Bank of Korea: Ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων τον άλλο μήνα

Πέμπτη, 08 Σεπτεμβρίου 2005 09:20

ΣΤΗΝ αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού ενδέχεται να προχωρήσει τον επόμενο μήνα η Κεντρική Τράπεζα της Ν. Κορέας, καθώς η ανάπτυξη, στην τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ασίας, επεκτείνεται και οι τιμές των καυσίμων σε επίπεδα ρεκόρ, απειλούν να τροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό.

«Θα συζητήσουμε μια σοβαρή αύξηση των επιτοκίων στη σύσκεψη τον επόμενο μήνα», είπε ο διοικητής της Bank of Korea, Park Seung, σήμερα σε συνέντευξη Τύπου μετά την απόφαση του συμβουλίου του να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στα επίπεδα ρεκόρ του 3,25% για δέκατο μήνα, συμπληρώνοντας: «Η ανάκαμψη της οικονομίας μας συνεχίζει να είναι σταθερή».

Οι Κεντρικές Τράπεζες στην Ινδονησία και την Ταϊλάνδη αύξησαν τα επιτόκια αυτήν την εβδομάδα, καθώς οι τιμές του πετρελαίου σε επίπεδα ρεκόρ οδήγησαν ανοδικά τον πληθωρισμό και διόγκωσε το κόστος των εισαγομένων καυσίμων. Η Bank of Korea μπόρεσε να αποφύγει την αύξηση του κόστους δανεισμού, καθώς ο πληθωρισμός διατηρήθηκε χαμηλά και η αύξηση των εξαγωγών βοήθησαν στη διατήρηση του πλεονάσματος των τρεχουσών συναλλαγών. Αναλυτές, εκτιμούν, ότι η Κεντρική Τράπεζα είναι πιθανό να αυξήσει τα βασικά επιτόκια και 25 μονάδες βάσης το τέταρτο τρίμηνο.

Η απόδοση του δείκτη των ομολόγων αυξήθηκε 27 μονάδες βάσης στο 4,49% μετά την ανακοίνωση της τράπεζας ότι θα σκεφτεί την αύξηση των επιτοκίων, σύμφωνα με τα στοιχεία από το κορεατικό Χρηματιστήριο. Το νόμισμα της χώρας, ουόν, σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση και διαπραγματεύθηκε στο 1.025,9 έναντι του δολαρίου στη 1:40' μ.μ., ώρα Σεούλ.

Ο λογαριασμός εισαγωγών της Ν. Κορέας αυξήθηκε 20,5Τ τον Αύγουστο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης την 1η Σεπτεμβρίου. Ο Park προέβλεψε ότι η οικονομική ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο θα είναι 4,5% από 3% που ήταν το πρώτο εξάμηνο.

Την απόφαση για τα επιτόκια προέβλεψαν και οι 18 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα