Σε ιστορικό χαμηλό το Χ.Α.

Δευτέρα, 08 Φεβρουαρίου 2016 14:33
UPD:14:33
INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών υποχωρεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο «έσπασε» και το φράγμα των 470 μονάδων.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (14.28), ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 7,21% στις 467,55 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει πτώση κατά 9,18% στις 122,91 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 51,22 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται τέσσερις μετοχές, πτωτικά 89, ενώ 15 παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει ισχυρή πτώση κατά 19,11% στις 19,35 μονάδες, με τις τραπεζικές μετοχές να εμφανίζουν συλλήβδην αρνητικά πρόσημα. Ενδεικτικά, η Τράπεζα Πειραιώς  υποχωρεί κατά 21,38% , η Eurobank κατά 26,28% , η Εθνική κατά 20,69% και η Alpha Bank και 13,97%.

Στο ταμπλό, απώλειες κοντά στο 10 εμφανίζει η μετοχή της ΔΕΗ, ενώ άνω του 8% διαμορφώνεται η πτώση για τις μετοχές των Viohalco και ΓΕΚ Τέρνα.  Στο -7% υποχωρεί η μετοχή της ΕΥΔΑΠ και στο -6,3% του ΟΠΑΠ.

Σύμφωνα με αναλυτές, η ραγδαία πτώση αποδίδεται στην αβεβαιότητα σχετικά με την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης αλλά και στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών. «Η αγορά αποτιμά την οικονομική και πολιτική αστάθεια, όπως και τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση του προγράμματος» δήλωσε στο Reuters, ο Μάνος Χατζηδάκης, αναλυτής της Beta Securities. 

Στο μεταξύ, στην Αθήνα θα βρεθεί σήμερα η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ, Ντανιέλ Νουί, η οποία θα έχει σειρά συναντήσεων με τις ελληνικές τραπεζικές αρχές. Η κ. Νουί αρχικώς, θα συναντηθεί με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα και στη συνέχεια, με τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, «εποικοδομητικές» χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις τις συνομιλίες που είχαν οι εκπρόσωποι των θεσμών και οι ελληνικές αρχές στην Αθήνα. Όπως είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σημειώνεται «πρόοδος» σε όλα τα «σχετικά σημεία», τα οποία είναι «απαραίτητα για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Ο κ. Ντομπρόβσκις αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα μέτρα για την επίτευξη των στόχων για το 2016 αλλά και των μεσοπρόθεσμων στόχων, στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.

Μετά την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ, η κινεζική Cosco ετοιμάζεται να καταθέσει πρόταση και για την απόκτηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές του πρακτορείου Reuters. Αποκτώντας και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ο κινεζικός όμιλος προσδοκά να καταστήσει την Ελλάδα σημαίνον διαμετακομιστικό κόμβο, καθώς τα ασιατικά προϊόντα μέσω της διώρυγας του Σουέζ θα καταφθάνουν στον Πειραιά και από εκεί, μέσω της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, θα «ταξιδεύουν» για τα Βαλκάνια και την Κεντρική - Ανατολική Ευρώπη.

Την έναρξη της προμήθειας αργού πετρελαίου από το Ιράν ακόμη και εντός του α’ εξαμήνου του 2016, προανήγγειλε ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ, Στάθης Τσοτσορός, εν όψει της επίσκεψης του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην Τεχεράνη. Σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ, ο κ. Τσοτσορός κατέστησε σαφές ότι στόχος της συνεργασίας με το Ιράν αποτελεί η σταδιακή «κάλυψη» του 1/4 των συνολικών αναγκών των διυλιστηρίων των ΕΛΠΕ.

Σε νέο γύρο μείωσης προσωπικού με προγράμματα εθελούσιας εξόδου θα προχωρήσουν εντός του έτους οι τράπεζες, επιχειρώντας να καλύψουν μεγάλο μέρος των απαιτήσεων για περιορισμό του προσωπικού που προκύπτει από τα σχέδια αναδιάρθρωσης. Η υποχρέωση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών είναι να μειώσουν το ανθρώπινο δυναμικό κατά 4.300 άτομα και αναμένεται ότι μέσα στους επόμενους μήνες, δηλαδή εντός του πρώτου εξαμήνου, θα ανακοινωθούν εθελούσιες έξοδοι για περίπου 2.000 άτομα.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα