Μείωση κερδών αναμένει η ΣΙΔΜΑ στο πρώτο εξάμηνο

Τετάρτη, 07 Σεπτεμβρίου 2005 16:39

Η διοίκηση της Σιδηρεμπορική Μακεδονίας (ΣΙΔΜΑ) ΑΕ εκτιμά ότι τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2005, τα οποία δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, αν και βρίσκονται στα επίπεδα του μέσου όρου των αντιστοίχων εξαμήνων της προηγούμενης πενταετίας (2000-2004), θα είναι σαφώς μειωμένα σε σχέση με τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2004.

Ειδικότερα το σύνολο των πωλήσεων, σε ενοποιημένο επίπεδο, αναμένεται ότι θα είναι μειωμένο κατά περίπου 4%, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (ΕΒΙΤDA) θα είναι μειωμένα κατά 65% με 70%, ενώ τα κέρδη προ φόρων θα ακολουθήσουν και αυτά τη μείωση των EBITDA σε σχέση με αυτά του πρώτου εξαμήνου του 2004 αντίστοιχα.

Η ΣΙΔΜΑ ΑΕ, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της, δραστηριοποιείται στην αγορά των προϊόντων χάλυβα και αντιμετωπίζει αναπόφευκτα την κυκλικότητα, που τη χαρακτηρίζει. Ως συνέπεια τα αποτελέσματα της είναι άμεσα συνυφασμένα με τις διακυμάνσεις των τιμών του χάλυβα διεθνώς, γεγονός το οποίο έχει αποτυπωθεί στα ιστορικά μεγέθη της. Η κλιμακούμενη μείωση των τιμών, που άρχισε να εμφανίζεται με ιδιαίτερη ένταση τον Μάρτιο 2005 και συνεχιζόταν μέχρι πρόσφατα, επηρέασε άμεσα το περιθώριο μικτού κέρδους και κατά συνέπεια τα κέρδη προ φόρων της εταιρείας.

Η εταιρεία αναφέρει επίσης ότι το πρώτο εξάμηνο του 2004 αποτέλεσε το σημείο εκκινήσεως για την ιστορική άνοδο των τιμών του χάλυβα διεθνώς και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αποτελεί βάση σύγκρισης για τα αποτελέσματα επόμενων χρήσεων. Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΣΙΔΜΑ, παρόμοιους οικονομικούς κύκλους με επίπτωση στα αποτελέσματά τους, παρουσιάζουν όλες οι εταιρείες του κλάδου στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου του 2005 αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΣΙΔΜΑ



Σχολιασμένα