Για «πετρελαϊκό σοκ» κάνει λόγο ο ΟΟΣΑ

Τρίτη, 06 Σεπτεμβρίου 2005 15:05

Πετρελαϊκή κρίση μεγάλης κλίμακας διέρχεται σήμερα η παγκόσμια οικονομία και προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι πλησιάζει το τέλος του καλπασμού των τιμών του μαύρου χρυσού.

Τα παραπάνω δήλωσε κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Ζαν-Φιλίπ Κοτίς. «Τα σημερινά επίπεδα των τιμών δεν απέχουν και πολύ από τα επίπεδα στα οποία ανήλθαν κατά τη διάρκεια του μεγάλου σοκ στα τέλη της δεκαετίας του '70», τόνισε, προσθέτοντας ότι «η κατάσταση παραμένει πολύ τεταμένη στις πετρελαϊκές αγορές».

Ο ΟΟΣΑ προχώρησε παράλληλα και σε μία σειρά αναθεωρήσεων των εκτιμήσεών του για τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης διευκρινίζοντας ότι δεν ελήφθησαν υπόψη οι επιπτώσεις του τυφώνα Κατρίνα και, εν μέρει, η άνοδος των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

Εκτιμά, πλέον, ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα αναπτυχθεί το 2005 με ρυθμό 1,3% αντί του 1,2% για τον οποίο έκανε λόγο η προηγούμενη πρόβλεψη, ενώ διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψη για φετινή αύξηση του αμερικανικού ΑΕΠ κατά 3,6%.

Ο διεθνής οργανισμός εκτιμά ότι «δεν έχει έλθει η ώρα» για αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ οφείλει, ωστόσο, να εξακολουθήσει να αυξάνει τα αμερικανικά επιτόκια, αλλά με βραδύτερο ρυθμό. Ο τυφώνας Κατρίνα αποτελεί βραχυπρόθεσμα «όχι αμελητέο σοκ» για τον πληθωρισμό και τις καταναλωτικές δαπάνες των αμερικανικών νοικοκυριών, προειδοποιεί ο ΟΟΣΑ.

Πηγές: ΑΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα