Ταϊλάνδη: Στα υψηλότερα επίπεδα πέντε ετών τα επιτόκια

Με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού
Τετάρτη, 07 Σεπτεμβρίου 2005 10:42

ΣΤΑ υψηλότερα επίπεδα πέντε ετών, με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού, αύξησε η Ταϊλάνδη τα βασικά επιτόκια δανεισμού κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, προβαίνοντας σε αύξηση για έβδομη φορά μέσα στο έτος, εξ αιτίας των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου.

Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, αύξηση τον δείκτη επαναγοράς 14 ημερών στα υψηλότερα επίπεδα πέντε ετών και στο 3,25%, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του αναπληρωτή διοικητή της, Atchana Waiquamdee, σε συνέντευξη Τύπου στη Μπανγκόκ.

Η αύξηση των επιτοκίων ήταν μεγαλύτερη των προβλέψεων των οκτώ οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και έγινε μία ημέρα μετά την αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού, στην οποία προχώρησε η Ινδονησία.

Τα επιτόκια, από τον Αύγουστο του 2004 διπλασιάστηκαν, μετά από τη διατήρησή τους στα χαμηλότερα επίπεδα ρεκόρ του 1,25%. Σήμερα, βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα από τη εποχή που η τράπεζα υιοθέτησε την πολιτική μείωσης του πληθωρισμού τον Μάϊο του 2000.

Η οικονομία της Ταϊλάνδης, της δεύτερης μεγαλύτερης της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας, αναπτύχθηκε κατά 1,8% το δεύτερο τρίμηνο, σε σύγκριση με τους τρεις προηγούμενους μήνες και με τον ταχύτερο ρυθμό σε έξι τρίμηνα, αποτέλεσμα της αύξησης των καταναλωτικών δαπανών και της βιομηχανικής παραγωγής, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης στις 5 Σεπτεμβρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα