Aκτινογραφία της οικονομικής ανισότητας στην Ελλάδα

Πέμπτη, 08 Σεπτεμβρίου 2005 15:42

Η ακτινογραφία της εισοδηματικής ανισότητας στην Ελλάδα που συναγωνίζεται την Πορτογαλία στην Ε.Ε. των «15» είναι μεταξύ των πιο βασικών σημείων στην Ετήσια Έκθεση 2005 για την Ελληνική Οικονομία & Απασχόληση» του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ http://www.inegsee.gr/ekthesi2005/ekthesi2005.htm .

Οι μέσες πραγματικές αποδοχές των εργαζομένων στον επιχειρηματικό τομέα της οικονομίας, κατά το 2003-2004, παρέμειναν ουσιαστικά στάσιμες (η αθροιστική αύξηση ανέρχεται σε 0,4%), επομένως οι επιχειρήσεις ιδιοποιήθηκαν ολόκληρο το όφελος από την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας (αθροιστική αύξηση περίπου 5%).

Στο σύνολο της πενταετίας 2000-2004, το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος σε πραγματικούς όρους μειώθηκε κατά 12,4%. Το εισόδημα των 20% περισσότερο εύπορων ελλήνων είναι περίπου 6 φορές υψηλότερο από το εισόδημα των 20% λιγότερο εύπορων ελλήνων. Υψηλότερη ανισότητα παρουσιάζει μόνον η Πορτογαλία. Οι άλλες χώρες της διεύρυνσης παρουσιάζουν μικρότερες ανισότητες από την Ελλάδα.

Οι μέσες μηνιαίες αποδοχές στην Ελλάδα το 2004 ανέρχονταν σε 1.315 ευρώ έναντι 2.030 ευρώ κατά μέσο όρο στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 15 κρατών-μελών. Το αντίστοιχο μέγεθος στην Πορτογαλία ανερχόταν σε 1.066 ευρώ.

Το μοναδιαίο κόστος εργασίας στην Ελλάδα είναι πλέον το χαμηλότερο στην ΕΕ-15 και μάλιστα σημαντικά μικρότερο από ό,τι στην Πορτογαλία με την οποία οι αυξήσεις στις αποδοχές των μισθωτών ήταν παρόμοιες με αυτή της χώρας μας, η παραγωγικότητα, όμως, της εργασίας στην μεν Ελλάδα αυξήθηκε κατά 28%, στην δε Πορτογαλία κατά περίπου 9%.

Η αύξηση των τιμών των εγχωρίων προϊόντων δεν αποδίδεται στις αυξήσεις του κόστους εργασίας, αλλά στην συστηματική αύξηση των περιθωρίων κέρ-δους που επιβαρύνει διαρκώς την ανταγωνιστικότητα τιμής. Επιπλέον, από την εξέλιξη της απόδοσης παγίου κεφαλαίου, αποδεικνύεται ότι η βελτίωση της κερδοφορίας ανάγεται εξ' ολοκλήρου στην διεύρυνση των περιθωρίων κέρδους. Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση της παραγωγικότητας του κεφαλαίου στο σύνολο της οικονομίας, επομένως και της αποτελεσματικότητας με την οποία οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν το πάγιο κεφάλαιό τους, ελάχιστα συνέβαλε στην βελτίωση της κερδοφορίας.

Η επιβράδυνση της παραγωγικότητας της εργασίας στην Ελλάδα συνέβαλε στην αύξηση της απασχόλησης κατά 2,8% το 2004, ενδεχομένως πρόσκαιρα για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών που προέκυψαν από την προετοιμασία και την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων. Παράλληλα, στο ίδιο έτος σημειώθηκε αύξηση της ανεργίας επειδή υπήρξε σημαντικότερη αύξηση της προσφοράς εργασίας. Κατά το 2005, η αναμενόμενη αύξηση της απασχόλησης στην Ελλάδα θα ανέρχεται σε 0,6% ως αποτέλεσμα της επιβράδυνσης του ΑΕΠ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα