IEA: Πρόβλεψη για χαμηλότερη ζήτηση πετρελαίου το 2005

Για τρίτο μήνα εξ αιτίας των υψηλών τιμών του μαύρου χρυσού
Παρασκευή, 09 Σεπτεμβρίου 2005 11:52

ΣΤΗΝ προς τα κάτω αναθεώρηση της ζήτησης πετρελαίου στον κόσμο για το 2005, προχώρησε η International Energy Agency (ΙΕΑ), για τρίτο μήνα, καθώς οι τιμές σε επίπεδα ρεκόρ, περιορίζουν τις πωλήσεις στην Κίνα, την Ταϊλάνδη και άλλες αναπτυσσόμενες αγορές της Ασίας.

Η ΙΕΑ, σύμβουλος 27 καταναλωτριών αγορών, αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη της ζήτησης για πετρέλαιο κατά 250.000 βαρέλια ημερησίως. Η Κίνα, η Ινδία και οι λοιπές χώρες της Ασίας, αποτέλεσαν το 68% της μείωσης.

Ο τυφώνας «Katrina», ο οποίος προκάλεσε ζημίες σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και μείωσε την παραγωγή, συμμετείχε μόνο κατά ένα μέρος στην αλλαγή, καθώς η ζήτηση αναμένεται να ανακάμψει «αρκετά γρήγορα», σύμφωνα με την ΙΕΑ.

Η ασιατική ζήτηση κλονίζεται, καθώς η άνοδος του κόστους του αργού πετρελαίου, διαταράσσει τις προμήθειες από τα διυλιστήρια στην Κίνα, τη χώρα που οδήγησε την παγκόσμια ανάπτυξη αυτήν τη δεκαετία. Οι τιμές του πετρελαίου έχουν υπερτριπλασιαστεί από τον Νοέμβριο του 2001, πιέζοντας τις ασιατικές κυβερνήσεις, από την Ινδία έως την Ινδονησία να μειώσουν τις επιχορηγήσεις και τον έλεγχο των τιμών.

Η διεθνής κατανάλωση θα είναι κατά μέσον όρο 83,48 εκατ. βαρέλια ημερησίως, φέτος, 0,3% χαμηλότερη των προβλέψεων τον μήνα που πέρασε, σύμφωνα με την ΙΕΑ. Η μεγαλύτερη μείωση έγινε στην Κίνα, όπου η ΙΕΑ αναθεώρησε προς τα κάτω τη ζήτηση κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως.

Η ανάπτυξη της ζήτησης σε άλλα μέρη της Ασίας, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, της Ταϊλάνδης και της Ινδονησίας, μειώθηκε κατά 50.00 βαρέλια ημερησίως. Η ζήτηση στην Ιαπωνία και τη Ν. Κορέα, ενδέχεται να μειωθεί φέτος, αποτέλεσμα των χαμηλότερων από το αναμενόμενο θερμοκρασιών το καλοκαίρι, που μειώνουν τη ζήτηση από τους σταθμούς ηλεκτρικής ενεργείας και άλλους χρήστες, σύμφωνα με την έκθεση.

Η ζήτηση στην Κίνα θα ανακάμψει στο 7,5% το 2006, από 3,4% το 2005, σύμφωνα με τη σημερινή πρόβλεψη της ΙΕΑ. Η χρήση πετρελαίου στην Κίνα αυξήθηκε 15,4% το 2004, με αποτέλεσμα η διεθνής ζήτηση του μαύρου χρυσού να έχει τον ταχύτερο ρυθμό ανόδου μέσα σε 25 χρόνια.

Στη Ν. Υόρκη τα συμβόλαια του αργού πετρελαίου αναρριχήθηκαν στα επίπεδα ρεκόρ των 70,85 δολ. το βαρέλι στις 30 Αυγούστου, μία ημέρα μετά το πέρασμα του τυφώνα «Katrina» από τη Λουϊζιάνα και το Μισισιπί, πλημμυρίζοντας τη Ν. Ορλεάνη και καταστρέφοντας μέρος των εγκαταστάσεων στα ανοιχτά της θάλασσας, σε συνδυασμό με την πρόκληση ζημιών στα διυλιστήρια και την παύση λειτουργίας των αγωγών.

Τα συμβόλαια του Οκτωβρίου διαπραγματεύθηκαν στα 64,80 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές – μετά τη συνεδρίαση – συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης, στις 4:09 μ.μ., ώρα Σιγκαπούρης. Οι τιμές, σε σύγκριση με πέρυσι, έχουν σημειώσει αύξηση 45%.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν από τα επίπεδα ρεκόρ, μετά τη συμφωνία των μελών της ΙΕΑ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και Γερμανίας, να διαθέσουν περίπου 60 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου και καυσίμου από τα κυβερνητικά ελεγχόμενα αποθέματα, για δεύτερη φορά στην ιστορία των 31 ετών της ΙΕΑ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα