ΣΒΒΕ: Οκτώ προτάσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας

Συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης
Πέμπτη, 08 Σεπτεμβρίου 2005 15:50

Με τον υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα συναντήθηκε σήμερα η διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, στα γραφεία του Συνδέσμου στη Θεσσαλονίκη.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση της διοίκησης και των μελών του ΣΒΒΕ για θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Ανάπτυξης που αφορούν την τοπική βιομηχανία και η ανταλλαγή απόψεων για τον τρόπο επίλυσης των διαφόρων προβλημάτων. Τα κύρια θέματα τα οποία τέθηκαν από τον κ. Μυλωνά προς συζήτηση με τον κ. Υπουργό ήταν:

1. Η ενίσχυση, στο πλαίσιο της επικείμενης αναμόρφωσης του Γ’ ΚΠΣ:

• όλων των προγραμμάτων που αφορούν επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα,

• δράσεων για ειδικές επενδύσεις στην περιφέρεια.

2. Η ενίσχυση του ρόλου των ενδιαμέσων φορέων διαχείρισης κοινοτικών κονδυλίων ΚΕΠΑ - ΑΝΕΜ για τη διαχείριση υφιστάμενων ή νέων μέτρων του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα»

3. Η εμβάθυνση, περαιτέρω απλοποίηση και ο εκσυγχρονισμός του συστήματος αδειοδότησης των επιχειρήσεων, με κύρια προτεραιότητα την πυροπροστασία και την περιβαλλοντική αδειοδότηση,

4. Η αναμόρφωση και μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την ερευνητική κοινότητα (πανεπιστήμια, ερευνητικά ινστιτούτα), η διασύνδεσή της με την παραγωγή και η καλύτερη αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων,

5. Η άσκηση κλαδικής πολιτικής ενίσχυσης τόσο των δυναμικών, όσο και των ευπαθών κλάδων της μεταποίησης,

6. Τα προβλήματα των υποδομών των βιομηχανικών περιοχών του ΒορειοΕλλαδικού Τόξου,

7. Η υλοποίηση έργων διασύνδεσης του δικτύου φυσικού αερίου με περιοχές οι οποίες εμφανίζουν υψηλή βιομηχανική συγκέντρωση, και,

8. Η επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης της «Ζώνης Καινοτομίας Ανατολικής Θεσσαλονίκης».

Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ σημείωσε ότι «η βιομηχανία της Περιφέρειας αποτελεί το πλέον δυναμικό κομμάτι της οικονομίας και καταβάλει κάθε προσπάθεια για να ανταποκριθεί στις διεθνείς οικονομικές προκλήσεις με πρωτοβουλία, δημιουργικότητα και επαναπροσανατολισμό στόχων ώστε να επέλθει καλύτερη ισορροπία μεταξύ βραχυπρόθεσμων αποτελεσμάτων και μακροπρόθεσμων στόχων. Στην πορεία αυτή η ενίσχυση της Περιφέρειας θα πρέπει να αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της Κυβερνητικής πολιτικής…».

Ο κ. Σιούφας δεσμεύθηκε για την επίλυση των περισσοτέρων από τα ειδικά θέματα που τέθηκαν. Επιπλέον, τόνισε ότι και με βάση τις πρωθυπουργικές εντολές, η Βόρεια Ελλάδα θα είναι το κέντρο του «επιχειρείν» για τα επόμενα χρόνια. Τέλος, υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει τη λήψη τολμηρών αποφάσεων για μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς, με στόχο την αναγέννηση συνολικά της περιφέρειας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα