Χ.Α.: Στόχος η απομάκρυνση από τη ζώνη των 500 μονάδων

Παρασκευή, 05 Φεβρουαρίου 2016 10:59
UPD:11:03
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS

Με στόχο να απομακρυνθεί από την επικίνδυνη ζώνη των 500 μονάδων εκκίνησε το Χρηματιστήριο Αθηνών, εν όψει και της ολοκλήρωσης του πρώτου γύρου των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και δανειστών.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (10.58), ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,64% στις 512,42 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει άνοδο κατά 0,71% στις 138,45 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 5,86 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται 15 μετοχές, πτωτικά 10, ενώ 11 παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση κατά 1,90% στις 25,02 μονάδες, με τις τραπεζικές μετοχές να εμφανίζουν συλλήβδην αρνητικά πρόσημα. Ενδεικτικά, η Τράπεζα Πειραιώς υποχωρεί κατά 0,69% , η Eurobank κατά 1,58% , η Εθνική κατά 0,69% και η Alpha Bank και 3,38%.

Στο ταμπλό, η μετοχή του ΟΛΠ κινείται ανοδικά άνω του 3% ενώ κέρδη της τάξης του 1% σημειώνουν και οι μετοχές των ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και Ελλάκτωρ. Πτώση άνω του 1,5% καταγράφουν τέλος, οι μετοχές του Τιτάνα και της ΕΥΔΑΠ.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, με τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συνέδεσε τη βιωσιμότητα του χρέους η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ στάθηκε στην ανάγκη και το συνταξιοδοτικό σύστημα να καταστεί βιώσιμο σε μεσοπρόθεσμη και μακροχρόνια βάση. «Εάν η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση δεν είναι τόσο βαθιά όσο χρειάζεται, τότε η άλλη πλευρά (σ.σ. Ευρώπη) θα πρέπει να προχωρήσει σε μεγαλύτερη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», επεσήμανε η γενική διευθύντρια στου Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο πλαίσιο διαδικτυακής συνέντευξης που παραχώρησε.

Η δημιουργία τριών ταμείων κύριας ασφάλισης με ενιαίους κανόνες παροχών για όλους (ΙΚΑ-ΟΑΕΕ-ΟΓΑ), ο μετασχηματισμός του ΕΤΕΑ σε επαγγελματικό ταμείο ειδικού σκοπού με ανοιχτό το ενδεχόμενο ένταξης σε αυτό και του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, είναι οι βασικοί άξονες της εναλλακτικής πρότασης του πρώην διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτου Σπυρόπουλου (φωτογραφία) για το ασφαλιστικό, που παρουσιάζει αποκλειστικά η "Ν". Η πρόταση του κ. Σπυρόπουλου περιλαμβάνει την ύπαρξη μεταβατικού σταδίου 3-5 ετών για την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων και τη δυνατότητα ασφάλισης για τους νέους επαγγελματίες (μετά την 1-1-2016) είτε στον ΟΑΕΕ είτε στον αντίστοιχο κλάδο του ΙΚΑ σε περίπτωση ενοποίησης αυτών των δύο ταμείων. 

Ο απολογισμός της πρώτης εβδομάδας διαπραγμάτευσης περιλαμβάνεται στο μενού της συνάντησης του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή στις 11 το πρωί. Οι επικεφαλής των θεσμών θα αναχωρήσουν στη συνέχεια και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αναμένεται να επανέλθουν στην Αθήνα μετά από διάστημα περίπου 10 ημερών για την συνέχιση της αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.

Στο 61,8%, έναντι 64,2% τον προηγούμενου μήνα, υποχώρησε η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στην κεφαλαιοποίηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στο τέλος Ιανουαρίου, χωρίς την συμμετοχή του ΤΧΣ. Οι Έλληνες επενδυτές στο τέλος του μήνα κατείχαν το 39,9% του συνόλου της κεφαλαιοποίησης των μετοχών στο Χ.Α. Τον Ιανουάριο 2016 οι ξένοι επενδυτές στο σύνολό τους εμφάνισαν εισροές της τάξης των 25,96 εκατ. ευρώ.

Την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Viokyt Packaging A.E. ανακοίνωσε τέλος, η Dunapack Packaging, θυγατρική της αυστριακής Prinzhorn Holiding. Η Viokyt Packaging εξειδικεύεται στην παραγωγή εκτυπωμένων κυματοειδών συσκευασιών και βρίσκεται ανάμεσα στους μεγαλύτερους κατασκευαστές συσκευασιών στην Ελλάδα για περισσότερα από 40 χρόνια. Με την ενσωματωμένη ψηφιακή τεχνολογία εκτύπωσης που διαθέτει, η εταιρεία έχει καταλάβει μία εξέχουσα θέση στην αγορά υψηλής ποιότητας εμφάνισης εκτυπώσεων.

Στο πλαίσιο της εξαγοράς, η Prinzhorn Holding απέκτησε επίσης τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, με έκταση περίπου 50.000 m2. Μετά την εξαγορά, σχεδιάζεται περαιτέρω επέκταση και εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων παραγωγής. Η αναβάθμιση των κατασκευαστικών εγκαταστάσεων στο Σχηματάρι με παραγωγική μονάδα (corrugator) 2,5 μέτρων, θα αυξήσει την ικανότητα παραγωγής κατά τρεις φορές, σε περίπου 160 εκατ. m2 ετησίως.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα