Θεσσαλονίκη - Δέσμη προτάσεων ΤΕΕ/ΤΚΜ προς τον πρωθυπουργό εν όψει ΔΕΘ

Τρίτη, 06 Σεπτεμβρίου 2005 16:54

Tη συγκρότηση ειδικής γραμματείας του ΥΠΕΧΩΔΕ με έδρα τη Θεσσαλονίκη, την ταχεία προώθηση των έργων του μετρό και της υποθαλάσσιας αρτηρίας, αλλά και τη δρομολόγηση προαστιακού σιδηροδρόμου στο νομό, θα ζητήσει από τον πρωθυπουργό η διοίκηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ/ΤΚΜ) επ' ευκαιρία της έλευσής του κ.Καραμανλή στην πόλη για την 70ή ΔΕΘ.

Στην ανοικτή επιστολή που θα επιδώσει στον Πρωθυπουργό η διοικούσα επιτροπή του ΤΕΕ/ΤΚΜ, επαναφέρει το θέμα της διεκδίκησης της παγκόσμιας έκθεσης ΕΧΡΟ 2012 από τη Θεσσαλονίκη και ζητεί εκ νέου τη χωροθέτηση του Exposite στην περιοχή των Λαχανοκήπων. Επίσης, διεκδικεί την επίδοση των στρατοπέδων της πόλης στους πολίτες ως ανοιχτών χώρων πρασίνου.

Παράλληλα, θα παρουσιάσει εκτενώς τις προτάσεις της για το Δ' ΚΠΣ, στη βάση ενός συγκεκριμένου αναπτυξιακού σχεδίου. «Θα πρέπει να αποφευχθούν τα σφάλματα και οι αδυναμίες που παρατηρήθηκαν στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των Β' και Γ' Προγραμματικών Περιόδων του Β' ΚΠΣ, τα οποία ευθύνονται για την ανεπαρκή αξιοποίηση αναπτυξιακών δυνατοτήτων, τη μη ανάληψη καινοτόμων προωθητικών δράσεων και τον κατακερματισμό σημαντικών οικονομικών πόρων», επισημαίνεται στην επιστολή.

Ειδικότερα υπογραμμίζεται ότι για τη Δ' Προγραμματική Περίοδο πρέπει να συγκροτηθεί συγκεκριμένο αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο «θα εστιάζει στην ανάπτυξη, το χωροταξικό σχεδιασμό, τις υποδομές, το περιβάλλον και τον πολιτισμό». Ιδιαίτερα σημαντική είναι -κατά το ΤΕΕ/ΤΚΜ- και η εκπόνηση σχεδίου και προγράμματος για την υλοποίηση έργων, που είτε δεν μπορούν να ενταχθούν στο Δ' ΚΠΣ, είτε δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν εξ ολοκλήρου από αυτό.

Επίσης, στην επιστολή, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στoν ρόλο της Θεσσαλονίκης στην ευρύτερη περιοχή και επισημαίνεται ότι η ανάδειξή της σε μητροπολιτικό κέντρο πρέπει να θεωρηθεί ως στόχος εθνικής σημασίας. «Για την επίτευξη του στόχου αυτού θα πρέπει να μελετηθούν πλήρως οι προαπαιτούμενες ανάγκες, ώστε να ενταχθούν στο Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης, ενώ προτείνεται και η συγκρότηση Ειδικής Γραμματείας του ΥΠΕΧΩΔΕ με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η οποία θα αναλάβει τον συντονισμό και την υλοποίηση των υποδομών», τονίζεται στην επιστολή.

Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα