Kίνα: 5,3% η αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού

Παρασκευή, 09 Σεπτεμβρίου 2005 09:25

ΑΥΞΗΣΗ, για πρώτη φορά μέσα σε τρεις μήνες, τον Αύγουστο, σημείωσε το κόστος παραγωγής των βιομηχανιών στην Κίνα, αποτέλεσμα της ανόδου των τιμών του πετρελαίου.Η αύξηση των τιμών χαλυβουργικών προϊόντων υποχώρησε, καθώς οι βιομηχανίες του κλάδου αύξησαν την παραγωγή.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε 5,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά την άνοδό του 5,2% τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας στο Πεκίνο. Η αύξηση των τιμών του αργού πετρελαίου, συμμετείχαν κατά 1,2% στην άνοδο του δείκτη PPI τον Αύγουστο.

Η μείωση του ρυθμού ανάπτυξης των άλλων τιμών παραγωγού, συμπεριλαμβανομένου του χάλυβα και του άνθρακα, ανακουφίζει τις εταιρείες, όπως την παραγωγό κινητών τηλεφώνων Ningbo Bird Co., της οποίας τα περιθώρια κέρδους υποχώρησαν, καθώς ο ανταγωνισμός πιέζει για χαμηλότερες τιμές λιανικής πώλησης. Η ανάπτυξη των κερδών στις βιομηχανικές εταιρείες, μειώθηκαν στο 29,6% τους επτά μήνες του έτους, έναντι της αντίστοιχης περυσινής χρονικής περιόδου του 2004, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Η αύξηση των τιμών παραγωγού, ήταν λίγο υψηλότερες των προβλέψεων των επτά οικονομικών αναλυτών, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg και εκτιμούσαν ότι η αύξηση θα ήταν 5,2%. Οι τιμές παραγωγής του αργού πετρελαίου, αυξήθηκαν 36,2% μετά από αύξηση 31,4% τον Ιούλιο. Οι τιμές παραγωγής πρώτων υλών, καυσίμων και ενεργείας στην Κίνα, σημείωσαν άνοδο 8,1% τον Αύγουστο και είχαν το χαμηλότερο ρυθμό αύξησης φέτος. Οι τιμές των καταναλωτικών αγαθών στα εργοστάσια, διατηρήθηκαν επίσης στα χαμηλότερα επίπεδα του έτους.

Η Κίνα, η μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο, η δεύτερη καταναλώτρια πετρελαίου, συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο αποδοτικών καταναλωτριών, σύμφωνα με την Asian Development Bank. Η χώρα χρησιμοποιεί έξι φορές περισσότερη ενέργεια από την Ιαπωνία και 3,5 φορές περισσότερη από τις ΗΠΑ, για να παράγει μέρος του ΑΕΠ, σύμφωνα με τη χθεσινή έκθεση της τράπεζας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα