Aνοδικά κινείται για πρώτη ημέρα, σε σύνολο τεσσάρων, το αργό

Πέμπτη, 08 Σεπτεμβρίου 2005 09:31

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκε για πρώτη ημέρα σε σύνολο τεσσάρων ημερών η τιμή του πετρελαίου στη Ν. Υόρκη, καθώς εικάζεται, ότι σημερινή έκθεση θα δείξει ότι τα αμερικανικά αποθέματα στις ΗΠΑ μειώθηκαν μετά το πέρασμα του τυφώνα «Katrina», που είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στον Κόλπο του Μεξικό και των αντίστοιχων χερσαίων.

Πέντε διϋλιστήρια παρέμειναν κλειστά στον Κόλπο και η παραγωγή πετρελαίου είναι 57% χαμηλότερη της φυσιολογικής, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, εκτιμούν, ότι η μεγαλύτερη εβδομαδιαία μείωση των αποθεμάτων μετά το πέρασμα του τυφώνα «Ivan», σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο. Το πετρέλαιο ανακάμπτει μετά τη υποχώρησή του κατά 5 δολ. από τη στιγμή που η International Energy Agency (ΙΕΑ) ανακοίνωσε τη διάθεση των αποθεμάτων εκτάκτων αναγκών, την εβδομάδα που πέρασε.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Οκτωβρίου σημείωσε άνοδο 51 σεντς, ποσοστό 0,8% φθάνοντας στα 65,88 δολ. το βαρέλι, στη 1:34' μ.μ. στη Σιγκαπούρη. Χθες, τα συμβόλαια υποχώρησαν 2,4%, φθάνοντας στα 64,37 δολ. το βαρέλι. Οι τιμές του μαύρου χρυσού άγγιξαν τα 63,90 δολ., τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 19 Αυγούστου και ήταν 9,8% χαμηλότερα από τα επίπεδα ρεκόρ των 70,85 δολ. το βαρέλι που είχαν αναρριχηθεί στις 30 Αυγούστου.

Σημερινή έκθεση του υπουργείου Ενεργείας των ΗΠΑ ενδέχεται να δείξει κατά πάσα πιθανότητα μείωση των προμηθειών αργού πετρελαίου κατά 7,7 εκατ. βαρέλια, από 321,4 εκατ. βαρέλια, που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 14 οικονομικών αναλυτών, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News. Αυτή, ενδέχεται να είναι και η μεγαλύτερη υποχώρηση, μετά την αντίστοιχη των 9,1 εκατ. βαρελιών που σημειώθηκε την εβδομάδα που έληξε στις 17 Σεπτεμβρίου του 2004, μετά το πέρασμα του τυφώνα «Ivan», από τον Κόλπο του Μεξικό την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα