Eλβετία: Υψηλότερη οικονομική ανάπτυξη το β' τρίμηνο

Μετά την αύξηση των εξαγωγών, αποτέλεσμα της υποτίμησης του φράγκου
Παρασκευή, 09 Σεπτεμβρίου 2005 10:02

ΕΠΙΤΑΧΥΝΘΗΚΕ η οικονομική ανάπτυξη της Ελβετίας το δεύτερο τρίμηνο, καθώς η υποχώρηση του ελβετικού φράγκου τόνωσε τις εξαγωγές, σε συνδυασμό με την αύξηση των επενδύσεων των εταιρειών σε εξαρτήματα και μηχανολογικό εξοπλισμό.

Το ΑΕΠ, προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό και τις εποχιακές διακυμάνσεις, αναπτύχθηκε 0,3% έναντι του πρώτου τριμήνου, όταν σημείωσε άνοδο 0,2%, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών Υποθέσεων, σήμερα στη Βέρνη. Δεκατέσσερις οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεψαν αυτήν την αύξηση.

Η υποχώρηση 8% του ελβετικού φράγκου έναντι του δολαρίου φέτος, στηρίζει τη ζήτηση των εξαγωγών και αυξάνει τα κέρδη των εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της ABB Ltd., της μεγαλύτερης κατασκευάστριας μετασχηματιστών ενεργείας στον κόσμο, παρά το γεγονός ότι οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται κοντά στα 65 δολ. το βαρέλι, απειλώντας την οικονομική ανάπτυξη. Οι πωλήσεις στο εξωτερικό, αποτελούν περίπου το ήμισυ της όγδοης σε μέγεθος οικονομίας της Ευρώπης.

Οι εξαγωγές, που αποτελούν περίπου το ήμισυ του ελβετικού ΑΕΠ, αναρριχήθηκαν 5,8%, μετά την υποχώρησή τους 2,3% το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τη σημερινή έκθεση. Οι επενδύσεις στις κατασκευές και σε αγαθά όπως ο μηχανολογικός εξοπλισμός, αυξήθηκαν 3,6% μετά την υποχώρησή τους κατά 0,1%, αντιστοίχως.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα