Σημαντική άνοδος στη Wall Street

Μετά την απόφαση της Fed
Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2001 21:58
UPD:22:04

Με ενθουσιασμό υποδέχθηκαν οι αγορές την απόφαση της Fed να προβεί σε μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης. Η αμηχανία που κατέλαβε χθες τη Wall Street λίγο μετά το άκουσμα της ανακοίνωσης έχει δώσει σήμερα τη θέση της στην άποψη ότι ακόμη και η μικρή αυτή μείωση είναι ικανή να δώσει την απαιτούμενη ώθηση στην εξασθενημένη αμερικανική οικονομία.

Για ποιους λόγους, όμως, η Oμοσπονδιακή Eπιτροπή Aνοικτής Aγοράς επέλεξε να μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης και όχι κατά 50, όπως προσδοκούσαν οι αγορές;

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, μία νέα μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως κίνηση πανικού και να πυροδοτήσει νέα σενάρια για τη σοβαρότητα της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η ισχυρότερη οικονομία του κόσμου. Υπενθυμίζεται, ότι λίγες ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της Fed, το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών δεν απέκλειε το ενδεχόμενο η οικονομία των ΗΠΑ να έχει ήδη εισέλθει σε φάση ύφεσης. Κατά συνέπεια, μία νέα περικοπή των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, αν και θα ανταποκρινόταν στις επιθυμίες των αγορών, ήταν πολύ πιθανό μακροπρόθεσμα να προκαλούσε έντονες ανησυχίες.

Επιπλέον, ο διοικητής της Fed, Αλαν Γκρίνσπαν, βρέθηκε αντιμέτωπος με αντιφατικά στοιχεία για την πορεία της οικονομίας. Από τη μία πλευρά, ο ρυθμός αύξησης του αμερικανικού ΑΕΠ έχει επιβραδυνθεί ανησυχητικά, η βιομηχανική παραγωγή παρουσίασε το Μάιο κάμψη για όγδοο συνεχή μήνα, ενώ τα κέρδη των εταιρειών συρρικνώνονται.

Από την άλλη πλευρά, τα στοιχεία που δόθηκαν την Τρίτη στη δημοσιότητα δίνουν μια πιο αισιόδοξη εικόνα για τις προοπτικές της οικονομίας. Σύμφωνα, μάλιστα, με πολλούς αναλυτές αποτελούν ένδειξη ότι οι ευεργετικές συνέπειες από τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής που ξεκίνησε τον Ιανουάριο η Φέντεραλ Ριζέρβ έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται ορατές.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης (στοιχείο στο οποίο η Fed αποδίδει εξαιρετική σημασία) εκτινάxθηκε τον Iούνιο στα υψηλότερα επίπεδα του τρέxοντος έτους, οι παραγγελίες για διαρκή καταναλωτικά αγαθά σημείωσαν απρόσμενη αύξηση το Μάιο, ενώ ανοδικά κινήθηκαν τον ίδιο μήνα και οι πωλήσεις νέων οικογενειακών κατοικιών φθάνοντας, μάλιστα, στο υψηλότερο επίπεδο από το Mάρτιο.

Σύμφωνα με άλλους αναλυτές, ο Αλαν Γκρίνσπαν προκρίνοντας τη λύση να μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μ.β. κερδίζει χρόνο μέχρι την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση της Fed, στις 21 Αυγούστου, οπότε και θα έχει διαμορφωθεί μια πιο σαφής εικόνα για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας αλλά και για την αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής που ακολουθείται από την αρχή του έτους.

Στο διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι την επόμενη συνεδρίαση, σύμφωνα με ειδικούς, θα έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς και η φορολογική πολιτική του Τζορτζ Μπους, η οποία αναμένεται να ενισχύσει την αγοραστική ικανότητα των Αμερικανών καταναλωτών αλλά και την εμπιστοσύνη τους στις προοπτικές της οικονομίας.

Τέλος, πρέπει να συνυπολογιστεί, ότι η διατήρηση της σταθερότητας των τιμών αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προτεραιότητες της Fed και ο Αλαν Γκρίνσπαν δύσκολα θα έθετε σε κίνδυνο τα σημαντικά επιτεύγματα που έχει επιτύχει σ’ αυτόν τον τομέα με μία νέα επιθετική μείωση των επιτοκίων.

Στις 21:50’ ώρα Ελλάδος, ο Nasdaq σημείωνε εντυπωσιακή άνοδο κατά 3,70% και βρισκόταν στις 2.151,78 μονάδες. Την ίδια ώρα, ο Dow Jones με κέρδη 1,79% είχε φθάσει τις 10.603,58 μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα