διαφορές σε πολλά σημαντικά θέματα στο συνταξιοδοτικό και τα δημοσιονομικά, που πρέπει να καλυφθούν από την ελληνική κυβέρνηση εάν επιθυμεί να ολοκληρωθεί σύντομα η πρώτη αξιολόγηση.

Τις αναφορές που εμφανίζουν τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ να ζητεί επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα, διαψεύδουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Όπως αναφέρουν  οι ίδιες πηγές, ο κ. Ντέισελμπλουμ, στην επιστολή την οποία απηύθυνε προς το Ολλανδικό Κοινοβούλιο, «πουθενά δεν ζητεί επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα τα οποία πρέπει να πάρει η ελληνική​ κυβέρνηση».

Με την πρόεδρο του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SSM) της ΕΚΤ, Ντανιέλ Νουί, συναντήθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας. Στο πλαίσιο της διήμερης παρουσίας της στη χώρα μας, η κ. Νουί πραγματοποίησε τον μέχρι τώρα απολογισμό της δράσης του SSM σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες, ενώ εξέθεσε στις ελληνικές αρχές και τους στόχους για το 2016.  

Εκτός του κ. Στουρνάρα, η κ. Νουί συναντήθηκε με στελέχη των διευθύνσεων Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος, Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών και Νομικών Υπηρεσιών.

Την τάχιστη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης ζητεί ο Σύνδεσμος Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ), υπογραμμίζοντας τη σημασία των διαπραγματεύσεων στην πορεία της ελληνικής αγοράς.

«Η συνεχιζόμενη καθοδική πορεία των ελληνικών χρηματιστηριακών δεικτών δεν μπορεί να δικαιολογηθεί αποκλειστικά από την πορεία των αντίστοιχων ευρωπαϊκών και λοιπών διεθνών χρηματιστηρίων» τονίζει ο ΣΜΕΧΑ 

Στα 3,01 δισ. ευρώ διπλασιάστηκε η εισφορά της Ελλάδας στο συνολικό αποθεματικό κεφάλαιο του ΔΝΤ, μετά την πρόσφατη απόφαση για αύξηση των διαθέσιμων κεφαλαίων του Ταμείου.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ, το ελληνικό δημόσιο κατέβαλε την αύξηση της εισφοράς, συνολικού ύψους 1,64 δισ. ευρώ, στις 3 Φεβρουαρίου του 2015.

Στον δημόσιο διαγωνισμό του υπουργείου Οικονομίας για την υλοποίηση του «Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος» (ΟΠΣ) προτίθεται να συμμετάσχει ο ΟΤΕ, καθιστώντας γνωστό το ενδιαφέρον του και για άλλους διαγωνισμούς του δημοσίου.

Η διαγωνιστική διαδικασία για την υλοποίηση του ΟΠΣ θα διεξαχθεί στις 25 Φεβρουαρίου, με τον προϋπολογισμό του έργου να αγγίζει τα 5 εκατ. ευρώ (4,894 εκατ. ευρώ). 

Την επιβολή προστίμων συνολικού ύψους 160.000 ευρώ σε έξι αλλοδαπά επενδυτικά κεφάλαια, διότι προέβησαν σε ανοικτές πωλήσεις επί μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Συγκεκριμένα, επιβλήθηκε πρόστιμο 87.000 ευρώ στο νομικό πρόσωπο με την επωνυμία FMR Co Inc και 33.000 ευρώ στο νομικό πρόσωπο με την επωνυμία MAKO GLOBAL DERIVATIVES PARTNERSHIP LLP, διότι προέβησαν σε ανοικτές πωλήσεις μετοχών, χωρίς να καλύψουν την υποχρέωση παράδοσης των ανοιχτά πωλούμενων μετοχών στο σύστημα εκκαθάρισης.

Η Attica Bank, με κεφαλαιακή θωράκιση, σύνεση και προσήλωση στα νέα δεδομένα, θα συνδράμει σε όλες τις προσπάθειες που αποσκοπούν στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης στη χώρα, ανέφερε ο πρόεδρος της Attica Bank, Ιωάννης Γαμβρίλης, μιλώντας σε εκδήλωση της τράπεζας στα Χανιά. Ο πρόεδρος της Attica Bank παρουσίασε το σχέδιο και τους στόχους της τράπεζας για την ενίσχυση επιχειρήσεων οι οποίες δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς της οικονομίας της Κρήτης.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Η Ρωσία στηρίζει την Γαλλίδα Κριστίν Λαγκάρντ για μια δεύτερη θητεία στη γενική διεύθυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Τη σχετική δήλωση έκανε ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αντόν Σιλουάνοφ.

Στο 9% ανήλθε τον Δεκέμβριο του 2015 το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ιταλία, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της χώρας. Συνολικά, η αξία των «κόκκινων» δανείων διαμορφώθηκε στα 201 δισ. ευρώ, προσθέτοντας νέα προβλήματα στις τραπεζικές αρχές της χώρας.

Κατά 10% υποχώρησαν τα κέρδη της UniCredit το δ’ τρίμηνο του 2015.  Συγκεκριμένα, η κερδοφορία της ιταλικής τράπεζας ανήλθε στα 153 εκατ. ευρώ έναντι 170 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015. Τα έσοδα παρέμειναν αμετάβλητα στα 5,59 δισ. ευρώ.

Οι αναλυτές ανέμεναν ζημιές 74 εκατ. ευρώ και έσοδα 5,48 δισ. ευρώ

Aύξηση - κατώτερη των προσδοκιών - εμφάνισαν τα καθαρά κέρδη της Coca - Cola το δ΄ τρίμηνο του 2015. Συγκεκριμένα, η κερδοφορία της πολυεθνικής ανήλθε στα 1,23 δισ. δολάρια (0,28 δολ. ανά μετοχή)  έναντι 770 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014.

Τα έσοδα παράλληλα, υποχώρησαν κατά 900 εκατ. δολάρια, στα 10 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 0,37 δολαρίων/μετοχή και έσοδα 9,9 δισ. δολαρίων. 

Στις 2,7 δισ. στερλίνες συρρικνώθηκε τον Δεκέμβριο του 2015 το εμπορικό έλλειμμα της Μ. Βρετανίας.

Η βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου αποδίδεται κυρίως, στη μείωση των εισαγωγών. Ωστόσο, απογοητευτικές είναι οι επιδόσεις των εξαγωγών, οι οποίες υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών.

Για τον κίνδυνο νέας πτώσης στην τιμή του πετρελαίου προειδοποίησε το Διεθνές Γραφείο Ενέργειας (ΙΕΑ), επικαλούμενο την αύξηση της ιρανικής παραγωγής αργού. Σύμφωνα με το ΙΕΑ, η άρση των διεθνών κυρώσεων εναντίον του Ιράν και η αδυναμία του ΟΠΕΚ να μειώσει την παγκόσμια παραγωγή θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των παγκόσμιων αποθεμάτων και την συνεπακόλουθη «βουτιά» της τιμής του πετρελαίου.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα