«+50% στα ενοίκια εντός 5ετίας θα φέρει ο ΦΠΑ στα ακίνητα»

Τρίτη, 06 Σεπτεμβρίου 2005 16:37

Aντίθετες στην προοπτική αύξησης των αντικειμενικών αξιών και της επιβολής ΦΠΑ στις νέες οικοδομές εμφανίστηκαν οι οργανώσεις του κλάδου σε συνέντευξη Τύπου, και κάλεσαν την κυβέρνηση να επανεξετάσει τα σχεδιαζόμενα μέτρα.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδας Δημήτρης Καψιμάλης, αναφερόμενος στο ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα, υποστήριξε ότι μεταξύ άλλων θα επιφέρει την σταδιακή κατάργηση της αντιπαροχής, γεγονός που θα σημάνει την αύξηση τουλάχιστον κατά 50% των ενοικίων εντός πενταετίας. Οσον αφορά στις τιμές των ακινήτων, ο κ. Καψιμάλης εκτίμησε ότι σε ετήσια βάση αναμένεται αύξησή τους από 5% έως 15% στις αστικές περιοχές, ενώ δεν θα πρέπει να θεωρείται αμελητέα και η αύξηση που θα προκύψει από την επιβάρυνση στα οικοδομικά υλικά ως απόρροια της αύξησης των τιμών του πετρελαίου.

Στις συνέπειες των μέτρων, τόνισε, εντάσσεται τόσο η ανεργία στα δεκάδες σχετιζόμενα επαγγέλματα με τον κλάδο των ακινήτων, όσο και η μείωση αντί της αύξησης των δημοσίων εσόδων από την οικοδομή.

Οι οργανώσεις εισηγήθηκαν στην κυβέρνηση την αναστολή της εφαρμογής του ΦΠΑ για τρία έτη και, σε κάθε περίπτωση, τη ρητή εξαίρεση της αντιπαροχής από το ΦΠΑ. Οσον αφορά τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, πρότειναν αύξησή τους το πολύ κατά 10% ετησίως επί τρία έτη.

Επίσης ζητούν μείωση συντελεστών εμπορικότητας στις περιοχές που υποβαθμίστηκαν, αύξηση των συντελεστών παλαιότητας κτισμάτων έως 0,50 στα επαγγελματικά ακίνητα (αντί 0,60- 0,80 σήμερα) και έως 0,40 στις κατοικίες (αντί 0,60 σήμερα), οριστική κατάργηση του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας και, τέλος, σταθεροποίηση αμοιβών και δικαιωμάτων συμβολαιογράφων, υποθηκοφυλάκων, δικηγόρων, μηχανικών κλπ, ώστε να μην εκτοξευτούν στα ύψη από τυχόν αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα