Δριμύτατη κριτική ΠΑΣΟΚ για την Οικονομία

Τετάρτη, 07 Σεπτεμβρίου 2005 17:53
UPD:17:57

Τα πυρά της υπεύθυνης του Τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, Βάσως Παπανδρέου, και του συντονιστή του Τομέα Οικονομικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, Γιώργου Φλωρίδη, δέχθηκαν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομίας για την κατάσταση της ελληνική οικονομίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με θέμα: «Τα μεγάλα ψέματα της ΝΔ για την οικονομία».

Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στην οικονομία, οι μόνοι που δεν το καταλαβαίνουν είναι ο κ.Καραμανλής και ο κ.Αλογοσκούφης, που επιδίδεται σε παραπληροφόρηση και παραπλάνηση, τόνισε η κ.Παπανδρέου, ενώ ο κ.Φλωρίδης κατηγόρησε τον κ.Καραμανλή ότι ασκεί ανάλγητη κοινωνική πολιτική.

Ειδικά για το επίδομα θέρμανσης, η κ.Παπανδρέου, σχολιάζοντας σχετικές αναφορές του κ.Αλογοσκούφη και του υφυπουργού Οικονομικών Πέτρου Δούκα, έκανε λόγο για ανικανότητα και ανειλικρίνεια. «Ας συνεννοηθούν μεταξύ τους να λένε τα ίδια ψέματα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η κ.Παπανδρέου επισήμανε ότι για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά της χώρας οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης απέναντι στα κοινοτικά όργανα μέσω του Προγράμματος Σταθερότητας, διαφέρουν ριζικά απέναντι στη Βουλή των Ελλήνων, όπως αυτές προκύπτουν από τον προϋπολογισμό. Οπως είπε, ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε στη Βουλή τον Δεκέμβριο, προέβλεπε μείωση του ελλείμματος στο 2,8%, αλλά δυο μήνες αργότερα η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για τελείως διαφορετικούς δημοσιονομικούς στόχους απέναντι στα όργανα της ΕΕ, ανεβάζοντας μεταξύ άλλων το στόχο του ελλείμματος στο 3,6%, χωρίς ποτέ να ενημερώσει τη Βουλή, γεγονός που αποτελεί άνευ προηγούμενου Συνταγματική εκτροπή.

Όπως επισήμανε η κ.Παπανδρέου, η ΝΔ είχε υποσχεθεί ρυθμούς ανάπτυξης 5% σε μέσο όρο τετραετίας, αντί αυτού η κυβέρνηση μειώνει πλέον στο 3,5% την πρόβλεψή της για ρυθμό 3,9% το 2005, ενώ οι τρέχουσες προβλέψεις δείχνουν επιβράδυνση στο 3,2%. Επίσης η ΝΔ υποσχόταν ότι ο πληθωρισμός το 2005 θα έπεφτε στο 3%, αντί αυτού σήμερα ο πληθωρισμός προσεγγίζει το 4%. Για τις συντάξεις του ΟΓΑ εξάλλου είχε υποσχεθεί ότι θα διαμορφώνονταν στα 320 ευρώ από τα 200 που ήταν το 2004, δηλαδή θα υπήρχε αύξηση 33 ευρώ το χρόνο, όμως η φετινή αύξηση, ανέφερε η κ.Παπανδρέου, ήταν μόλις 12 ευρώ, ενώ η αύξηση για το 2006 αναφέρεται ότι δεν θα ξεπερνά τα 15 ευρώ, με την απόκλιση της διετίας να είναι 45%.

Η υπεύθυνη του Τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενη στην πορεία των εσόδων, έκανε λόγο για μια πρωτοφανή αποτυχία, η οποία μεταξύ άλλων καταδεικνύει την αποδιοργάνωση των εισπρακτικών μηχανισμών, ενώ για την μείωση των φορολογικών συντελεστών στα διανεμόμενα κέρδη της επιχείρησης, είπε ότι συνιστά προκλητική μεταχείριση υπέρ των πλουσίων, ενώ έχει σαφώς αντιαναπτυξιακό χαρακτήρα.

Η κ.Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση επίσης ότι καταφεύγει σε μεθόδους που ή ίδια ως αντιπολίτευση κατήγγειλε με δριμύτητα ως «λογιστικές αλχημείες» και «δημιουργική λογιστική», δίνοντας μια σειρά παραδειγμάτων. Επίσης έκανε λόγο για «παταγώδη αποτυχία» στον διακηρυγμένο στόχο για την επιτάχυνση του Γ' ΚΠΣ. Το 2004 ήταν η πρώτη χρονιά που το Γ ΚΠΣ σημείωσε πτώση σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ η πτώση αυτή συνεχίζεται και το 2005, επισήμανε.

Για τις διαρθρωτικές αλλαγές, η κ.Παπανδρέου είπε ότι δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα επικοινωνιακό τέχνασμα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να συγκαλύψει την παταγώδη αποτυχία της στην οικονομική πολιτική. Η ΝΔ, τόνισε, «βαφτίζει μεταρρυθμίσεις σημειακές παρεμβάσεις που φορτώνουν τον κρατικό προϋπολογισμό με πρόσθετα βάρη, επιβαρύνουν τους πολίτες και αποδιοργανώνουν τις εργασιακές σχέσεις».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα