Μείζονος σημασίας πρόβλημα η ανεργία για τους Έλληνες

Τετάρτη, 07 Σεπτεμβρίου 2005 14:52
UPD:14:58

Οι Έλληνες θεωρούν ότι η ανεργία συνιστά πρόβλημα μείζονος σημασίας, καθώς το 64% των ερωτηθέντων στο πλαίσιο της έρευνας «Ευρωβαρόμετρο» την τοποθετούν αξιολογικά στην κορυφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

Εξάλλου, οι Έλληνες πολίτες θεωρούν ως πλέον υψηλή προτεραιότητα την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού σε ποσοστό 64% με κοινοτικό μέσο όρο στην Ευρώπη των "25" το 44%.

Σύμφωνα με το τελευταίο ευρωβαρόμετρο, το οποίο παρουσίασαν σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ. Ιερόθεος Παπαδόπουλος, προϊστάμενος της Υπηρεσίας Ενημέρωσης της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και η εκπρόσωπος του "Ευρωβαρόμετρου", ο κυριότερος φόβος των Ελλήνων αφορά τη μεταφορά της εργασίας προς άλλα κράτη-μέλη, όπου η παραγωγή είναι φθηνότερη, ποσοστό 87%, ενώ ο φόβος ότι η οικοδόμηση της Ευρώπης θα προκαλέσει περισσότερες δυσκολίες στους αγρότες φαίνεται να είναι κοινός για 7 στους 10 Έλληνες (72%) και Ευρώπη των "25" (62%).

Παράλληλα, η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων εμφανίζεται ιδιαίτερα δυσαρεστημένη από την ελληνική οικονομία (86%), την απασχόληση (93%), καθώς και την παρούσα κατάσταση της κοινωνικής πρόνοιας (75%) στην Ελλάδα.

Αντίθετα, η πλειονότητα της κοινής γνώμης της Ελλάδος (56%) εμφανίζεται ικανοποιημένη από την ευρωπαϊκή οικονομία. Απόλυτα δυσαρεστημένοι εμφανίζονται οι Έλληνες πολίτες καθώς δηλώνουν ότι η κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα είναι χειρότερη συγκρινόμενη μ' αυτή των υπολοίπων χωρών της Ευρωπαϊκής ΈΕνωσης.

Ωστόσο, ερωτηθέντες για την ποιότητα της ζωής τους, οι δύο στους τρεις Έλληνες εμφανίζονται ευχαριστημένοι (ποσοστό 66% και Ευρώπη των "25" 77%).

Θετική εικόνα έχει η πλειονότητα της ελληνικής κοινής γνώμης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και σχεδόν έξι στους δέκα Έλληνες πολίτες (57%) εκφράζουν εμπιστοσύνη στην ΕΕ.

Οι Ελληνες, σύμφωνα πάντα με το "Ευρωβαρόμετρο", το οποίο διεξήχθη στο διάστημα μεταξύ 16 Μαΐου έως 6 Ιουνίου, σε δείγμα 1.000 πολιτών, παραμένουν ένθερμοι υποστηρικτές της διεύρυνσης της ΕΕ, όμως δηλώνουν αρνητικοί (70%), όπως και η πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών ως προς το ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας ( 70% και Ευρώπη των "25" 52%) και της Αλβανίας στην ΕΕ ( Ελλάδα 58% και Ευρώπη των "25" 50%). Πιστεύουν ότι θα πρέπει η ΕΕ να διευρυνθεί, περιλαμβάνοντας ορισμένες μόνο απο τις χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν.

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα